StoryEditorOCM
ObalaNAPOKON

Odzvonilo ‘križanju smrti‘, crnoj točki Jadranske magistrale koja odnosi živote. Tražila se i pomoć Plenkovićeva ujaka

Piše Dijana Turić
16. srpnja 2024. - 18:52
Izgradnja križanja na Voliciji trebala je koštati oko 3,85 milijuna eura, ali sada je troškovnik izmijenjen pa će koštati 5 milijuna euraIvo Ravlić/Cropix

Dugih sedam godina Makarani, svi građani Makarske rivijere kao i vozači iz cijele Dalmacije, Zabiokovlja i šire, željno iščekuju početak gradnje deniveliranog križanja na makarskom predjelu Volicija.

Riječ je o raskrižju koje je već desetljećima crna točka na kojoj se dogodilo niz prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama jer se na tom predjelu sijeku Jadranska magistrala, državna cesta Makarska - Vrgorac i glavna prometnica iz središta grada.

Naime, projekt rekonstrukcije križanja Volicija s kružnim tokom, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata, a vode ga ‘‘Hrvatske ceste‘‘ i za njega je lani ishodovana lokacijska dozvola.

Skočila cijena

Izgradnja križanja trebala je koštati oko 3,85 milijuna eura, ali sada je troškovnik izmijenjen pa će koštati 5 milijuna eura što su nam potvrdili iz ‘‘Hrvatskih cesta‘‘.

Gradnja uključuje rekonstrukciju raskrižja iz četverokrakog semaforiziranog u kružno raskrižje, denivelaciju Jadranske magistrale na poziciji kružnog raskrižja, prilagođavanje spoja državne ceste prema Vrgorcu i glavne gradske prometnice na novo kružno raskrižje, izgradnju dva nova nadvožnjaka te sve ostale dijelove građevine potrebne za njenu uporabu.

Za izgradnju deniveliranog križanja, Hrvatske ceste su ugovorile izradu svih idejnih i glavnih projekata, provedbu geodetskih i geotehničkih istražnih radova te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole.

Ishođeno je i Rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da za namjeravani zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, a u tijeku je izrada glavnih projekata i uskoro će se predati zahtjev za ishođenje građevinske dozvole.

Grad Makarska kao nadležno tijelo na kojem se zahvat nalazi, izdaje građevinsku dozvolu kao što su izdali i lokacijsku dozvolu.

Tako nas je zanimalo kada bi za križanje mogla biti ishodovana građevinska dozvola, kada bi radovi mogli početi i gdje je zapelo s dokumentacijom s obzirom na to da je lokacijska dozvola ishodovana lani.

Manji zastoj

- Ishođenje građevinske dozvole za Denivelaciju križanja državnih cesta DC8, DC512 i županijske ceste ŽC6197 u Makarskoj očekuje se u narednom periodu.

Za predmetnu dionicu u tijeku je provedba natječaja za ugovaranje radova, a procijenjena vrijednost radova je 5.000.000,00 eura.

Do manjeg zastoja u završetku projektne dokumentacije došlo je iz razloga što je na području predmetnog zahvata bio izrađen Geodetski elaborat evidentiranja državne ceste DC8 koji mora biti ovjeren u katastru i proveden u zemljišnim knjigama da bi se moglo pristupiti izradi parcelacijskih elaborata za dionicu Denivelacije križanja državnih cesta DC8, DC512 i županijske ceste ŽC6197 u Makarskoj.

Prethodni elaborat evidentiranja DC8 je ovjeren i proveden, te je u tijeku izrada parcelacijskih elaborata predmetne dionice, čiji završetak se očekuje u što skorijem vremenu - kazali su nam iz ‘‘Hrvatskih cesta‘‘.

Vapaj gradonačelnika

Da je projekt gradnje križanja na Voliciji 2017. godine proglašen strateškim dokumentom Vlade RH te da ga je tada najavio premijer Andrej Plenković, često na sjednicama Gradskog vijeća Makarska prilikom pitanja od strane vijećnika oporbe, uglavnom HDZ-ovih Marka Raosa i Joška Lelasa, ponavlja makarski gradonačelnik Zoran Paunović.

image

Zoran Paunović je prije više od godinu dana zavapio Plenkovićevom ujaku Marku Raosu: ‘Nazovite premijera i pokušajte požuriti projekt rotora na Voliciji‘

Ivo Ravlić/Cropix

Tako je Paunović prije više od godinu dana na sjednici Vijeća zavapio Plenkovićevom ujaku Raosu: - Nazovite premijera i pokušajte požuriti projekt rotora na Voliciji.

- S obzirom na to da ste u rodbinskoj vezi s premijerom Plenkovićem, zamolio bih Vas da ga nazovete. Ovdje ne bismo trebali govoriti o tome tko je HDZ, SDP ili neka druga stranka, već bismo trebali gledati interes Makarske i smanjenje prometnih gužvi na rotoru Volicija.

Tako da Vas i ovom prilikom molim, slobodno nazovite premijera Plenkovića i pokušajte požuriti taj projekt - kazao je tada gradonačelnik premijerovom ujaku.

image

 Premijer Andrej Plenković i njegov ujak Marko Raos

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:26