StoryEditorOCM
ObalaA SEZONA GOTOVA

Makarska Turistička zajednica na ničijoj zemlji, napokon dobili direktoricu, ali ona ne smije u svoju fotelju, evo zašto

Piše Dijana Turić
31. kolovoza 2024. - 21:23
Na dan imenovanja Marine Josipović novom direktoricom TZ-a Makarska, Ministarstvo turizma pokrenulo je izvanredni nadzor u TZ-u MakarskaIvo Ravlić/Cropix

Prije tri tjedna, na dan imenovanja Marine Josipović novom direktoricom TZ-a Makarska, Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je izvanredni nadzor u TZ-u Makarska nakon saznanja da je bivšem direktoru Jadranu Puhariću 18. travnja uručen poslovno uvjetovani otkaz.

Riječ je o otkazu koji se daje u slučaju ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga.

Zakon o radu propisuje da poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

Ako u navedenom šestomjesečnom roku nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu onom radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga. Tek nakon dostave otkaza ugovora o radu, radniku počinje teći ugovoreni ili zakonski otkazni rok, a Puhariću je, kako smo naveli, na adresu uručen 18. travnja.

image
Privatni album

Nakon najave izvanrednog nadzora od strane Ministarstva turizma, zanimalo nas je što je pokazao nadzor i hoće li nova direktorica TZ-a moći početi raditi 18. listopada, šest mjeseci nakon što je bivšem direktoru uručen poslovno uvjetovani otkaz ili možda ranije.

Također nas je zanimalo hoće li se ponovno morati raspisivati natječaj za direktora ili će na to mjesto doći već izabrana Marina Josipović i na koncu je li nadzorom utvrđeno iz kojih razloga je bivšem direktoru Puhariću uručen poslovno uvjetovani otkaz, a ne redoviti otkaz ugovora o radu.

Pitanje je i hoće li TZ Makarska morati Puharića zakonski do 18. listopada vratiti na posao jer je od ožujka 2023. godine kada se prijavio na natječaj za direktora TZ Makarska, od potrebnih šest godina radnog iskustva, imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom, a na funkciji se zadržao 11 mjeseci što znači da je u vrijeme otkaza imao oko pet i pol godina iskustva, a kako doznajemo, sada ima šest godina iskustva.

Čeka se ‘‘bijeli dim‘‘

Izvanredni nadzor Ministarstva turizma u TZ-u Makarska još nije dovršen, a kako su nam kazali sada se kao direktor i dalje vodi gradonačelnik Zoran Paunović koji je automatizmom po funkciji, predsjednik TZ-a i Turističkog vijeća.

image

Izvanredni nadzor Ministarstva turizma u TZ-u Makarska još nije dovršen i sada se kao direktor i dalje vodi gradonačelnik Zoran Paunović koji je predsjednik TZ-a

Ivo Ravlić/Cropix

- U okviru ranije provedenog izvanrednog nadzora, Turističkom vijeću TZG Makarska je naloženo raspisivanje javnog natječaja za imenovanje direktora na mandat od četiri godine, što je TZ Makarska izvršila.

Nadalje, Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je novi izvanredni nadzor kako bi se provjerila zakonitost provedbe navedenog natječaja za izbor direktora te je zatražena dostava dokumentacije koja se odnosi na navedeni natječaj.

O rezultatima provedenog nadzora, pravodobno ćemo izvijestiti TZ Makarska, a s obzirom da je TZ Makarska, u danom i zakonskom roku raspisala i provela natječaj za izbor direktora, do upisa nove direktorice u Upisnik turističkih zajednica, osoba ovlaštena za zastupanje TZ Makarske i dalje ostaje predsjednik turističke zajednice - kazali su iz Ministarstva turizma i sporta.

Inače, kako smo već pisali, u zadnje tri godine TZ Makarska je dobio šestog direktora, odnosno direktoricu Josipović, a do sada su od 2021. godine na čelu TZ-a Makarska bili Hloverka Novak - Srzić, Zoran Paunović, Vedran Validžić, Jadran Puharić i opet Paunović.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 15:43