StoryEditorOCM
ObalaSMIJENJEN UPRAVITELJ

Legendarna splitska tvrtka umire u mukama, a ključeve u rukama drži hrvatski ‘kralj otpada‘! Ključni adut je - zemljište

Piše Jadranka Matić
11. lipnja 2024. - 06:46

Zbog neurednog (neuspješnog) obnašanja dužnosti, sutkinja Ana Golub Gruić s Trgovačkog suda u Splitu, razriješila je sredinom svibnja dužnosti Zdravka Kuzmića, stečajnog upravitelja tvrtke "Adria čelik" iz Kaštel Sućurca, odnosno posljednjeg pravnog sljednika poduzeća izvornog naziva "Jadranska željezara Split", osnovanog 1970. godine.

Za novu stečajnu upraviteljicu imenovana je Dinka Trumbić iz Splita koja će na dužnost stupiti tek nakon pravomoćnosti ovog rješenja. Kuzmić je, naime, iskoristio mogućnost žalbe Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu koji će odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini u tvrtki nad kojom se već devet godina provodi stečajni postupak gotovo bez ikakvog pomaka ili naznake kad bi mogao biti okončan.

O povijesti nekoć moćne tvrtke koja je zapošljavala i više od 600 radnika, poslovala na inozemnom tržištu, te, među ostalim, gradila zgrade za svoje radnike u Splitu i Kaštelima, pročitajte OVDJE.

image

Valjaonica već godinama nije u pogonu i neumitno propada

Božidar Vukičević/Cropix

Podsjetimo da je Zdravko Kuzmić, koji živi i radi u Zagrebu, za stečajnog upravitelja imenovan u prosincu 2019. godine na Skupštini vjerovnika, a na prijedlog stečajnih vjerovnika - tvrtki "C.I.O.S." i "CE-ZA-R Centar za reciklažu", kojima je poveznica vlasnik Petar Pripuz, te "Bilić-Erić", zaštitarske kompanije sa sjedištem u Sesvetama.

U toj je tvrtki, formalno kao savjetnik, bio zaposlen sad već pokojni Vinko Žuljević Klica, nekadašnji časnik HVO-a u miru i osoba sa zagrebačke scene crne kronike, a svojedobno se pisalo da je i tajno vlasnički povezan, no ta informacija nikada nije ni potvrđena ni demantirana.

Imenovanju Kuzmića tada je prethodila  odluka o razrješenju dotadašnjeg stečajnog upravitelja Berislava Bušelića.

Da će stečajni postupak nad "Adria čelikom", u trenutku otvaranja u vlasništvu NIjemca Edgara Schumachera koji je bivšu sućuračku željezaru kupio od Pripuza, u medijima često zvanog hrvatskim "kraljem otpada", biti kompleksan znalo se u samom početku budući da je već tada bilo poznato da tvrtka, istina, raspolaže velikom vrijednosti imovine (470 milijuna kuna ili 62,4 milijuna eura), ali da nema financijskih mogućnosti da samostalno nastavi poslovanje zbog velikih gubitaka i visoke prezaduženosti, te da je najveći dio te imovine pod hipotekom.

Danas je situacija samo pogoršana potvrđuje podatak o blokadi poslovnog računa za 1,3 milijuna eura. Uz to prodaja pokretne imovine koja nije opterećena razlučnim pravom ne ide prema očekivanjima, a svakim danom tehnološki zastarijeva i pada joj tržišna vrijednost.

U tim okolnostima, stajalište je suda, stečajni upravitelj je trebao provjeriti postoje li uvjeti za obustavu postupka zbog nedovoljne stečajne mase za ispunjenje ostalih obaveza.

Svojevrsnim povodom razrješenju stečajnog upravitelja  može se, među ostalim, smatrati otkazivanje suradnje računovodstvene tvrtke "BDO Dalmacija" iz Splita u veljači ove godine. Kao uzrok je navedeno neplaćanje usluga od 2017. godine, te razmimoilaženje s Kuzmićem o obujmu i vrsti poslova za koje su bili angažirani.

Voditi stečaj bez računovodstvenog servisa uistinu je više nego upitno jer je teško povjerovati da će neka tvrtka prihvatiti posao znajući da će tko zna kada i da li uopće za to biti plaćena.

Sud je uz sve navedeno, stoji u obrazloženju razrješenja, nezadovoljan i Kuzmićevim odgovorom/očitovanjem na zatražena obrazloženja o konkretnim radnjama koje je poduzeo za izvršenje svih obveza, za koji je ocijenjeno da je napisan u ležernom stilu.

Kuzmić pak, očekivano u žalbi poriče propuste koji mu se stavljaju na teret, no je li u pravu pokazat će Visoki trgovački sud. U međuvremenu pak čeka ishod još jedne žalbe koju je podnio na rješenje Općinskog suda u Splitu kojim je kao neosnovan odbijen zahtjev "Adria čelika" za naknadu troškova iz ovršnog postupka u kojemu je ovršena imovina tvrtke u ukupnom iznosu od oko 7,5 milijuna eura.

Temeljem hipoteka u ovrsi su se "prebijanjem" namirili "HEP-Opskrba" iz Zagreba, tvrtka-kći HEP-a, te Pripuzove "C.I.O.S. Grupa" i "CE-ZA-R Centar za reciklažu", obje također iz Zagreba. Žalbu rješava Županijski sud u Splitu.

Budući da stečajni upravitelj ima zakonsko pravo na nagradu za svoj rad i naknadu stvarnih troškova, Kuzmić je s osnova unovčene stečajne mase izračunao da mu pripada bruto iznos od 83.615 eura. Kad se tomu doda doprinos za zdravstveno osiguranje onda je to gotovo 70 tisuća eura.

Neizvjesno je, međutim, hoće li dobiti i cent iod traženog  to iz dva razloga. Ako Županijski sud potvrdi rješenje s niže pravosudne razine, neće se imati odakle naplatiti.

S druge strane, ako bude potvrđeno rješenje o njegovoj smjeni, neće mu pomoći ni da "Adria čelik" dobije naknadu troška koju je zatražio. U slučaju razrješenja, naime, stečajni upravitelj nema pravo na nagradu.

Tada bi Kuzmić zapravo bio na gubitku jer je kao odgovorna osoba iz vlastitog džepa platio kaznu zbog nerješavanja opasnog otpada iz poslovnog kruga željezare u Sućurcu i to u iznosu od 3981 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 06:46