StoryEditorOCM
ObalaODOŠE ‘LETEĆE RIBE‘

Makarska oporba proziva gradonačelnika: ‘Propao mu projekt od 13 milijuna eura, a sada uporno gura nepotrebnu zgradu‘

Piše Dijana Turić
2. listopada 2024. - 17:56
Zoran Paunović - osmijeh uoči drugog kruga izbora za predsjednika SDP-a na kojima je poražen od Siniše Hajdaša DončićaMarko Todorov/Cropix

Prije nešto više od dvije godine, aktualna SDP-ova vlast u Makarskoj je najavila kako će uz samu glavnu gradsku plažu na predjelu Peškera, do kraja mandata, točnije do svibnja 2025. godine, izgraditi šest objekata ukupne vrijednosti 13 milijuna eura, među kojima je i garaža na tri etaže za oko 200 vozila.

Gradilo bi se na parceli površine od oko 24 tisuće metara kvadratnih koju je Vlada RH 2020. godine darovala Gradu Makarskoj i na kojoj gradnja nikako nije dopuštena, što nam je u ožujku ove godine prilikom boravka u Makarskoj potvrdio Branko Bačić (HDZ), potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

image

Sondiranje na Peškeri

Ivo Ravlić/Cropix

Kako smo pisali u više navrata, u potpisanom darovnom ugovoru navodi se da je nekretnina već privedena namjeni, što znači da se isključivo može redovito održavati. Ministar je tada potvrdio i naše ranije navode da će potencijalnu kaznenu odgovornost snositi osoba koja za glavni projekt izda građevinsku dozvolu, kao i osoba koja izradi parcelacijski elaborat bez vidljivog pravnog interesa.

Isplate ‘Atmosferi‘

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je 2022. raspisala gradska uprava, organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split (DAS). Riječ je o viziji "Lete ribe na Peškeru", pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu dobio je arhitektonski tim "Atmosfera" iz Zagreba.

image
Grad Makarska

Na ovom dijelu Makarske su u rujnu prošle godine počeli istražni geotehnički radovi za uređenje Peškere za što je Grad iz proračuna tvrtki ‘‘Geoekspert‘‘ Zagreb isplatio 9259 eura i 614 eura za uređenje parkirališta.

Inače, do sada je Grad kako je vidljivo iz platforme ‘‘Otvoreni grad‘‘ prvonagrađenoj zagrebačkoj ‘‘Atmosferi‘‘ u šest navrata od listopada 2022. godine isplatio 126.545,38 eura, a u iznos spada i 38.881,15 eura za glavni projekt za izgradnju garaže Peškera s time da je novac isplaćen 21. kolovoza ove godine.

‘‘Atmosfera‘‘ je od Grada dobila i 17.627,25 eura za izradu natječajnog rada arhitektonsko-urbanističkog rješenja, 6.480,19 eura za izradu tehničke dokumentacije uređenja parkirališta, 51.841,53 eura za usluge izrade krajobraznog elaborata i troškovnika, 12.960,38 eura za idejno rješenje za ishođenje posebnih uvjeta - Peškera i 4.375,00 eura za 3D animaciju za promotivne svrhe - uređenje Peškere.

Nakon izrade glavnog projekta za izgradnju garaže Peškera, Nezavisna lista Osejava (NLO) Makarska koja u Gradskom vijeću ima dvoje vijećnika, javnosti se obratila priopćenjem u kojem, među ostalim, navodi da gradonačelnik Zoran Paunović ruši vlastite principe o očuvanju prostora.

Najatraktivnija lokacija uz plažu

- NLO skreće pozornost javnosti na propali projekt Peškera, najatraktivniju lokaciju uz glavnu gradsku plažu, gdje je Grad Makarska pod vodstvom gradonačelnika Zorana Paunovića uložio više od 250.000 eura javnih sredstava u arhitektonske natječaje, idejne projekte i dokumentaciju - sve kako bi projekt na kraju propao.

Unatoč ogromnom potencijalu ove lokacije koja bi trebala služiti kao zeleni prostor i oaza za građane i turiste, projekt je sveden na izgradnju male garaže.

Iako je Peškera zamišljena kao projekt u tri faze, čija je ukupna vrijednost procijenjena na preko 13 milijuna eura, projekt je sada sveden na izgradnju male garaže koja ne donosi značajnu korist za rješavanje problema parkiranja u gradu - navode iz NLO-a Makarska.

Kako kazuju, važno je napomenuti da se radi o zemljištu darovanom Gradu Makarskoj od strane Vlade Republike Hrvatske, uz uvjet da se koristi isključivo za sportsko-rekreacijske aktivnosti.

- Gradonačelnik Paunović je, unatoč jasno definiranim ograničenjima, započeo proces izrade projekta koji je u suprotnosti s tim uvjetima. Nakon trošenja velikih suma novca na za realizaciju natječaja idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja Peškere u Makarskoj, Grad je sada u situaciji da se planirana garaža kao dio najavljenog projekta mora graditi isključivo na gradskom zemljištu, dok je darovano zemljište isključeno iz projekta.

image

Oporbeni vijećnici NLO-a Petar Kelvišer i Ivana Miočević Franić

Ivo Ravlić/Cropix

Troškovi za izgradnju nove manje garaže, s obzirom na provedeni arhitektonski natječaj, sada su potpuno neopravdani.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pod vodstvom ministra Branka Bačića već je jasno upozorilo da nema pravnog temelja za bilo kakvu gradnju na darovanom zemljištu Peškere.

