StoryEditorOCM
ObalaPRVA JE ZELENA FAZA

Makarski gradonačelnik krivi oporbu zbog ‘rušenja‘ Peškere: ‘Šteta što nemamo suglasje kakvo u Splitu imaju oko Žnjana‘

31. svibnja 2024. - 20:09

Prije mjesec dana na parkingu Osejava u Makarskoj, postavljen je panoramski kotač težak 100 tona i vrijedan oko milijun eura, a koji će u funkciji biti do početka listopada, znači tijekom cijele turističke sezone.

Obzirom na činjenicu da je Ulica Franjevački put postala dvosmjerna pa vozila mogu skretati ili na parking Osejava ili na parking Franjevačkog samostana zbog čega se očekuje prometna gužva, a posebno zbog 15-ak parking mjesta koje je zauzeo kotač koji nema ograđen pristup za korisnike, na sjednici Gradskog vijeća Makarske važnija tema bila je panoramski kotač, a priča je na koncu prešla na projekt uređenja Peškere jer je vijećnicu NLO-a Ivanu Miočević Franić zanimalo zašto kotač nije postavljen na Peškeri.

Sve po ugovoru

Tako gradonačelnik Zoran Paunović više nije spominjao projekt ‘‘Lete ribe na Peškeru‘‘ i gradnju šest objekata s garažom na tri etaže, već je govorio o prvoj fazi uređenja - zelenoj Peškeri koja takva jedino i smije biti što nalaže darovni ugovor Grada i Republike Hrvatske.

image
Grad Makarska

- Tko je odobrio postavljanje kotača na parkingu Osejave i jeste li svjesni kakav će kaos zbog tog kotača nastati u turističkoj sezoni obzirom da nema sigurnosne zone za pješake na što vas je upozorio Zoran Marević, pomoćnik načelnika za promet PP Makarska, a okolni prostor je i dalje gradski parking.

Nije mi jasno da usred provođenja nove prometne regulacije za koju će biti potrebno izvjesno vrijeme prilagodbe, nekome padne na pamet sve to začiniti postavljanjem cirkusa na lokaciji koja za to nije adekvatna. Puno logičnije je bilo kotač postaviti na Peškeru na onom dijelu gdje su se takve aktivnosti prije organizirale.

image

Ivana Miočević Franić, NLO

Ivo Ravlić/Cropix

Jasno mi je da iznos za najam javno prometne površine, pokriva gubitak za 13 ili 14 parkirnih mjesta, ali i dalje ostaje ugroza i pješaka i vozača pa se možemo nadati da nitko neće nastradati uslijed velikih ljetnih gužvi u gradu - kazala je Miočević Franić.

Potom je HDZ-ov vijećnik Joško Lelas podsjetio da su kotač i cirkus uvijek bili u tzv. rupi na Dugišu.

- Još malo magaraca i konja ili mi svi trebamo biti magarci da bismo uživali u ovom kotaču. Sva zabava je do sada bila u rupi i nije stvarala probleme - kazao je Lelas.

Prema riječima gradonačelnika Paunovića, kotač neće izazvati pretjerane prometne gužve i to je jedna nova atrakcija.

- Vaša opaska da je kotač možda trebalo postaviti na Peškeri ne drži vodu jer je na Peškeri zabranjena bilo kakva komercijalna djelatnost i dobili smo upozorenje od strane Ministarstva graditeljstva da se nikakva komercijalna djelatnost ne smije odvijati na Peškeri, iako se praktički tamo događala godinama.

Komercijalna djelatnost

Peškeru nitko nije imao snage ukloniti zadnjih 20-ak godina (kioske i štandove) i mi smo to napravili, a ugovor koji je sastavljen prilikom darovanja nije uopće prihvaćao komercijalnu djelatnost koja se tamo godinama događala i sada se događa ono što će se vrlo vjerojatno dogoditi u bliskoj budućnosti da nitko neće smjeti obavljati nikakvu komercijalnu djelatnost na samoj Peškeri.

Dakle, cijeli obuhvat Peškere je nešto što možemo zahvaliti našem bivšem saborskom zastupniku (Juri Brkanu, op.a.) - kazao je Paunović.

