StoryEditorOCM
ObalaJOŠ SE GRADI

Makarska je odlučila reći ‘ne‘ betonizaciji, no ove brojke nikako im ne idu u prilog; Paunović: Nažalost, nemamo izbora

Piše Dijana Turić
13. listopada 2024. - 16:45
U pola godine Odjel za razvoj Grada Makarske izdao je 88 građevinskih, 55 lokacijskih i 37 uporabnih dozvola, 36 potvrda glavnog projekta unutar postupka izdavanja građevinske dozvole, 26 etažiranja objekata i 49 prijava početka građenjaIvo Ravlić/Cropix

Makarska je u prosincu prošle godine postala primjer zabrane daljnje betonizacije usvojenim izmjenama Prostornog plana grada Makarske.

Prema tom dokumentu, u Makarskoj je do daljnjeg zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su došli zbog neodrživog stanja na terenu.

Kako je tada kazao gradonačelnik Zoran Paunović, izmjene Prostornog plana su najvažnija odluka makarske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak spašavanja grada i zaustavljanja daljnje betonizacije.

Naime, prema Studiji turističkog nosivog kapaciteta nastavak nekontrolirane gradnje u Makarskoj, dovest će u pitanje opskrbu vodom i električnom energijom, javnu odvodnju i normalno prometovanje.

Međutim, betonizacija se ne može tek tako lako zaustaviti što dokazuju brojke prema kojima je od siječnja do kraja lipnja ove godine Upravni odjel za razvoj Grada u djelokrugu svog rada temeljem Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji, a na osnovu Prostornog plana uređenja Grada Makarske, zaprimio ukupno 411 novih zahtjeva.

image

Zoran Paunović: ‘Nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju ranije izdane dozvole koje po Zakonu, ne možemo mijenjati‘

Ivo Ravlić/Cropix

U navedenom razdoblju riješeno je 605 predmeta od čega 88 građevinskih, 55 lokacijskih i 37 uporabnih dozvola, dvije za promjenu namjene, 109 lokacijskih informacija i šest potvrda glavnog projekta prema Pravilniku o jednostavnih građevinama i drugim radovima.

Nadalje, do početka srpnja izdano je 36 potvrda glavnog projekta unutar postupka izdavanja građevinske dozvole od čega 33 potvrde i 3 rješenja o obustavi izdavanja, a tu su i 193 predmeta za posebne i uvjete priključenja, 26 etažiranja objekata i 49 prijava početka građenja.

Inače, izrađena Studija je potvrdila kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan iz 2020. godine omogućava izgradnju još 10 tisuća stambenih jedinica.

- To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju ranije izdane dozvole koje po Zakonu, ne možemo mijenjati.

Službe nemaju izbora nego postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola – kazao je Paunović prilikom usvajanja izmjena Prostornog plana dodavši da Grad neće posustati unatoč pritiscima.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 16:46