StoryEditorOCM
Obalaproblemi s burom

Nastavlja se borba: kiša samo ‘blagoslovila‘ požarište koje i danas gase dva air tractora, evo gdje je najkritičnije

Piše Dijana Turić
3. kolovoza 2024. - 11:34

Nakon sinoćnje kiše koja je u Makarskoj padala nešto više od pola sata, petog dana požara došlo je do izdimljavanja, a najkritičnije je na požarištu u Parku prirode Biokovo, iznad Kotišine. Kako nam je kazao Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska, ovog trena na Biokovo su pješice otišli vatrogasci, lovci i djelatnici PP Biokovo. 

image

Ravnatelj PP Biokovo Slavo Jakša sudjeluje u sanaciji požarišta
 

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix

- Sinoć je prvo zapuhala bura nakon koje je pala spasonosna kiša, ali sve je to trajalo kratko tako da jutros požarište iznad Kotišine gase dva air tractora, a 15 ljudi koji su otišli na Biokovo, nose brentače, sjekire i sav potreban alat za probijanje kroz šumu pa ćemo detalje znati kada stignu iznad Kotišine. Na požarištu se sada nalaze vatrogasci s Makarske rivijere, dok su kolege s područja Županije otišli doma, a oni s kontinenta se trenutačno odmaraju. Uglavnom, požarište je još aktivno - kazao je Čović. 

Situacija u Gornjim Tučepima danas je naravno nakon kiše, puno bolja, ali sve snage su na oprezu. Prema riječima Gorana Bušelića, zapovjednika DVD Tučepi, čim je sinoć kiša počela jako padati, uslijedilo je veselje na terenu, a sada oko 50 vatrogasaca s Rivijere sanira i čuva požarište.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix

- Na terenu su vatrogasci DVD -a Tučepi, Podgora, Makarska, Brela, Baška Voda, Promajna, Gradac i Drvenik i sada saniramo izgorena područja, ali i gasimo sva mjesta na kojima se pojavi dim. Čim malo zapuše bura, istog trena se aktivira vatra pa smo svi oprezni. U večernjim satima nam pomažu članovi DPH Tučepi tako da se nadam kako ćemo sve držati pod kontrolom i ova agonija bi trebala brzo završiti i to samo ako ne zapuše bura - kazao je Bušelić.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 22:43