StoryEditorOCM
ObalaOBILAZAK POŽARIŠTA

Plenković na spaljenoj zemlji Tučepa i Podgore: ‘Vatrogascima s Rivijere pomoći ćemo u nabavi nove opreme i cisterni‘

Piše Dijana Turić
6. kolovoza 2024. - 15:10
Premijer Plenković se rukovao sa svim zapovjednicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Makarske rivijere kao i JVP MakarskaIvo Ravlić/Cropix

Na inicijativu Županije splitsko-dalmatinske i župana Blaženka Bobana, požarišta u Gornjim Tučepim i Podgora Selu obišli su premijer Andrej Plenković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ministar obrane Ivan Anušić kao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

image

Na sastanku su sudjelovali premijer Plenković, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković, županijski vatrogasni zapovjednik Kovačević, predsjednik HVZ Sanader, ministar obrane Anušić i ministar vanjskih poslova Grlić Radman

Ivo Ravlić/Cropix

Prije obilaska, jednosatni sastanak održan je u Vatrogasnom domu Makarska gdje su se okupili zapovjednici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava od Brela do Gradca kao i JVP Makarska, ravnatelj JU Park prirode Biokovo Slavo Jakša te načelnici općina s Makarske rivijere i makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

Nitko nije ozlijeđen

Prezentirana je analiza požara pa su tako i Plenković i Tucaković istaknuli da je najvažnije što u pet dana požara nije ozlijeđen nijedan vatrogasac, mještanin ili gost i nije stradala nijedna kuća, a posebno su pohvalili vatrogasce.

U gašenju požara sudjelovalo je 1006 vatrogasaca, a izgorjelo je 1300 hektara površine, dok je opseg požarišta iznosio 20 kilometara. Prvi put je aktivirana i Vučevica kao logistička baza, što se pokazalo kao pun pogodak.

Kako je kazao Tucaković, izvrsna je bila suradnja Ministarstva obrane i MUP-a, posebno na lokalnoj i županijskoj razini.

image

Državni i vatrogasni vrh su pri obilasku požarišta dočekali vatrogasni zapovjednici Makarske rivijere

Ivo Ravlić/Cropix

Zapovjednik Kovačević istaknuo je da je kod požara u Gornjim Tučepima, Podgora Selu i JU Park prirode Biokovo bilo specifično njegovo vrijeme, 20 sati i 52 minute i tada je puhao vjetar i u prvih 10 minuta na teren su izašle sve vatrogasne postrojbe s područja cijele Makarske rivijere sa više od 100 vatrogasaca i 30 vozila, ali tada se vidjelo da situacija neće ići u željenom smjeru pa je Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska zatražio dodatnu pomoć.

Nakon 20 minuta su alarmirana sva vatrogasna društva pa je u vrlo kratkom vremenu na požarištu u Gornjim Tučepima bilo 237 vatrogasaca.

- Ono što je problem kod ovakvih požara je raslinje, jaki vjetar, gusta borova šuma i veliki broj kuća pa nam je u prvih pola sata odmah bilo jasno da će to biti spašavanje onoga što se da spasiti.

Da je požar izbio u poslijepodnevnim satima odmah bi bile aktivirane zračne snage, a ovako je do jutra bilo spašavanje i izgorena površina od oko 400 hektara, a 80 posto toga je na terenu koji je od najbližeg puta udaljen 300 do 400 metara.

Preko Tucakovića smo odmah uspjeli dobiti pomoć s kontinenta pa je u jednom trenu na požarištu bilo 306 vatrogasaca i da je požar prešao samo 100 metara naprijed, za pola sata bi ga imali u Makarskoj sa frontom većom od 1,5 kilometara, ali su nam puno pomogle zračne snage - kazao je Kovačević.

Problem su i uski putevi u starim selima gdje se sada nalazi veliki broj kuća za odmor koje je trebalo braniti tako da će vatrogasci na terenu ostati još nekoliko dana.

image

Blaženko Boban: ‘Vjerujem da na prostorima Europe nema takve zajednice kao što je Hrvatska vatrogasna zajednica‘

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima župana Bobana koji je požarište sa Sanaderom obilazio noću u najgorim danima i koji se najprije zahvalio požrtvovnim vatrogascima, bilo bi dobro da se ubuduće vatrogasci s kontinenta na požarište prebacuju helikopterom jer iz Osijeka ili Varaždina im treba šest sati vožnje.

- Vjerujem da na prostorima Europe nema takve zajednice kao što je Hrvatska vatrogasna zajednica jer naši vatrogasci požare gase sa srcem i nadljudskim naporima - istaknuo je Boban, dodavši da ga je na terenu za vrijeme požara premijer zvao u 1 sat iza ponoći i nudio pomoć.

Kako je kazao Sanader, makarski vatrogasci su među najboljima u Hrvatskoj, a problem u požarima su zapravo neobrađene poljoprivredne površine zbog kojih je šteta nanesena i susjedima koji su svoje površine obradili - vinograde i maslinike.