Tada je temu gradnje na Peškeri i postavljanje kotača na parkingu Osejave, otvorio HDZ-ov Jure Brkan koji je kao sada već bivši saborski zastupnik, pozdravio ‘‘sada već bivšeg gradonačelnika i bivšu predsjednicu Gradskog vijeća, barem ako je suditi po rezultatima parlamentarnih izbora u Makarskoj‘‘.

image

Jure Brkan: Na projekt Peškere je već spiskano pola milijuna eura

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je istaknuo Brkan, gradonačelnik već tri godine troši novac na uzaludan projekt Peškere.

- U gradonačelnikovom izvješću i svim izjavama po medijima i dostupnim informacijama, na taj projekt je gradonačelnik spiskao već pola milijuna eura.

Ako znate, a i sami ste rekli da od projekta Peškere nema ništa, do kada ćete svjesno nastaviti rušiti proračun Grada Makarske i trošiti naše novce na Potemkinova sela?

Laž je da se na Peškeri nije mogla odvijati nikakva komercijalna djelatnost. Mogla se odvijati sva komercijalna djelatnost utvrđena UPU-om Peškera koji je bio na snazi prilikom darivanja Gradu tog prostora od strane države.

Međutim, gradonačelnik laže da to nije bilo tako i prešućuje da je upravo on ukinuo UPU Peškera bez kojeg se ne može obavljati nikakva komercijalna djelatnost.

Kršenje zakona

Moje mišljenje je da gradonačelnik krši zakon i nezakonito troši novac iz gradskog proračuna, a moja dužnost kao gradskog vijećnika i potpredsjednika Vijeća je da ga u tome pokušam onemogućiti.

Vjerujem da ima i drugih službi i institucija u ovoj državi koji bi ga u tome trebali spriječiti. Još prije mjesec dana je zazivao kako će sve to biti kada se promijeni vlast i njemu dođe neki njegov novi ministar iz njegove partije koji će amenovati to njegovo protuzakonito djelovanje.

To radi sadašnja gradska uprava i sada već bivši gradonačelnik Paunović. Laže narod i troši naše novce - naglasio je Brkan.

Konstatirao je Brkan da je panoramski točak dopustio sam gradonačelnik i to ga zanima kako jer u tom dijelu luke na Osejavi nije utvrđena granica pomorskog dobra.

- Koju je parcelu gradonačelnik točno izdvojio da bi je odredio da na njoj može biti točak i izdao rješenje o korištenju javno-prometne površine - upitao je Brkan koji nije dobio odgovor.

Onda je Paunović pojašnjavao svoja predizborna obećanja kazavši da je projekt Peškera jedan od onih 16 projekata koje je SDP obećao građanima Makarske.

- Žao mi je što lokalni HDZ uz pomoć nacionalnog, pokušava praktički spriječiti realizaciju projekta kojeg oni nisu imali hrabrosti provesti, a imali su priliku.

U tri faze

Peškeru smo radili po pravilu sa strukom, sklopili smo ugovor s ‘‘Atmosferom‘‘ koja je pobijedila na natječaju. Projekt bi se trebao realizirati u tri faze, a prva faza je zelena i u njoj idu perivoji, dječja igrališta, košarkaško, tenis i ping pong, sadnja velike količine stablašica, ozelenjavanje u potpunosti.

image

Sada gradonačelnik tvrdi da će prva faza Peškere biti ozelenjavanje

Ivo Ravlić/Cropix

Mislim da oko te prve faze doista ne bi trebalo biti nikakvog nesuglasja među svima nama jer je to 100-postotno zeleni projekt, dakle nema nikakve gradnje i to je nešto što bi se trebalo napraviti nakon sezone.

O drugoj i trećoj fazi možemo razgovarati, iako ne vidim razloga da se diže ovakva halabuka, posebno od strane oporbe jer se ne radi o 98 ćevabdžinica koje su tamo bile, već o arhitektonskom projektu koji bi trebao staviti Makarsku na naslovnice svih ključnih arhitektonskih časopisa u cijelom svijetu - rekao je Paunović, dodavši da je riječ o doista jednom kvalitetnom i dobrom projektu i žao mu je što nemaju suglasje kao što postoji oko projekta splitskog Žnjana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 03:21