StoryEditorOCM
ObalaIMA I GORIH

Nacionalni rekorder u ‘lokanju‘ dolazi iz Dalmacije. Napuhao je 7,44 promila, evo koliko je boca popio

Piše Ivica Marković
6. rujna 2023. - 07:10
Nekim ljudima je dovoljno i 1,5 promila alkohola da budu ‘mortus’ pijani Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

S čak 5,24 promila alkohola vozio je u nedjelju 42-godišnji muškarac iz Čakovca, izvijestila je PU međimurska.

Policija je u ponedjeljak priopćila kako je vozač čakovečkih registracijskih oznaka zaustavljen u nedjelju u 8.40 u Nedelišću. Nakon što mu je alkotestom izmjereno 5,24 promila, priveden je u policijsku postaju i zadržan do otrježnjenja. Prekršajno je prijavljen zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Faktori pijanstva

Inače, jednom su Križevčaninu 2006. godine izmjerili čak 5,66 promila alkohola kad se vraćao pijan s proslave u selu. Njega su tada prebacili u Dom zdravlja u strahu za zdravlje, ali kako nije bio životno ugrožen, prebačen je u zatvor. A to mu nije bilo prvi put da vozi pijan.

No hrvatski rekorder je, kako smo već pisali, Makaranin kojem su 2003. izmjerili 7,44 promila. No on nije bio pijan za volanom, već je “lokao” kod kuće. Navodno je tada popio osam boca viskija.

– Pa taj 42-godišnji muškarac iz Čakovca već je vrlo vjerojatno navikao na toliku količinu alkohola. Da je toliko alkohola popio onaj tko nije navikao na alkohol, već bi bio mrtav. Kada u krvi netko ima četiri promila alkohola, tada već nastupa koma.

No moram istaknuti da je za stanje u pijanstvu vrlo bitna uhranjenost onoga koji je pijan, odnosno je li prije toga konzumirao neku hranu i kolika je masa njegova tijela. Ovaj 42-godišnjak je zasigurno bio pijan, ali u kojoj mjeri on nije mogao kontrolirati svoje pokrete, to valja vidjeti – govori nam prof. dr. sc. Nenad Karanović, anesteziolog iz Splita.

Nekim ljudima je potrebno puno manje alkohola da budu “mortus” pijani.

– Netko tko je neuhranjen, odnosno tko ima malu tjelesnu masu, može biti “mrtav pijan” s 1,5 promila alkohola u krvi, tako da “pijanstvo” ovisi o mnogim faktorima. Ne vjerujem da je čovjek iz ovog slučaja pio pivo, jer da je popio piva toliko da mu u krvi bude 5,24 promila alkohola, on bi prije toga pukao – kazuje dr. Karanović.

Inače, 5,24 promila alkohola ne znači da je tolika koncentracija alkohola i u krvi.

– Tih 5,24 promila alkohola je koncentracija alkohola u izdahnutom zraku, a ne u krvi. Ako čovjek ima dobrog odvjetnika, a uz pretpostavku da mu nije izvađena krv, kako bi se utvrdila stvarna koncentracija akohola u krvi, on može takav slučaj na sudu pobiti i dobiti.

Naime, ako čovjek ima zubobolju i “mučka” usta cijeli dan u rakiji kako bi ublažio tu bol zuba, vjerujte, prilikom mjerenja koncentracije alkohola u izdahnutom zraku on će za uređaj i policajce biti pijan, iako cijelog dana nije popio ni jedno alkoholno piće – govori hrvatski patolog koji je želio ostati anoniman.

Prema dostupnim podacima, “regionalni rekorder” u “lokanju” je Srbin, kojemu je 2017. godine, kada je imao 43 godine, u krvi izmjererno 14,7 promila alkohola. Odveden je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, gdje su mu liječnici jedva spasili život.

Poslije je u srbijanskim medijima izjavio da je razlog lokanja bila svađa sa suprugom, koja ga je iživcirala i zbog koje je naiskap popio četiri boce viskija. Spasila ga je činjenica da je bio visok dva metra i da je imao više od 150 kilograma. Da je bio tanji i manji, ne bi ga nitko uspio spasiti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 09:26