StoryEditorOCM
ObalaMODRO I ZELENO

Makarska odaje počast srbijanskom glazbeniku; po frontmenu Ekatarine Velike zvat će se popularna lokacija u gradu

Piše Dada Batinić
23. rujna 2024. - 21:25

Dodjela Nagrade "Milan Mladenović" i ove se godine održala u Makarskoj 21. rujna, na Milanov rođendan.

Dvodnevni Modro-zeleni festival u čast rano preminulog frontmena grupe EKV započeo je 20. rujna izložbom ispred dvorane Arte "Kao da je bilo nekad", a Milanove fotografije s makarske plaže, iz zaseoka Puharići, kao i s članovima grupe EKV privukle su mnoštvo posjetitelja koji su imali prilike sudjelovati i u panel diskusiji  "Nepristajanje ili Kako je EKV postala veliki bend".

image

Nastup grupe MORT

Ivo Ravlić/Cropix

Moderator te večeri bio je Zoran Stajčić, osnivač i glavni urednik portala Ravno do dna, a o Milanu su govorili Ivan Fece Firči, bubnjar grupe EKV,  Nebojša Krivokuća koji posljednje tri godine radi na monografiji Milana Mladenovića, te Dubravko Jagatić, novinar i organizator koncerata EKV u Zagrebu.

- Milan nikad u intervjuima nije spominjao Makarsku, a kad nije mogao doći, onda je napisao pjesmu Jadransko more - rekao je Stajčić, naglašavajući Milanovu povezanost s rodnim mjestom majke Danice

- Milana sam upoznao još dok je svirao u bendu Limunovo drvo. Nastupali su u Novom Sadu i pomislio sam "Moram svirati s ovim čovjekom!". Zamolio sam kolegu da snimimo taj koncert i posebno mi je drago da imam zapis s te prve večeri kad sam upoznao Milana - rekao je Firči koji je u EKV došao 1978. godine.

- Milan nikad nje pristajao na kompromise, ni u glazbi, ni u medijskim nastupima, a sloboda kreiranja glazbe i sviranja u EKV, meni je bila kao dar s neba.

 Odgovorio je i na pitanje kako je nastalo ime grupe.

- Gitarist Gagi je imao djevojku Katarinu, no nije bila jedina. Imao je još jednu djevojku s istim imenom, pa se bend na početku zvao  Katarina ll. Kad je Gagi otišao iz benda, pravno je zaštitio ime i onda su članovi smislili, kako je jednom Milan izjavio, ne isto ali slično ime, Ekatarina Velika. Fanovi su to poslije pretvorili u EKV - rekao je Firči.

Milanov utjecaj na glazbenu scenu u Jugoslaviji bio je nemjerljiv, stoga je i nagrada koja nosi njegovo ime iznimna čast za dobitnike. U žiriju su ove godine bili Anja Rupel, Max Juričić, Dubravko Jagatić i Nikola Vranjković, a nagrada je, između 318 natjecatelja, pripala grupi Nemeček za pjesmu Mirila, dok je nagradu za najbolji tekst i vokal dobila Tamara Mylo

image

Dobitnica nagrade za najbolji vokal i tekst Tamara Mylo
 

Ivo Ravlić/Cropix

- Ovo je prvi put da nas je netko priznao na ovakav način! - rekao je Vedran Živković, član grupe Nemeček.

Tamara je jedva uspjela suspregnuti suze, a pjesma "Posle jednog proleća" njen je prvi objavljeni rad.

Publiku je dodatno  razveselila izjava dogradonačelnice Antonie Radić Brkan kako će plato na Osejavi uskoro nositi ime "Vidikovac Milana Mladenovića", čime  će se Milanov "Krug" širiti i dalje.

Dvodnevnu manifestaciju su koncertima na Kačićevom trgu uveličale grupe Jonathan, Pips, chips i videoclips, Ljubičice i M.O.R.T. 

izložbu "Kao da je bilo nekad " možete pogledati do 27. rujna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 21:29