StoryEditorOCM
ObalaTRISKA NA OBRAZU

Nijemci šalju katastrofičnu prognozu stanja u - turističkom Sevidu?! ‘Danima smo bez vode, a vrućine nisu ni počele‘

Piše Dalmacija SD
28. svibnja 2024. - 12:50
Očajni smo - rekao je jedan mještanin Sevida na Moru - Nemamo se kome obratiti. I još bismo morali plaćati računeJoško Ponoš/Cropix/Ilustracija

Dobar glas daleko se čuje, odavno su govorili naši stari, a tek onaj loš...

U globalnom selu i lokalne teme mogu u trenu doletjeti do metropole. Najbolji primjer tome je tekst o Sevidu, turističkom i vikendaškom središtu na pola puta od Trogira do Rogoznice, o čijim smo problemima s vodovodom pisali OVDJE prije samo nekoliko dana.

Mještani bijesni: ‘EU plaća sve, a Općina od nas traži po dvi iljade eura!‘; Načelnik: ‘To vam je jedinstvena prilika‘

Tema je itekako odjeknula, što dokazuje i tekst na njemačkom internetskom portalu Frankfurter Rundschau koji piše u nestašici vode u - Sevidu.

Autorica teksta je Martina Lippl, znanstvena novinarka iz Münchena i suradnica nekoliko lokalnih portala. Od 2019. za Frankfurter Rundschau radi u redakciji Svjet te izvještava o aktualnim temama s fokusom na vremenske (ne)prilike, kriminal i koronu.

Tekst prenosimo u cijelosti:

- Sevid – Kristalno čisto more, beskrajne plaže i zaštićene uvale – Hrvatska ima što ponuditi turistima. Posebno obalu iz snova dalmatinske regije. Malo mjesto Sevid u blizini Trogira smatra se “biserom na Jadranu”. Međutim, trenutno tamo imaju veliki problem s vodom.

image
Nikola Vilić/Cropix

Stanovnici već desetak dana nemaju vode. Iako je Sevid već godinama priključen na vodovod. Nije to baš rijetkost na Jadranu, izvanredno stanje zbog nedostatka vode proglašeno je i u Italiji. Ali u Hrvatskoj je trenutno još ekstremnije.

- Ovo je postalo nepodnošljivo. Kuće su na brdu i nemaju vode - priča mještanin Sevida.

Isto vrijedi i za ljude koji žive na drugom katu. Posebno frustrirajuće: mještani su kontaktirali vodovode u Splitu i Šibeniku - i u početku nisu dobili nikakav odgovor. U trogirskoj ispostavi "Vodovoda i kanalizacije" Split, koja je zadužena za održavanje sustava u Općini Marina koja je uglavnom spojena na dovodnu mrežu iz Šibensko-kninske županije, ne znaju koliko će situacija potrajati.

- Očajni smo - rekao je jedan mještanin - Nemamo se kome obratiti. I još bismo morali plaćati račune. Neki susjedi se snalaze sa spremnicima koje su uspjeli napuniti kišnicom tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Ali ljeti, ako ne padne kiša, neće biti vode.

Problem je očito dobro poznat. Lani su cisterne morale dovoziti vodu kako bi se pritisak u sustavu normalizirao. Ovaj put, unatoč cisternama, iz slavine ne teče pitka voda. Sevid čeka. Hoće li se nešto promijeniti, ostaje za vidjeti.

Pitka voda i vodovodne cijevi očito su problem i turistima.

- Bili smo u Sevidu prošle godine i to je tako lijepo mjesto da ćemo opet doći - napisala je žena u javnoj grupi Sevid na Facebooku.

No, prije puta razmišlja o kvaliteti vode za piće. Pita hoće li ove godine moći filtrirati vodu iz slavine ili je bolje ponijeti flaširanu. Jedan korisnik kratko odgovara:

- Donesite boce vode.

Drugi kaže:

- Ako vodovod dovozi vodu iz Rogoznice, onda je pitka i ne treba je filtrirati.

Sevid na koji se nalazi na području općine Marine nema vlastiti integrirani javni vodoopskrbni sustav. Postojeći sustav opskrbljuje se pitkom vodom iz vlastitih vodosprema, a spoj na magistralni vod je još u planu.

U Sevidu živi 160 stalnih i još do 1400 povremenih stanovnika s tendencijom rasta brojki. Tijekom sljedećih 17 mjeseci trebala bi se izgraditi opskrbna mreža duga 11 kilometara. Zvuči kao prilično ambiciozan projekt, jer problem s opskrbom Sevida pitkom vodom sve je veći, piše Frankfurter Rundschau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 16:27