StoryEditorOCM
Obalamaraton lađa

Milanović šokirao ponašanjem: nije dao izjave, nije se javio lađarima... Iz blindirane kolone direktno ušao na brod

Piše Stanislav Soldo
10. kolovoza 2024. - 17:32

NOVO

 Pobjednici 27. Maratona lađa na Neretvi su lađari Zagreba. Oni su očekivano nadmašili ostale lađarske ekipe uveslavši u cilj u Pločama za dva sata i petnaest minuta. Drugi su bili Gusari Komin a treći lađari Slivna. Uz zlatne medalje Zagrepčanima tako pripada veliki štit kneza Domagoja od 37 kilograma u trajno vlasništvo. Ekipu čine iskusni veslači koji su se i do sada okušali na vodama Neretve ali i na brojnim lađarskim kupovima diljem Hrvatske. Oni znaju veslati što su još jednom potvrdili na Neretvi.

U ekipi Zagreba većina je domaćih Neretvana koji su zbog školovanja ili posla otišli u metropolu. Svi oni dišu kao Neretvani pa stoga, štiti opet na neki način ostaje u neretvanskim rukama.

Ove godine na Maratonu lađa sudjelovala je 31 lađarska ekipa.  

„Ako i ne odeš prvi, nemoj da ti bude ža jer sa tobom se ponosi cila Neretva“, odjekivali su stihovi lađarske himne u Pločama.

RANIJE

I krenuo je Maraton lađa na Neretvi. Za štiti kneza Domagoja bori se 31 lađarska ekipa. Među njima je deset ekipa sa kontinent te Salašari iz Sombora. Dvije su debitantske a ima i nekoliko povratničkih ekipa.

Prema propozicijama natjecanja u lađi je deset veslača, kormilar i bubnjar, koji “udara” ritam veslanja.

Krajnji rezultat i pobjednika utrke neizvjesno je prognozirati. Ni najveći kladioničari to se ne bi usudili. Krije li se pobjednik između tri najbolje plasirane ekipe na Brzinskim utrkama u Opuzenu, Slivna, Komina, Zagreba, znat ćemo negdje oko 19 sati. A možda će u vrh iskočiti neka od samozatajnih ekipa čiji su lađari danima veslali na Neretvi, Stablina, Crni put, Sveti Ilija.

Neretvani se nadaju se da će štit kneza Domagoja ostati u Neretvi i da će pobijediti neka od uvježbanih domaćih lađarskih posada. Međutim, štiti bi mogao otići ponovno u Zagreb, ovaj put u trajno vlasništvo (jer bi to bila treća uzastopna pobjeda lađara Zagreba što znači da dobivaju štit u trajno vlasništvo).

Upravo je tu rivalstvo Neretvana i Zagrepčana, premda je u lađi iz Zagreba podosta domaćih momaka koje je studij ili posao odveo u metropolu. 

Od Milanovića ni riječi 

Sitno brojimo do proglašenja pobjednika 27. Maratona lađa, koji će podignuti tridesetak kilograma težak veliki štit kneza Domagoja i time postati vladar Neretve iduću godinu dana, do novog maratona. Potpuno neuobičajeno za njegovo dosadašnje ponašanje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, inače visoki pokrovitelj maratona lađa, nije želio davati izjave za medije na startu u Metkoviću te čak nije ni zastao sa lađarima niti se rukovao kao što je činio prethodnih godina...

Sa svojom pratnjom u blindiranim vozilima došao je do broda vezanog u luci Metković otkuda je u masi ostalih uzvanika pratio start 27 maratona lađa. Zanimljivo je da su u njegovoj blizini bili i ostalih dvoje predsjedničkih kandidata Marija šelak Raspudić  i Dragan Primorac nezavisni kandidat uz potporu HDZ a. Koliko se moglo vidjeti s obale nisu kontaktirali ni komunicirali. Primorac i Raspudić imali su bolju poziciju za promatrati start maratona lađa. Promatrač može steći dojam da aktualnog predsjednika Milanovića taj isti start i nije previše zanimao. Nakon što su lađari zaveslali i  uzvanički brod se uputio prema Pločama.

image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image

Dragan Primorac

Božo Radić/Cropix
image

Marija Selak Raspudić

Božo Radić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 16:46