StoryEditorOCM
ObalaTZ SOLIN PRIREĐUJE

Počinje ‘Romantika u Saloni‘: U amfiteatru gladijatori, na antičkom sajmu radionice, ‘Budi mali arheolog‘, igre i bajke

Piše promo
9. srpnja 2024. - 08:35

- Veliko je zadovoljstvo što za ovu subotu 13. srpnja možemo najaviti početak trinaeste manifestacije "Romantika u Saloni", čiji je koncept održavanje tijekom tri večeri.

Prva večer, "Noć gladijatora", počinje ove subote u 21 sat s programom na lokalitetu amfiteatra u Saloni – najavila je Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice Grada Solina, inače organizatora ove manifestacije, na konferenciji za medije u solinskom hotelu "President", istaknuvši da je spomenuta manifestacija dobitnik prestižne turističke nagrade "Simply the best 2013." za kvalitetu i inovativnost u razvoju turističkog proizvoda.

image

I ove godine će se moći pogledati show s vatrom

Ante Mula/

- Cilj manifestacije je "oživljavanje" povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine preko organizacije tematskih večeri. Prve večeri posjetitelji će tijekom "Noći gladijatora" uživati u raznolikom programu vezanom za antiku.

image

Sudionik ‘Noći gladijatora‘

Ante Mula/

Stižu Dioklecijan i Priska

Pod budnim okom cara Dioklecijana i njegove carice Priske održat će se borba gladijatora udruge "Spectacula Gladiatoria" iz Pule te povijesne udruge "Ruva Leu" iz Italije, kao i show s vatrom Elsie Angeles Novaković. Sam program manifestacije će otvoriti najmlađe članice Plesne udruge "Solinski bubamarci" u antičkim togicama, a moći će se obići i antički sajam koji počinje u 20 sati. Na sajmu, koji će se prirediti na ulazu u amfiteatar, djeca će također moći sudjelovati u raznim radionicama, poput one "Budi mali arheolog", mirisovnice...,  moći će zaigrati igre "Salona play", kao i sudjelovati u bajkaonici u 20 sati ispred tradicijske kuće Parać.

image

Prva večer se održava u amfiteatru u Saloni

Ante Mula/

– Posebno me veseli što će svi zainteresirani posjetitelji moći razgledati Salonu. U okviru večeri dostupno je besplatno razgledavanje u pratnji turističkog vodiča s polaskom u 20 sati  s Manastirina. Za sve naše domaće, kao i strane posjetitelje, osiguran je i besplatan prijevoz autobusom iz Splita. Autobus kreće u 19.30 iz splitske Trajektne luke (preko puta pošte – Lavanda tours) do Salone, a povratak je također osiguran u 22.45, zaobilaznicom, zbog radova u Ulici don Frane Bulića – iznijela je direktorica detalje prve večeri.

image

Detalj s prošlih manifestacija

Ante Mula/

Druga i treća večer

Druga večer rezervirana je za "Antičko vjenčanje", 26. srpnja u Vrtu Tusculum u Saloni u 21 sat, kroz koju će se prezentirati kako je izgledalo tradicionalno vjenčanje u doba antičke Salone, uljepšavanje mladenke i mladoženje, prikaz ceremonije vjenčanja i svadbene večere te glazbeni nastup Leopolda Stašića. U okviru večeri dostupno je i besplatno razgledavanje u pratnji turističkog vodiča s polaskom u 20 sati s Manastirina.

image

Na Sajmu antičkih zanata svratite i do kovačije...

Ante Mula/

Treća, završna večer u okviru "Romantike u Saloni" je "Sajam antičkih zanata", 3. kolovoza kod malog glorijeta u centru grada od 20 do 23 sata.

- Ovom večeri donosimo dašak antike u centar Solina uz tradicijske zanate kao što su kovač, lončar, radionica antičkih suvenira i mozaika, radionica za djecu "Budi mali arheolog", kao i glazbeni nastup Stipana Popovića i Ivanke Kenk Kalebić.

image

Izrada košara

Ante Mula/

Generalni sponzor manifestacije je Ina d.d., dok su ostali sponzori i pokrovitelji: Erste&Steiermarkische bank d.d., hotel "President" Solin, Grad Solin, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinska županija i Arheološki muzej u Splitu - navela je direktorica.

image

Detalj s prošlih manifestacija

Ante Mula/

Dugogodišnja suradnja

U ime generalnog sponzora ovom prilikom se okupljenima obratila Anela Bralić, voditeljica Ina terminala Solin, koja je naglasila kako joj je drago što i ove godine može najaviti nastavak dugogodišnje suradnje na manifestaciji "Romantika u Saloni".

- Kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, vjerujem da će i ovogodišnje događanje obogatiti turističku i kulturnu ponudu Solina. Posebno nas veseli vidjeti da se održavaju projekti i inicijative koji istovremeno čuvaju kulturnu baštinu i obogaćuju turističku ponudu, ali i svakodnevicu lokalnog stanovništva.

image

Priređuju se i razne radionice za djecu

Ante Mula/

Grad Solin je područje od posebnog značaja za Inino poslovanje i već 60 godina nastojimo prepoznati i poduprijeti projekte koji doprinose prepoznatljivosti i kvaliteti života lokalne zajednice u kojoj djelujemo. Ova sinergija bitna je i za ostvarenje uspješne turističke sezone. Turističke zajednice i gradovi svojim bogatim programima i kulturnim sadržajima privlače posjetitelje i čine naše destinacije atraktivnim, dok se Ina brine za sigurnu i dostatnu opskrbu tržišta. Vjerujem da ćemo i ove godine uživati u bogatom programu – poručila je Anela Bralić.

image

Detalji manifestacije ‘Romantika u Saloni‘ su predstavljeni na konferenciji za medije

Arhiva Tz Solin/
image

Konferencija za medije solinske Turističke zajednice

Arhiva Tz Solin/
image

Sudionici ‘Noći gladijatora‘

Ante Mula/
image

Sve promatraju car Dioklecijan i njegova Priska

Ante Mula/
image

Manifestacija počinje ove subote, 13. srpnja

Ante Mula/
image

Show s vatrom

Ante Mula/
image

Najmlađi u antičkim togicama

Detalj S Prošlih Manifestacija/
image

Priređuju se i razne radionice za djecu

Ante Mula/
image

Detalj s prošlih manifestacija

Ante Mula/
image

Detalj s prošlih manifestacija

Ante Mula/
image

Detalj s prošlih manifestacija

Ante Mula/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 15:14