- Tu je najveći problem vlasnika neobrađenih dijelova zemljišta čiji su vlasnici u inozemstvu, ali ćemo morati početi ljudima naplaćivati održavanje površina jer je neodgovornost pojedinaca najgora - rekao je Sanader.

Plenković je istaknuo kako je najvažnije da u požaru nije bilo ljudskih žrtava i izgorenih kuća što je vatrogasni rezime u borbi s požarom, a izrazio je žaljenje jer je izgorio dio Parka prirode Biokovo.

- Hvala svima na požrtvovnosti u gašenju ovog velikog požara, učinili ste sve što se moglo u lošim vremenskim uvjetima u trenutku požara koji je izbio navečer kada kanaderi nisu mogli djelovati. Ove godine je na otvorenome izbilo 3700 požara i oko 3000 požara na objektima što je rezime protupožarne sezone.

Stiže nova oprema

U zadnjih nekoliko godina smo jako puno uložili u hrvatsko vatrogastvo i vodimo računa o tome da se i proračunsko planiranje i nabava vatrogasne opreme diže na višu razinu i tako ćemo napraviti i u budućnosti, a uskoro obnavljamo flotu kanadera - naveo je Plenković koji se zahvalio i načelnicima i gradonačelniku zbog pozitivnog djelovanja na turiste za vrijeme požara.

Plenkovića smo upitali hoće li nabaviti opremu makarskim, tučepskim i podgorskim vatrogascima jer im je skoro veći dio  potpuno izgorio, a na društvenim mrežama su pokrenute donacijske akcije.

- Sve ćemo to brzo riješiti i pomoći vatrogascima kako bi nabavili nove kacige, čizme i ono bez čega su ostali kao i nove cisterne - kazao je Plenković.

image

Tučepski načelnik Ante Čobrnić i podgorska načelnica Petra Radić istaknuli su da su najveći problem neobrađene poljoprivredne površine s puno vlasnika kao i neprobijeni požarni putevi

Ivo Ravlić/Cropix

Ministar obrane Ivan Anušić je kazao kako se hitno mora raditi na uzrocima požara i uređenju napuštenih poljoprivrednih površina, a svi kanaderi su u funkciji i svi su na raspolaganju u Hrvatskoj.

O požaru su govorili makarski gradonačelnik Paunović koji je istaknuo da treba puno ulagati u vatrogastvo te tučepski načelnik Ante Čobrnić i podgorska načelnica Petra Radić, baškovoški Josko Roščić kao i grački načelnik Matko Burić koji je inače i vatrogasac pa je tri dana zaredom gasio požar.

Kako je kazala Radić i svi načelnici, neobrađena površina od 100 metara kvadratnih ima tisuću upisanih vlasnika, što je veliki problem, kao i putevi pod ingerencijom Hrvatskih šuma, a koji nisu u funkciji.

- Imali smo problem i vodoopskrbe pa je punjenje vatrogasnih cisterni zahtijevalo puno vremena, jedna vodosprema košta dva milijuna eura, a potrebne su najmanje četiri. DVD-u Podgora nedostaje jedna cisterna - kazala je Radić, a i Čobrnić se osvrnuo na loše koridore između borovine s time da je Općina Tučepi napravila požarne puteve, ali problem su privatne osobe koje ne daju svoj dio za proširenje puta.

image

Na sastanku s premijerom, sudjelovali su nečelnici svih općina Makarske rivijere

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima Slave Jakše, ravnatelja JU Park prirode Biokovo, u početku se čak mislilo i da će biti gore jer su puhali i bura i jaki maestral, mada je dio već izgorio 2017.

Zapovjednik DVD-a Tučepi Goran Bušelić koji je vatrogasac 30 godina od čega 15 šef, kazao je da se zna što je potrebno napraviti u situaciji kada požar u noćnim satima uz buru izbije na području Makarske rivijere, a to je dignuti na noge cijelu Hrvatsku, što se ovog puta nije dogodilo prve noći.

- Cisterne s kontinenta voze od 60 do 90 kilometara na sat i trebaju odmah krenuti, i slao sam što sam mogao, a ovo se nikada nije dogodilo da je požar ušao u samo selo i na kraju smo uspjeli napraviti čudo.

Problem nam je sa vatrogascima sezoncima kojih ima sve manje jer im je plaća veća u turističkom sektoru i zato im je nužno povećanje primanja. Borim se za svakog čovjeka i sve ih molim da dođu raditi - naglasio je Bušelić.

Isto je istaknuo i zapovjednik DVD-a Podgora Željan Pivac koji je kazao kako su najveći problem divlji deponiji na području Općine Podgora.

- Osim smeća koje se nalazi na dijelu Hrvatskih šuma, treba raditi na rješavanju problema s plaćama sezonskih vatrogasaca kojih naš DVD ima samo 12 s plaćom od 800 eura i teško ih je rasporediti u tri smjene - rekao je Pivac.

image

Na požarištu u Gornjim Tučepima

Ivo Ravlić/Cropix
image

Na obilasku požarišta u Gornjim Tučepima

Ivo Ravlić/Cropix
image

Premijer Plenković i njegov ujak Marko Raos
 

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 13:17