StoryEditorOCM
ObalaBIJELI DIM

Pogledajte emotivne slike vatrogasaca koji nakon katastrofalnog požara u Dalmaciji spavaju na - betonu! Nastao je kaos

Piše Dijana Turić
5. kolovoza 2024. - 07:33
Zagrebački vatrogasci jednu su večer zbog vrućine u neklimatiziranoj dvorani, spavali na igralištu Osnovne škole Stjepana Ivičevića u MakarskojDijana Turić

Veliki požar u Gornjim Tučepima, Podgora Selu i Parku prirode Biokovo napokon je ugašen tijekom petog dana od izbijanja zahvaljujući svim hrabrim, neumornim i skromnim vatrogascima iz Makarske, svih mjesta Makarske rivijere, Splitsko-dalmatinske županije i iz unutrašnjosti Hrvatske, a bilo ih je više od 400.

Vatru su gasili i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, djelatnici Parka prirode Biokovo, Šumarije Makarska i Vrgorac, lovci i brojni mještani i dobrovoljci koje je zbilja teško nabrojiti.

Situacija na požarištu koje je u konačnici malo spasila i kiša, pratila se iz minute u minutu, pomno su se gledale vremenske prognoze i smjerovi vjetra - juga i bure, osluškivali su se zvukovi vatrogasnih sirena i sigurno svi građani nisu mogli mirno spavati od straha i napetosti, a i nama su se javljali pitianjima za donacije, hranu i piće vatrogascima.

Na požarište je usred noći stigao i župan Blaženko Boban (HDZ) koji ga je obilazio s podgorskom načelnicom Petrom Radić (NLM), a aktivan je bio i tučepski čelnik Ante Čobrnić (HDZ) kojem je prve večeri požara izgorio automobil.

Vrlo aktivan je bio i makarski Crveni križ na čelu s Gloryanom Grabnerom i Miroslavom Dudašom koji su zajedno s volonterima, vatrogascima i svima koji su im se obratili, pružali prvu pomoć i ispirali oči od dima.

Kada smo trećeg dana požara objavili fotografije s igrališta Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj gdje su na betonu na strunjačama spavali zagrebački vatrogasci i vatrogaskinje, sugrađani su se oglasili komentarima na društvenim mrežama i pitali zašto se gasiteljima s kontinenta nije osigurao adekvatan smještaj, već su spavali na otvorenome.

image

Umorni vatrogasci mir su i san pronašli na otvorenome

Dijana Turić

Na koncu smo doznali da su zagrebački vatrogasci odlučili sami spavati na otvorenome jer im je bilo vruće, a u školskoj dvorani nema klimatizacijskih uređaja.

Potom su se zgrozili i komentatori iz Zagreba, a bilo je tu zbilja svega jer u ovakvim katastrofama kao što je požar, na površinu uvijek ispliva ono crnilo iz ljudi kao iz sipe.

image

Nakon spavanja na igralištu, vatrogascima su pripremljeni dodatni kreveti u klimatiziranim učionicama škole

Dijana Turić

Tek trećeg dana požara na Facebooku se oglasio i makarski gradonačelnik Zoran Paunović (SDP) koji je zahvalio vatrogascima s cijele Makarske rivijere, kao i svima koji su došli pomoći iz drugih dijelova zemlje ‘‘što su još jednom, nadljudskim naporima, riskirali sve kako bi zaštitili naše živote i imovinu‘‘.

Onda je gradonačelnik pojasnio situaciju oko smještaja gostujućih gasitelja u prostorijama škole, kazavši da su dan prije pripremili školu za slučaj evakuacije.

- Srećom, do veće evakuacije nije došlo, ali smo oko 1 ujutro, iznenadno primili više desetaka vatrogasaca, koji su umjesto kreveta u školskoj dvorani, na licu mjesta, odabrali spavati na igralištu tih nekoliko sati do jutra.

Tijekom dana smo, u suradnji s Crvenim križem i ravnateljicom škole, osigurali dodatne krevete i pripremili klimatizirane učionice tako da će vatrogasci spavati u ohlađenim prostorijama, uz topli obrok i sa spremnim tuševima te ostalim potrepštinama.

image

Marina Puharić, pročelnica Odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti, u cijeloj ovoj groznoj situaciji oko požara, čak je nosila i strunjače i danonoćno bila na raspolaganju makarskim vatrogascima pa se pobrinula da im ne nedostaje ni hrane ni pića

Ivo Ravlić/Cropix

Drugih smještajnih kapaciteta, a potrebno ih je 60-ak, nemamo, jer u slobodnim sobama na Sportskom centru, spavaju djeca i roditelji iz Tučepi koji su evakuirani prvog dana požara – pojasnio je gradonačelnik koji je uz objavu priložio i fotografije na kojima je vidljivo da strunjače u učionice nosi žena - Marina Puharić, pročelnica gradskog Odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti koja je, inače, u cijeloj ovoj groznoj situaciji oko požara, danonoćno bila na raspolaganju makarskim vatrogascima pa se pobrinula da im ništa ne nedostaje, od hrane do pića za što joj zbilja treba skinuti kapu.

Potom smo se nakon cijele ove vatrene katastrofe, zapitali što bi se dogodilo da u Makarskoj dođe do velikog požara, potresa ili poplave.

Imamo li Stožer civilne zaštite, plan evakuacije stanovnika, skloništa, točne lokacije za evakuaciju i sve ostalo ako već više nemamo Gradski centar Osejava čiji bi operateri na svaki zvuk sirene, odmah davali odgovore zabrinutim građanima.

Stožer civilne zaštite imali smo 2020. godine za vrijeme pandemije koronavirusa i njegov tadašnji načelnik Dražen Nemčić svakodnevno nam je davao informacije o radu Stožera, broju oboljelih i svim ostalim radnjama.

Nakon završetka pandemije, stožer je deaktiviran, a svaki kvart je imao članove zadužene za evakuaciju, a tu su bile i postrojbe opće namjene, specijalne postrojbe za ruševine i logistiku.

Sada smo s jedne strane doznali da Makarani imaju Civilnu zaštitu samo na papiru, a načelnik Stožera koji broji 11 članova je ujedno i vatrogasni zapovjednik pa nije normalno očekivati da će se čovjek koji danonoćno na požarištu gasi vatru, još morati brinuti i za smještaj i evakuaciju.

S druge strane smo doznali da, eto, ipak imamo aktivan stožer čiji su članovi na čelu s Javnom vatrogasnom postrojbom, Crvenim križem i HGSS-om bili pripravni tri sata nakon izbijanja požara.

- Imamo sigurna tri objekta za evakuaciju stanovništva u Makarskoj, Tučepima i Podgori i u međuvremenu smo našli još dvije lokacije u Makarskoj. Kapaciteti skloništa su zadovoljavajući - kazao nam je član makarskog Stožera.

U svakom slučaju, ako u Makarskoj imamo ili nemamo skloništa za najmanje 13 tisuća ljudi, živi bili pa ne vidjeli i ne doživjeli evakuaciju, požare, poplave i potrese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 08:49