StoryEditorOCM
ObalaDOBRI DON NIKOLA

Malo misto napravilo neviđenu feštu za omiljenog svećenika koji je služio i u Splitu: ‘Dok živim, gorit ću za istinu’

Piše Gordana Dragan
20. kolovoza 2024. - 19:03

Kamen i krš iznad plodne doline Neretve, s nekoliko mjesta i zaselaka s ukupno oko 400 stanovnika.

To je mala župa Vidonje, najjužnija u Nadbiskupiji splitsko-makarskoj. U samom selu Vidonje, skrivenom na padinama planine Žaba, prije 80-ak godina živjelo je i više od 800 stanovnika, a na posljednjem popisu prije tri godine bilo ih je - dvoje.

Rekli bi neki da je sve to Bogu iza leđa, ali ako je suditi po broju svećenika, biskupa i časnih sestara iz tog kraja, župa je nadaleko glasovita. Naime, iz nje dolaze mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski u miru, Martin Vidović, bivši papinski nuncij u Bjelorusiji, kao i Ranko Vidović, aktualni hvarsko-bračko-viški biskup, te još 20 svećenika i 60-ak redovnica.

Jedan od njih je i don Nikola Galov, župnik Gospe od Ružarija u općini Seget, koji je svečano obilježio pedesetu obljetnicu svećeništva zlatnom misom u crkvi Hrvatskih mučenika u Segetu Vranjici, koju je slavio zajedno s brojnim vjernicima.

image
Ante Cizmic/Cropix

Gotovo njih 300 iznenadilo je svojeg omiljenog svećenika, priredivši mu ispred crkve pravu feštu na kojoj se dugo pjevalo i plesalo uz dobre zalogaje, dok je smijeh i šušur odzvanjao mjestom. Podsjetilo je to don Nikolu na slavlje od prije pola stoljeća, nakon mlade mise u rodnoj župi, kada se pod vedrim nebom spontano okupilo 1500 uzvanika.

Vječno počivalište

Don Nikola je službovao najprije na splitskim Brdima i Žnjanu, nakon čega je već 37 godina pastir duša u Segetu, koji mu je, kako ističe, prirastao srcu i koji je odabrao za vječno počivalište.

U pozdravnom obraćanju u povodu zlatnog jubileja don Nikole, koje je u ime svih župljana napisao i pročitao Marko Lončar, pljuštale su riječi zahvale na svećenikovu otvorenost i srdačnost prema ljudima, razumijevanje i podršku, na spremnost da sa svojim vjernicima u radosnim i bolnim trenucima dijeli smijeh i suze.

Ono što je posebno naglasio to je don Nikolin moto po kojemu živi, a koji je izabrao kao mladomisničko geslo iz Knjige Sirakove “Do smrti se bori za istinu, i Gospod će se boriti za te”.

image
Ante Cizmic/Cropix

- Borba za istinu vaša je misija, vaš poziv i način svjedočenja vjere, na što potičete i svoje župljane. A rečenica koja u Bibliji slijedi nakon toga gesla kaže: “Ne budi silovit na jeziku, a lijen i mlitav na djelu”, ogledalo je vašeg pristupa stvarnosti i poruka kako treba djelovati u raznim životnim situacijama.

I ova crkva u kojoj se nalazimo podignuta je vašim zalaganjem, kao simbol vjere i domoljublja, kao ponos naše zajednice i najljepši ukras našeg kraja. Vašim neumornim zalaganjem potaknuta je obnova crkava: Gospe od Konacvina na mjesnom groblju, te svetog Ilije, svetog Vida i Gospe od Snijega, čime je sačuvano dragocjeno segetsko nasljeđe.

Nisu se obnavljale samo crkve, nego su vašim trudom uz podršku pastoralnih suradnika tiskana dva segetska zbornika, koja na više od 1500 stranica obrađuju teme iz povijesti, crkvenog života, demografije, arhitekture, arheologije, kulture i umjetnosti.

Radite i na novim projektima poput izdavanja segetske monografije, čime potvrđujete duboku predanost očuvanju našeg bogatog kulturnog nasljeđa. U našoj župi svih 37 godina svojim djelom bili ste primjer mještanima.

Naučili ste nas da bez križa nema spasenja, da križ treba zagrliti i nositi svaki dan. Nastavite svijetliti kao svjetionik vjere, nade i ljubavi još dugo dugo s nama u Segetu - poručio je Lončar.

image
Ante Cizmic/Cropix

To naš Nikola mirita!

Galovu je vrijednu obljetnicu čestitao don Jure Vrdoljak, a na zlatnoj misi pjevao je zbor Gospe od Ružarija koji vodi časna sestra Bogoslava Lončar.

- Kad smo se počeli pripremati za ovaj dan, don Nikola nije znao ništa o tome. Ali to naš don Nikola “mirita” i zato, dragi župljani, hvala vam na ovoj fešti koju ste mu pripremili. Akcija je bila vrhunska - našalila se časna Bogoslava.

Don Nikola, svećenik s kojim je autorica ovog teksta godinama surađivala, ne može se klasificirati pod “običan”. U svakom trenutku, za svaki problem ima mudro rješenje.

Na njega se može primijeniti ona narodna - “Lijepa riječ kamena vrata otvara”. Stoga ne čudi da mu sve više hrle vjernici, i ne samo vjernici, nego ljudi kojima treba topla riječ i razumijevanje iz susjednih gradova i općina, odasvuda.

Jednom prilikom jedna žena nam je kazala kako je on prava ljudina od čovjeka. Nisu nas iznenadile njegove emocije koje nije krio ni ovoga puta te suze radosnice i zahvalnice, kako ih je nazvao.

image

Don Nikola ima 78 godina, što se ne bi reklo po vitalnosti i energiji kojom zrači 

Ante Čizmić/Cropix

- Zahvaljujem mojim župljanima, mojim roditeljima koji su mi utkali duboku vjeru, kao i sestri, braći i rodbini. Od danas Seget je dobio zlatnog župnika, a ja zlatne župljane.

Moj jubilej potvrda je zajedništva koje krasi moje župljane. Pozivam sve na to zajedništvo koje nam je svima potrebno i moram naglasiti još jednom moto po kojemu živim, a to je: “Do kraja života gorit ću za istinu!” - zaključio je don Nikola.

Sve u superlativu o njemu kao čovjeku i svećeniku rekli su Mira Mitar i Dino Tomaš, a Rudolf Durdik iz Slovačke naglasio je kako župnika poznaje još od 2007. kada je kao turist prvi put došao u Seget.

image

Mira Mitar

Ante Čizmić/Cropix

- Dolazim i tijekom godine čuti njegove mise i čudesne priče koje samo on može ispričati - rekao je Durdik.

image

Rudolf Durdik

Ante Čizmić/Cropix

Don Nikola ima 78 godina, što se ne bi reklo po vitalnosti i energiji kojom zrači. Zato je poruka župljana da još poživi i da za 10 godina zajedno slave njegov dijamantni jubilej potpuno realna. 

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 01:03