Ministar Bačić nedavno je izjavio za Slobodnu Dalmaciju: ‘Vlada je 2020. godine na zahtjev Grada Makarske donijela odluku kojom je ustupila i darovala Gradu nekretnine iznimne vrijednosti na Peškeri. Tada je potpisan darovni ugovor kojim je uređeno da je nekretnina već privedena namjeni, što znači da na njoj, osim redovitog održavanja, nema nikakvih drugih aktivnosti.

‘Ugovore treba poštovati‘

Prema tome, darovni ugovor treba se poštovati i još od rimskog doba ima sintagma "Pacta sunt servanda" - ugovore se treba i mora poštovati jer je ovim darovnim ugovorom utvrđeno da ako Grad koristi darovane nekretnine suprotno namjeni zbog koje ih je i dobio, onda se silom Zakona i ugovornih odredbi taj ugovor raskida i darovane nekretnine se vraćaju u vlasništvo Republike Hrvatske.

Prema tome, nema nikakvih pravnih mogućnosti da se na toj lokaciji bilo što drugo realizira osim onoga što je u trenutku potpisivanja ugovora na tim nekretninama bilo zatečeno - istaknuo je Bačić, dodavši da svatko tko zna čitati može vrlo jasno pročitati što piše u darovnom ugovoru" - kazuju iz NLO-a.

Unatoč ovim jasnim pravnim ograničenjima, NLO tvrdi da je gradonačelnik Paunović nastavio gurati projekt Peškera.

- Planirana garaža, koja bi zamijenila postojeće parkiralište sa oko 30 mjesta, sada se svodi na garažicu kapaciteta od oko 100 vozila. Ova investicija, koja ne donosi značajno rasterećenje parkirnih problema u gradu, predstavlja još jednu zgradu na gradskoj plaži bez stvarne koristi za građane. Uložena sredstva jednostavno nisu opravdana s obzirom na minimalne rezultate koje projekt donosi.

image

Ovako bi Peškera trebala izgledati

Grad Makarska

Naša vijećnica Ivana Miočević Franić već šest mjeseci bezuspješno traži uvid u sve financijske podatke vezane uz projekt, no unatoč velikim ulaganjima u stvaranje dojma transparentnosti od strane aktualne gradske uprave, odgovori i dalje nisu stigli. Ovakav nedostatak odgovornosti ozbiljno narušava povjerenje građana, a projekt Peškera predstavlja jasan primjer neodgovornog trošenja javnih sredstava.

Grandiozni projekti

Kao i njegovi prethodnici, gradonačelnik Paunović pokazuje sklonost prema grandioznim i nerealnim kapitalnim projektima koji nisu u skladu s potrebama građana. Projekti poput žičare na Biokovo, Platna na Osejavi i Buroline nisu realizirani jer su od početka bili slabo promišljeni i neadekvatno iskomunicirani s građanima.

Gradonačelnik Paunović, u svom dosadašnjem mandatu, nije se ozbiljno posvetio rješavanju stvarnih problema grada - od prometa i parkinga preko komunalne infrastrukture do poboljšanja uvjeta u školama i kulturnim ustanovama. U međuvremenu, Makarska grca u problemima zbog neodgovornog urbanističkog planiranja i promašenih investicija - navode iz NLO-a.

NLO se inače od početka protivi izgradnji na ovom vrijednom prostoru uz gradsku plažu. Grad Makarska svakako treba nova parkirna mjesta, ali ne na ovoj lokaciji. Gradska plaža nije mjesto za izgradnju garaže, što smatra i većina žitelja grada, jer takvi projekti narušavaju vrijedne prirodne prostore i smanjuju kvalitetu života građana.

Peškera, s ovakvim projektom, postaje još jedan primjer megalomanije i nerazumnog upravljanja gradskim resursima, upozoravaju oporbeni vijećnici NLO-a.

- Gradonačelnik Paunović bio je, pod pritiskom političke odgovornosti, prisiljen izraditi potpuno novi projekt za ovu garažicu kako bi barem djelomično opravdao sredstva potrošena na velebni arhitektonski natječaj, na koji je otišlo brdo javnog novca. Iako je taj natječaj bio javno prezentiran, glavni projekt za novu garažu izrađen je iza zatvorenih vrata, bez uvida ili prezentacije građanima.

Ova situacija djelomično je rezultat Paunovićeve ambicije da se politički dokaže, pogotovo nakon što prošlog tjedna nije uspio postati predsjednik SDP-a. S lokalnim izborima u svibnju, pritisak raste jer nije uspio realizirati niti jedan kapitalni projekt, što mu dodatno stvara nervozu.

Na kraju, njegov pokušaj da spasi projekt rezultirao je time da se od velikih obećanja i ambicija rodila tek mala garaža - ili kako bi narod rekao, tresla se brda, rodio se miš - kazuju iz NLO-a iz kojeg nadodaju kako sigurnosni aspekti projekta izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Negativne posljedice

Naime, NLO tvrdi kako predviđena lokacija na Peškeri nema odgovarajuću pristupnu cestu, a nejasno je jesu li ispunjeni svi potrebni uvjeti protupožarne zaštite. Ovakav nedostatak strateškog planiranja i vizije može imati dugoročne negativne posljedice za grad i njegove stanovnike.

- Gradonačelnik Paunović, koji se često predstavlja kao zagovornik održivog razvoja, mora preuzeti odgovornost za ovaj propali projekt. Ova "garažica" neće riješiti ključne probleme Makarske, a u međuvremenu grad pati zbog neadekvatne komunalne infrastrukture.

Pozivamo gradonačelnika da prizna pogreške, povuče projekt garaže na Peškeri i predloži dugoročno održiva rješenja u interesu svih građana. Nitko neće zamjeriti povlačenje loše odluke, ako se ponudi bolje, perspektivno rješenje - zaključili su iz NLO-a.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 17:56