StoryEditorOCM
Obalabrojne primjedbe

Kaštelanski SDP udario na HDZ-ovu vlast zbog neupisane djece u vrtićima, ponudili i rješenje problema: ‘Platite...‘

Piše Jadranka Matić
18. lipnja 2024. - 17:58

- Mi kao gradska vlast nismo šokirani činjenicom da nam se grad širi i da se doseljava sve više mladih obitelji, pa tako nismo šokirani ni činjenicom da je bilo oko 200 zahtjeva više za upis u gradski vrtić nego lani.

Dapače, to nas jako veseli – kazala je to Lea Botica, članica Gradskog odbora SDP-a Kaštela, na press-konferenciji održanoj jučer u stranačkim prostorijama u Sućurcu.

– Za upise su bila slobodna 184 mjesta, a ukupno nije upisano 417 djece, od kojih njih 259 zbog nedostatka mjesta, među njima petero mališana s posebnim potrebama.

Za 111 djece nije dostavljena potvrda o obveznom cijepljenju, tako da ni za njih nema mjesta, a 47 ne zadovoljava dob za skupinu u koju su se prijavili pa ni ona nisu upisana – podsjetila je Botica na podatke gradske uprave i u nastavku se osvrnula na metodu bodovanja.

– Uočavaju se nelogičnosti, kao što je da dijete koje do 1. travnja puni četiri godine života ima u startu 300 bodova (u jaslice se ide do tri godine, predškola je sa šest), zbog čega je onda najvažnije napuniti četiri godine?

Ako djeca i oba roditelja imaju prebivalište na području Kaštela, dijete dobije 100 bodova, ako je mališan strani državljanin i zajedno s roditeljima ima status stranca, isto dobije 100 bodova. Nije sporno upisivanje djece stranih državljana, dapače, no čemu ovoliki broj bodova? - pita se SDP-ovka.

Članica Gradskog odbora SDP-a prozvala je kaštelansku vlast (koju drži HDZ) i zbog netransparentnosti podataka, navodeći da objavljena tablica sadrži ukupnu listu za sve objekte i programe javne predškolske ustanove “Kaštela”, a ne pojedinačne.

Zbog toga je rang-lista kandidata koji nisu upisani, kako je navela, zbunjujuća i nedorečena. Ne zna se koliko se djece prijavilo u pojedine objekte i programe te koliko ih je neupisano. Uz to je Botica iznijela pitanje gdje je kontrola kvalitete pruženih usluga u privatnim vrtićima, koje građani također subvencioniraju posredstvom lokalnog proračuna.

– Zato smo ovdje da postavimo pitanje kako će gradska vlast pomoći roditeljima čija su djeca neupisana i ponudimo neka rješenja koja lani nisu prihvaćena – kazala je Ivana Perišin, predsjednica kaštelanskog SDP-a, te dodala:

image

Ivana Perišin, predsjednica SDPa Kaštela

Božidar Vukičević/Cropix

– Gradska uprava subvencionira rad obrta za čuvanje djece u Solinu i Trogiru, u kojima su upisana kaštelanska djeca, što je u redu. Zašto, međutim, ne stimulira otvaranje takvih obrta u našem gradu i tako osigura upis više djece te nova radna mjesta za stanovnike Kaštela?

Poznato je da po djetetu jasličke dobi treba imati pet kvadrata prostora, a za vrtićko dijete po tri kvadrata, tako da bi već nekoliko obrta barem donekle smanjilo broj neupisanih. To bi puno značilo dok se ne realizira najava gradske uprave o otvaranju vrtića u Lukšiću s 80 mjesta, u prostoru koji je preuzet od “Čarobnog pianina”, i dok se ne dogradi vrtić u Radunu, također s 80 mjesta – naglasila je Perišin.

Kaštelanske SDP-ovke zamjeraju vlasti pod Kozjakom i nedostatak dugoročnog planiranja, podsjećajući da im je dovoljno zatražiti podatke o novorođenoj djeci u Matičnom uredu, koji se nalazi u istoj zgradi gdje sjede i gradski oci, kako bi znali kad mogu očekivati eventualni porast potrebe za mjestima u vrtićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 21:34