StoryEditorOCM
ObalaOSIPANJE KADROVA

Makarska u šoku, otkaze daju i ljudi iz Grada, uspješna ravnateljica i omiljeni komunalac: ‘Nije zbog plaće, evo zašto‘

Piše Dijana Turić
15. srpnja 2024. - 20:38

U zadnje tri godine Grad Makarska ostao je bez šestero komunalno-prometnih redara, dvoje referenata i privremene pročelnice, a odlazak službenika zamjetan je i u gradskim ustanovama poput Makarske razvojne agencije MARA i TZ-a Makarska koji čeka na dolazak petog po redu direktora od 2021. godine.

Naime, osipanje kadrova u zgradi Grada i gradskim tvrtkama i ustanovama započelo je odlaskom Marine Šprajc, ravnateljice Dječjeg vrtića ‘‘Biokovsko zvonce‘‘ koja je otkaz, točnije zahtjev za sporazumnim raskidom ugovora o radu, prije godinu i pol dana dala zbog privatnih razloga.

‘Rupa‘ u TZ-u

Potom je nastala ‘‘rupa‘‘ u TZ-u Makarska kojim i danas upravlja gradonačelnik, a u tri godine, TZ je imala čak četiri direktora i trebao bi biti raspisan natječaj za petog.

Naime, na početku vladavine SDP-ova gradonačelnika Zorana Paunovića direktorica je bila Hloverka Novak-Srzić, potom Paunović pa Vedran Validžić koji se zadržao sedam mjeseci, i Jadran Puharić, koji je na čelu TZ-a bio 11 mjeseci, do veljače ove godine.

Do izbora direktora TZ-a, najduže šest mjeseci, prava i obveze direktora još obnaša Paunović kao predsjednik TZ-a.

Nadalje, Grad je u zadnje tri godine ostao bez čak šestero komunalnih redara od kojih je četvero dalo otkaz, dok su dvojica otpuštena.

Tako su otkazi nakon nove sistematizacije radnih mjesta uručeni Ivici Markoti i Mateju Lozini, a voditelj redara je bio bivši dogradonačelnik Dražen Nemčić koji je otkaz dao na početku mandata ove gradske vlasti i sada radi kao komunalni redar u Općini Podgora.

Otkaze su dali i redari Mate Brstilo i Luka Kovačić, a posljednji koji je dao otkaz je Stipe Bušelić koji je bio skoro pa zaštitno lice redara.

Nadalje, početkom ove godine iz gradske uprave otišla je privremena pročelnica Odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Sandra Vranješ, a potom dugogodišnja referentica Mira Roso pa referent i koordinator za projekte Odjela za razvoj Grada Josip Roso.

image

Posljednja u nizu koja je dala otkaz je ravnateljica MARA-e Lidija Vukadin Vranješ koja je ovu dužnost obnašala od 2017. godine, a prije toga je dvije godine radila u zgradi Grada kao voditeljica Odjela za projekte i razvoj

Ivo Ravlić/Cropix

Posljednja u nizu koja je dala otkaz je ravnateljica MARA-e Lidija Vukadin Vranješ koja je ovu dužnost obnašala od 2017. godine, a prije toga je dvije godine radila u zgradi Grada kao voditeljica Odjela za projekte i razvoj.

Ona je operativno postavila agenciju i predvodila brojne važne projekte, od energetske obnove Dječjeg vrtića ‘‘Ciciban‘‘ i podtribinskog prostora Gradskog sportskog centra, do infrastrukturnih projekta kao što je ‘‘Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina‘‘ i važnih projekata vezanih za povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika i djece s teškoćama u razvoju kao što su ‘‘S osmijehom u školu - asistenti u nastavi makarskih školaraca‘‘ i ‘‘Sportski Inpuls‘‘.

Osim toga, MARA je na čelu s ravnateljicom pružala besplatne edukacije građanima, udrugama i poduzetnicima koji su se prvi put susreli s EU fondovima.

Odlazak Lidije Vukadin Vranješ s mjesta ravnateljice MARA-e šokirao je Makarane jer je Lidija Vukadin Vranješ  iznimno sposobna i vrijedna mlada žena koja je svojim marljivim radom i entuzijazmom, Gradu i brojnim ustanovama, tvrtkama i pojedincima osigurala povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Na godišnjem odmoru

Ona sada koristi godišnji odmor, a javno je objavila vijest o svom odlasku nakon čega su joj se zahvalili i pružili podršku brojni sugrađani, Udruženje obrtnika Makarske rivijere i Udruga ‘‘Sunce‘‘.

