StoryEditorOCM
ObalaDRASTIČNO DO KRAJA

Kad vide nove račune za rujan, mještanima Rivijere trebat će šećer i čaša vode; načelnik u šoku: ‘Ništa im ne možemo‘

Piše Dijana Turić
2. rujna 2024. - 16:33

Dijelu mještana Općine Gradac – Podace, Brista i Gradca na adrese će u listopadu stići računi utrošene vode za rujan, a koji će biti uvećani čak za 70 posto nego li su bili dosadašnjih godina, odnosno od 2011. godine.

Ista situacija čeka i mještane Ploča jer dio Gradca vodom opskrbljuje tvrtka ‘‘Izvor Ploče‘‘, dok su Drvenik i Zaostrog pod ingerencijom ‘‘Vodovoda Makarska‘‘.

Prema odluci o cijeni vodnih usluga ‘‘Izvora Ploče‘‘ iz 2011. godine, mjesečni fiksni dio osnovne cijene vodnih usluga iznosio je 15 kuna ili 2 eura, a sada prema novoj odluci iznosi čak 5,5 eura što je povećanje od 180 posto.

Kućanstvima koja imaju samo priključak na vodoopskrbu, iznos na računu za prosječno potrošenu mjesečnu količinu od 12 kubika vode, povećat će se za više od 8 eura, a kućanstvima koja imaju i vodoopskrbu i odvodnju, računi će biti veći za oko 16 eura.

Iz kojih razloga je došlo do ovako velikog povećanja cijena potrošene vode, upitali smo direktora tvrtke ‘‘Izvor‘‘ Miljenka Polića, ali odgovor nismo dobili unatoč poslanom upitu i brojnim telefonskim pozivima.

Bez promjene od 2011.

Međutim, Polić je pločanskom portalu pojasnio ‘‘kako cijene usluga ‘‘Izvora‘‘ nisu mijenjane od 2011., ali tvrtka zbog usklađenja plaća djelatnika uslijed povećanja minimalne zakonske plaće do 30 posto, inflatornih učinaka, održavanja novog sustava aglomeracije Ploče i izgradnje novih aglomeracija, uvodi nužne korekcije u cjeniku s ciljem održanja razine usluge‘‘.

Polić je naveo i da je ‘‘Izvor‘‘ kroz projekt aglomeracije dobio više od 51 kilometra nove mreže, uređaje za pročišćavanje i 25 novih crpnih stanica s kojima za nekoliko mjeseci više neće biti izlijevanja fekalnih voda i neugodnih mirisa, a imat će čišće more, jezera i Neretvu.

image

Matko Burić: Do sada ‘‘Izvor‘‘ nije ništa uložio u Općinu pa u Bristu, Podaci i Gradcu imamo jednu vodospremu sagrađenu za vrijeme bivše Jugoslavije

Ivo Ravlić /Cropix

Međutim, s Polićevim najavama aglomeracije nikako se ne slaže grački načelnik Matko Burić koji pojašnjava da Općina Gradac ima jedino udjela u ‘‘Vodovodu Makarska‘‘, ali ne i u ‘‘Izvoru Ploče‘‘.

- Nikako nismo zadovoljni uslugama ‘‘Izvora‘‘, ali ne možemo reagirati jer tvrtka vodom napaja Podacu, Brist i Gradac, dok je ‘‘Vodovod‘‘ zadužen za Drvenik i Zaostrog što je zbilja neobjašnjivo, ali tako nam je oduvijek i tu ja nemam nikakav utjecaj.

Žalili smo se na novu odluku o cijeni vodnih usluga, ali su nam kazali da računi za utrošenu vodu moraju biti povećani zbog održavanja vodovodne mreže.

Iskreno se nadam da će sada ‘‘Izvor‘‘ početi ulagati i u Općinu Gradac jer do sada nije ništa uloženo pa tako u Bristu, Podaci i Gradcu imamo jednu vodospremu sagrađenu za vrijeme bivše Jugoslavije, dok u Drveniku i Zaostrogu zahvaljujući makarskom ‘‘Vodovodu‘‘, imamo tri vodospreme.

U svaki projekt vezan za vodoopskrbu i odvodnju, financijska sredstva ulažu samo ‘‘Vodovod‘‘ i Općina Gradac, a ‘‘Izvor‘‘ ploče nikada ništa - kazao je Burić.

Udar na džepove građana

Povećanje cijena vodnih usluga na području Ploča i dijela Općine Gradac komentirao je i Ivan Škarić, predsjednik HDZ-a Ploče koji s koalicijskim partnerima predstavlja oporbu u Gradskom vijeću Ploče, a koji kazuje kako korekcije cjenika opskrbe vodom znače veliki udar na džepove građana Ploča, te Podace, Brista i Gradca.

image

Dijelu mještana Općine Gradac – Podace, Brista i Gradca na adrese će stići papreni računi utrošene vode za rujan

Ivo Ravlić/Cropix

- Kada sve zbrojimo, dolazimo do povećanja većeg od 70 posto što će nam svima biti vidljivo na računima za rujan. Još je ironičnije što će dio mještana Općine Gradac imati manje iznose računa za utrošenu vodu, a drugi dio veće.

Ako su građani do sada na potrošenih mjesečnih 10 kubika vode plaćali 13 eura, sada će plaćati 25 eura, a novina je i naplata osnovne cijene vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda koja će iznositi 0,4 eura po kubiku.

Obrtnicima i poduzetnicima se uz povećanje fiksnog dijela, povećava i osnovna cijena usluga javne vodoopskrbe sa 1,22 eura po kubiku vode na 1,37 eura, a osnovna cijena vodne usluge skupljanja otpadnih voda sa 0,28 eura na 1,14 i uvodi se dodatna osnovna cijena vodne usluge pročišćavanja otpadnih voda u iznosu od 0,6 eura.

Računi će biti još i veći jer se uvodi i naknada za razvoj od 0,4 eura po kubiku, a ista je do sada iznosila 0,10 eura što je povećanje od 485 posto - kazuje Škarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 23:59