StoryEditorOCM
ObalaU Dubrovniku

Počela 33. Sabatina, dodijeljena priznanja zaslužnima za razvoj i unapređenje kulture vina i vinogradstva

Piše Maja Rilović Koprivec
9. studenog 2023. - 20:18

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova  večeras je svečano u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma otvoren 33. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2023.!

image

Lordan Ljubenkov

Božo Radić/Cropix

Ovogodišnja Sabatina pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike okuplja šestotinjak  vinara i vinogradara, iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, a koji su na ovogodišnju Sabatinu poslali čak 411 uzoraka različitih vina i jakih pića.

Na otvaranju 33. Sabatine dodijeljena su i vrijedna priznanja.  Priznanje ‘Stanko Ožanić‘ za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine dodijeljeno je vinaru Matu Violiću - Matušku iz Potomja.

image

Martina Ciglevic, Mato Violić Matuško

Božo Radić/Cropix

Priznanje ‘Stjepan Bulić‘ za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine otišlo je dr. sc. Irena Budić Leto, znanstvenici Instituta ta jadranske kulture i melioraciju krša.

image

Milivoj Bratičević, Irena Budić Leto

Božo Radić/Cropix

Priznanje ‘Mate Bobanović‘ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobio je Miro Ćorić iz Čitluka, direktor Vinarije “Podrumi Andrija”.

a Priznanje ‘Zlatan Plenković‘ za mladog vinogradara-vinara, Miro Bezek enolog PZ Putniković. Priznanje uzornom vinogradaru i vinaru  dobio je Davor Martinović iz Komarne, ekološki vinogradar i proizvođač vrhunskih vina u Vinariji Terra Madre

image

Vedrana Martinović, Ilda Stanojević, Mato Violić Matuško, Miro Bezek, Miro Čorić, Irena Budić Leto

Božo Radić/Cropix

Priznanje zadružnom djelatniku koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez dobila  je Ilda Stanojević iz Komiže na Visu, dugogodišnja zadrugarka, a danas predsjednica i voditeljica povjerenstva za ocjenjivanje jakih alkoholnih pića na Sabatini.

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije dodijeljeno je dubrovačkom novinaru Božu Vodopiji, a Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova,  dodijeljena Nikoli Dobroslaviću županu dubrovačko neretvanskom.

Za ocjenjivanje na ovogodišnjoj 33. Sabatini  najviše uzoraka 396 prijavljeno je iz Dubrovačko-neretvanske županije – 115 buteljiranih, 118 otvorenih i 123 mlada vina. Iz Zadarske županije prijavljeno je 139 uzoraka – 17 buteljiranih, 34 otvorena i 80 mladih vina, zatim iz Splitsko dalmatinske županije 82 uzorka, 14 buteljiranih, 53 otvorena i 9 mladih vina.  Iz Šibensko kninske županije stigla su tri uzorka buteljiranih, i po jedan uzorak otvorenih i mladih vina.  

 Iz Vukovarsko srijemske županije stiglo je 11 uzoraka buteljiranih vina i jedno otvoreno vino, iz Primorsko goranske županije 9 buteljiranih i tri mlada vina, iz Istarske županije 4 uzorka buteljiranih vina i toliko jakih pića. Iz Međimurske županije došla su tri uzorka buteljiranih vina, iz Zagrebačke županije i Zagreba jedno buteljirano i sedam mladih vina, a  iz Osječko baranjske dva  buteljirana vina.  Iz Sisačko moslavačke županije  ocijenit će se tri uzorka otvorenih vina i dva mlada vina, a vinari iz Ličko senjske županije poslali su na ocjenu 4 mlada i jedno otvoreno vino.

 Najmanje uzoraka stiglo je za ocjenu jakih alkoholnih pića - ukupno 40 iz Hrvatske te dva iz BiH.  Iz BiH ocjenjuje se 6 buteljiranih te po dva uzorka otvorenih i mladih vina i jakih pića. Iz Crne Gore na Sabatinu 2023. stigla  su tri buteljirana vina.

image
Božo Radić/Cropix

 Program je počeo Sajmom vinogradarstva i vinarstva, burzom i izložbom vina i proizvoda od grožđa i vina, i sadnjom spomen loze, plavca malog,  ispred hotela Lacroma.

 Do subote će okupljeni vinari će sudjelovati u brojnim radionicama o vinogradarsko-vinarskoj struci, raspravljati o aktualnim pitanjima u vinogradarstvu, razmijeniti stručna saznanja i iskustva  te također otići  u studijski obilazak kulturno-povijesnih i vinogradarsko-vinarskih destinacija Stona i Pelješca.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 18:24