- Službenim putem sam iz osobnih razloga zatražila razrješenje s mjesta ravnateljice Makarske razvojne agencije, a koje je Upravno vijeće prihvatilo. Nakon dugog promišljanja i analiziranja, došla sam do ove odluke kojoj su prethodili i na koju su utjecali brojni čimbenici na koje ja osobno nisam mogla utjecati.

Na koncu, ovoj odluci ipak su presudili novi izazovi u privatnim, ali i profesionalnim sferama mog života kojima se želim u potpunosti posvetiti. Ove promjene zahtijevaju moju punu pažnju i energiju, te sam uvjerena da je sada pravi trenutak za ovaj korak. Stoga smatram kako je ova odluka ujedno i najbolje rješenje za budućnost razvojne agencije.

Tijekom proteklih sedam godina, u MARA-i sam ostvarila svoj maksimum, a uz podršku i suradnju kolega i partnera, ostvarili smo brojne projekte koji su doprinijeli razvoju naše zajednice i poboljšanju kvalitete života svih nas. Svoj rad sam uvijek temeljila na vrijednostima rada za opće dobro, povjerenju i timskom duhu, stavljajući ove vrijednosti na prvo mjesto.

Moj forte oduvijek je bio osjećaj da pridonesem gradu i građanima, te sam ponosna što sam imala priliku raditi to što radim. Te vrijednosti prenijela sam i na svoj tim, čije su predanost i profesionalnost bili ključni za uspjeh naših projekata i inicijativa. Vrata agencije uvijek su bila otvorena svima, a u fokusu je uvijek bio interes korisnika.

Zahvaljujući ovoj otvorenosti i usmjerenosti na korisnike, zajedno smo uspjeli realizirati mnoge projekte koji su donijeli konkretne rezultate i napredak.

Ponosna sam na sve što smo zajedno postigli i vjerujem da ćete nastaviti s jednakom posvećenošću raditi na budućim projektima - kazala je Vukadin Vranješ.

image

Odlazak redara Stipe Bušelića (prvi s lijeva) koji je ovu funkciju obnašao 10 godina, izazvao je veliko iznenađenje među Makaranima

Nikola Vilić/Cropix

I odlazak komunalno-prometno-pomorskog redara Stipe Bušelića koji je ovu funkciju obnašao 10 godina, izazvao je veliko iznenađenje među Makaranima, a Bušelić koji također sada koristi godišnji odmor, zaposlit će se u HGSS-u stanica Makarska kao administrator s time da je bio i pročelnik i tajnik makarskih gorskih spašavatelja.

Kako nam je kazao Bušelić, u redarstvu mu nije ‘‘pala‘‘ motivacija, već je nezadovoljan svojim radnim statusom.

- Makarsko redarstvo je prijašnjih godina radilo u tri smjene i svim gradovima u Hrvatskoj smo bili uzor. Sada od redarstva skoro nije ostalo ništa, i sve se svelo na onu ‘‘Radio, ne radio, tebi svira radio‘‘. Ja nisam navikao tako raditi i zadnje dvije godine u ovom poslu je počelo smrdjeti od glave.

S kolegama sam uvijek bio u dobrim odnosima što ne mogu reći i za rukovodeći kadar. Jednostavno, atmosfera na poslu je postala turobna i nikakva, i nemamo 10 posto uvećanu plaću na smjenski rad. Plaća mi nije bila presudna za odlazak, već jednako vrednovanje rada onih koji ne rade ništa i onih koji rade i ‘‘tegle‘‘ za petoricu.

Javna opomena

Točka na I bila mi je javna opomena jer prema usmenom nalogu nisam sudjelovao na edukaciji koju sam prošao već četiri puta i samo sam ja sankcioniran, a ostali nisu - kazao nam je Bušelić.

Sličnu situaciju u redarstvu prije manje od pola godine nam je opisao i bivši voditelj redara Dražen Nemčić.

image

Bivši makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić danas je komunalni redar u Općini Podgora

Ivo Ravlić/Cropix

- Problemi u makarskom redarstvu su započeli za vrijeme uklanjanja kioska s Peškere i sistematizacijom i tada su i narušeni međuljudski odnosi, a GCOM je ukinut kao i dva radna mjesta redara koji su dobili otkaze.

I sve je to kumovalo ovakvom stanju kakvo je danas među redarima, što mi se nikako ne sviđa jer smo prije bili izvrsna i uigrana ekipa kolega i prijatelja - kazao je tada Nemčić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 19:03