StoryEditorOCM
ObalaKAKO OSTATI ŽIV

Makarska se kuha na plus 40: ‘Na prozore stavljam mokre lancune, sve zatvorim i zamračin‘, ‘Mene odvelo na Hitnu...‘

Piše Dada Batinić
23. srpnja 2024. - 17:36

Toplinski udari iscrpili su Hrvate, a čini se da će paklenih vrućina početkom kolovoza biti još više. Dok neki klimu ne gase uopće, drugima smeta, no rijetki su oni kojima toplinski val ne izaziva neugodu. Mada, ima i takvih...

- Radije plus 40 nego minus. Dobro podnosim vrućinu, a kako živim u stanu, sve rastvorim, a klimu upalim minimalno, dok ne rashladi prostor - kaže nam Katica Barbir iz Vrgorca.

image

Katica Barbir i Blaženka Markotić

Dada Batinić

Njezina prijateljica Blaženka Markotić nema klimu, a živi u obiteljskoj kući u Vrgorcu.

- Imam dva ventilatora, a mnogo vremena provodim izvan kuće. Kuham u ljetnoj kuhinji u vrtu gdje mi je ugodnije - kaže Blaženka.

Klima uz otvorene prozore

Ima i ljudi koji suprotno savjetima stručnjaka istovremeno pale klimu i otvaraju prozore.

- Volim kad puše hladni zrak koji se istovremeno miješa sa vanjskim. Tako mi nije pretjerano hladno zbog klime niti mi je vruće, nego taman. Mislim da vrućina više smeta starijima, mladi u tome ne vide problem. Oni su ili na igricama ili u nekoj aktivnosti, pa su im vremenske neprilike tek usputna smetnja - veli nam četrdesetogodišnja  Anita iz Makarske.

image

Turistički đir po gradu ne staje ni po najvećim vrućinama

Ivo Ravlić/Cropix

Kape, šeširi, naočale, a u rijetkim slučajevima i kišobrani, najčešća su zaštita stranaca i domaćih od sunca. 

- Na prozore stavljam mokre lancune, a u 10 sati sve zatvorim i zamračim i upalim ventilator. Oko vrata ponekad stavim mokri šugaman i to mi je dovoljno. Predsoblje mi je u staklu, ali sa zelenim zavjesama izdržimo nekako. Klimu nemam, ali otkad znam za sebe stvorim promaju i meni je to ugodno. Nikad se zbog promaje nisam prehladila - kaže nam osamdesetpetogodisnja Marica.

Ne štedi se na ledu

Gospođe u kafićima se gotovo unisono rashlađuju lepezama, a konobari ne štede na ledu.

Ivan Bodlović van izlazi po potrebi, ne obraćajući pažnju na vremenske uvjete.

- Rashlađujem se inače uz klimu na ugodnih 24, ali ako imam društvo za van, onda nema prepreka. Tad mi ne smeta ni vrućina, ni kiša. Važan je motiv.

Nekima nikakav motiv nije dovoljan da bi izašli iz kuće za vrijeme velikih vrućina.

image

Kao Beatlesi - na pješačkom prijelazu

Ivo Ravlić/Cropix

-  Od znoja se ospem, pa izbjegavam izlaziti između 9 i 19 sati. Mislim da u godinama koje slijede može samo biti  gore, odnosno još toplije. Klima mi radi na 27, a i tad mi je šok kad izađem vani. U Lidla je najgore, ne znam zašto treba biti kao u hladnjači, nekome će pozliti od nagle promjene - rekla nam je umirovljenica Helena.

Brza jurnjava na motoru također je učinkovit način rashlađivanja, a poželjno je da brzina prelazi 130 km/h, barem na magistrali. Dodatno hlađenje u obliku kazna najčešće izostane.

Mnogi ljudi, za razliku od djece, "zaborave" da su žedni jer nešto rade, a posljedice mogu biti neugodne, pa i kobne.

‘Htjela sam nešto završiti...‘

- Dogodilo mi se da sam dehidrirala, a nisam bila na velikim vrućinama. Osjetila sam žeđ, ali ne pretjeranu i htjela sam nešto završiti. Odjednom sam osjetila slabost i drhtavicu. Malo mi se mantalo, odveli su me na Hitnu gdje su mi rekli da san dehidrirala. Sad pazim da pijem dovoljno vode, bez obzira jesam li žedna - kaže nam Ana.

image

Čekajući trajekt

Ivo Ravlić/Cropix

Mnogi ljudi, silom prilika, odlaze u trgovinske centre ili supermarkete gdje temperatura često iznosi oko 18 stupnjeva. Tu se vjerojatno i Davor Rostuhar pripremao prije odlaska na Južni pol. Kako zdravog razuma u mnogim našim ustanovama i centrima fali, tako se prosječni čovjek najviše nasmrzava  za vrijeme toplinskih valova.

image

Ribar je izvukao vršu s mršavim ulovom

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:18