StoryEditorOCM
ObalaSIMBOL SNAGE

Kameni Ribar sjeo na korniž makarske rive: ‘Zauvik će plesti svoju mrižu‘. U priču su upleteni i mladi klesari s Brača

Piše Dijana Turić
24. listopada 2024. - 17:48
Otkrivanje spomenika Ribaru, bilo je posebno emotivno jer su se skupile dvije generacije članova ArbunaIvo Ravlić/Cropix

Na Dan grada Makarske, rivu je ukrasio spomenik Ribaru, akademskog kipara Emila Trutanića, a koji su u zadnje četiri godine isklesali učenice i učenici Klesarske škole u bračkim Pučišćima.

Na inicijativu PŠRD Arbun Makarska, ribar koji plete mrežu dobio je svoje zasluženo mjesto, s pogledom na lučicu i more, a svečanost su pjesmom upotpunili članovi klape "Srdela".

More emocija

Otkrivanje spomenika Ribaru, bilo je posebno emotivno jer su se skupile dvije generacije članova Arbuna, najstariji i najmlađi pa su ga tako javnosti prvi prezentirali Arbunovi veterani Marin Nemčić, Vlado Topić i Sretan Srzić.

I govor prilikom otkrivanja spomenika bio je posebno nabijen emocijama s pečatom mora i evociranjem uspomena na nekadašnje ribare koji su živjeli od svog teškog rada na što je podsjetila voditeljica Žana Šulenta.

image

Makarsku rivu je ukrasio spomenik Ribaru, rad akademskog kipara Emila Trutanića, a koji su isklesali učenice i učenici Klesarske škole u Pučišćima

Ivo Ravlić/Cropix

- ‘‘Ribar plete mrižu svoju koja njemu triba‘‘, kažu stihovi poznate pjesme i sigurno ne lažu jer ribar i mriža čine posebno jedinstvo, isprepliću se u ribarenju, jedno bez drugog ne mogu, a jedno s drugim se ne daju.

Ribar plete, ribar lovi i plovi, nadije, panulaje, tuče ostima, ribar živi s morem, koža mu miriše na sol, ima oči k‘o u jastreba, a ruke k‘o u masline.

Ribar je simbol snage čovika, volje duha, života Dalmacije.

Ribar je trudbenik i zaljubljenik, neobično glasan poput galeba ili neobično tih poput ribe.

Ribar je čovik mora i osjeća ga svojin, boji ga se i voli, daje mu se i biži od njega.

Ribar nisi trenutno i sada, ribar si uvik i zauvik.

Zato je i ovaj spomenik Ribaru uvik i zauvik - rekla je Šulenta.

- Jednom je Predrag Matvejević zapisao: ‘‘Ribara često prikazuju lica izbrazdanog kišom i suncem, vjetrom i valovima, a da gotovo nikad ne pokažu njihove ruke otvrdnule od soli i mreža, konopa i vesala.

Pravi ribari psuju, ali ne kradu.

Srde se i prepiru (zbog nevremena, slaba ulova ili nesposobnih pomoćnika) ali ne nasrću jedan na drugoga - kazala je Šulenta.

Na priču o ribaru nadovezao se Toma Gilić, predsjednik Izvršnog odbora Arbuna kazavši da je inicijativa za spomenik Ribaru pokrenuta kako bi se na taj simboličan način Arbun odužio Makarskoj.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Ribara su isklesale vrijedne učeničke ruke Klesarske škole iz Pučišća na Braču što se čini prigodnim jer je Ribar nastao iz stine i podjednako je čvrst kada ga tuče jugo i kada mu mriže ostaju bez riba.

Arbun je ovim spomenikom htio dati priznanje svima koji su bili i ostali dio Arbuna, od onih najmanjih do najiskusnijih, svakom ribaru i prijatelju mora i zato ovaj spomenik ne nosi nečije osobno ime, već je simbol čovika upisanog u povijest Dalmacije i Jadrana, borac koji je ribarenjem prehranjivao obitelj, donosio hranu na stol i svoje iskustvo i znanje prenosio na svaku sljedeću generaciju - kazao je Gilić, napomenuvši da je PŠRD Arbun tijekom proteklih gotovo 70 godina svog postojanja, nastojao okupljati ljude koji znaju važnost ribara i ribarenja, poznavanja mora i riba pa i danas kada ima 600 članova, redovito organizira brojna natjecanja na svim razinama od klupskih preko županijskih, međužupanijskih do državnih i europskih natjecanja i susreta.

Tu je i škola ‘‘Mali ribar‘‘ kroz koju je tijekom godina prošlo više od 400 djece.

image

Ribar je simbol snage čovika, volje duha i života Dalmacije što su pjesmom dočarali članovi makarske klape ‘Srdela‘

Ivo Ravlić/Cropix

Slavlju se pridružio i makarski gradonačelnik Zoran Paunović koji je istaknuo da je spomenik ribaru ujedno i spomenik makarskoj tradiciji i svima onima koji su lovili ribu i prehranjivali obitelj kao i svim ribarima koji i danas love ribu koju prodaju na koćama.

Zadnja makarska utvrda

- Najveća zahvala ide PŠRD-u Arbun koji nema političke ideologije i on je zadnja utvrda onoga što je Makarska nekada bila - nositelj tradicije - kazao je Paunović.

Inače, Učenička zadruga Kapitel Klesarske škole iz Pučišća i PŠRD Arbun Makarska prije četiri godine su sklopili ugovor o izradi modela i klesanje umjetničkog djela spomenik Ribaru koji predstavlja ribara u sjedećem položaju kako plete svoju mrežu i čija su visina i širina po jedan metar.

Inicijativu za Spomenik ribaru koji je koštao oko 24 tisuće eura, a koji su financirali Arbun i Grad, pokrenuo je 2020. godine tadašnji Izvršni odbor Arbuna, a Skupština je dala zeleno svjetlo.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 17:49