StoryEditorOCM
ObalaŽESTOK PROSVJED

Jedan od najstarijih dalmatinskih trgova ‘obnovljen‘ - betonom: ‘Oteli su nam vodu i povijesni stup!‘; pogledajte slike

Piše Jadranka Matić
4. rujna 2024. - 15:07

Nakon izvođenja dugoočekivanih radova na infrastrukturi u najužem središtu Kaštel Starog, investitori Grad Kaštela i tvrtka "Vodovod i kanalizacija" su devastirali staru jezgru na način da su povijesni trg Brce i sporedne ulice zalili betonom.

Čulo se to na prosvjedu, na kojemu se danas okupilo 80-ak mještana nezadovoljnih onime što je ostalo sa stražnje strane dvorca obitelji Ćipiko, najstarijeg pod Kozjakom, iz kojeg je od 15. stoljeća nastao cijeli gradić, nakon što je izvođač prekinuo radove zbog turističke sezone. U okupljanju ih nije omela ni činjenica da je skup zakazan na radni dan, točno u podne, dakle po najvećoj vrućini.

Prema riječima Denisa Uroševića Beroša, čija se kuća nalazi točno na trgu, inače jednog od organizatora prosvjeda, pri izvođenju radova uklonjen je kameni štandarac s postamentom kao i velika metalna ploča koja uz fotografije na tri jezika opisuje povijesni značaj prostora. A u zadnji trenutak je od uklanjanja spašeno zadnje stablo na trgu koji se u prvom dijelu dana koristi za potrebe mjesne tržnice.

Izmještena je i fontana koja je bila više od sto godina na istom mjestu i nikome nije smetala da bi je "poslali" 60-ak metara sjevernije ispred glavnih ulaznih vrata u kuću i dvorište obitelji Beroš, blokirajući i ulaz u konobu.

image

Denis Urošević Beroš obratio se prosvjednicima

Vojko Bašić/Cropix

- Nova fontana je nečija fiks umjetnička ideja, sastavljena od dva crna metalna korita zavidana uz crnu okomitu ploču, pa izgleda kao dva dječja groba - kazao je Urošević Beroš, a mi doznajemo da su mještani samoinicijativno demontirali uradak, o čemu svjedoče samo ostavljene cijevi u podu.

Pristigle novinarske ekipe stoga je nisu mogle vidjeti, kao ni uobičajenu ploču obveznu na gradilištima s podacima o investitoru, izvođaču, dozvolama i slično. Večer prije prosvjeda ploča je, rečeno nam je, jednostavno "nestala".

Svoje nezadovoljstvo odvijanjem radova koji su im trebali donijeti kvalitetnije življenje, Starosejani izražavaju i potpisivanjem peticije u kojoj traže, što su potvrdili i na prosvjedu, da se na staro mjesto vrate i štandarac i fontana, te da se njihovo Brce poploča kamenom kao što je prije nešto manje od 30 godina napravljeno na Brcu u Kaštel Novom, a na temeljima ranijeg kamenog trga.

image

Prosvjednik s transparentom

Vojko Bašić/Cropix

Primjedbe su izrečene i na odvodnju, koja je moglo se čuti, napravljena u formi tankih lajsnica koje jedva mogu suze skupiti, a kamoli da skupe kišu koja u jesen ponekad pada danima. Netko nije računao da krovovi ovdje nemaju i ne smiju imati oluke, jer su bez njih izravno građene, pa je pitanje što će se u takvim vremenskim uvjetima događati.

Time su se stanari okolnih kuća referirali na poziciju trga i svojih nekretnina koji se nalaze u najstrože zaštićenoj zoni "A", kao povijesna cjelina Starog.

Među prosvjednicima je bila i Milija Baldić Lukšić (Most), oporbena gradska i županijska vijećnica, te potpredsjednica Županijske skupštine, koju, kako je ustvrdila, na skup nije doveo politički angažman, nego želja da zaštiti djedovinu:

image

Milija Baldić Lukšić ispred kuće svojih predaka

Vojko Bašić/Cropix

- Ja sam Starosejka i ovdje na trgu je kuća mojih predaka i jako me boli i smeta način na koji se Konzervatorski odjel u Trogiru, odnosno Ministarstvo kulture, odnosio rema ovom Brcu.

Grad je izdvojio 570 tisuća eura za uređenje trga i oborinske vode, realizaciju projekta vodila je Agencija "Eko-Kaštelanski zaljev". Neću ulaziti u to što je od planiranog riješeno, ali vidimo rezultat tog rada zbog kojeg se svi ovdje bune i ne slažu se.

Stoga tražimo da netko preuzme odgovornost za to i da vrati u prvobitno stanje, te da Brce bude popločeno – kazala je Baldić Lukšić.

Paško Pirija je jedan od mještana koji je želio podsjetiti da je Brce bilo srce i duša Staroga.

- Ovo je mjesto gdje su se sastajali ljudi iz svih Kaštela. Nisam stručnjak da kažem što treba napraviti, ali najmanje što zaslužuje jest da se zadrži izvorni oblik, da se poploča – kazao je Pirija.

image

Paško Pirija

Vojko Bašić/Cropix
image

Spašeno stablo

Vojko Bašić/Cropix
image

Sudionici prosvjednog skupa

Vojko Bašić/Cropix
image

Okupljeni na starosejskon Brcu

Vojko Bašić/Cropix
image

Detalj s prosvjednog okupljanja

Vojko Bašić/Cropix
image

Betonizacija na djelu

Vojko Bašić/Cropix
image

Denis Urošević Beroš (prvi s lijeva) i Milija Baldić Lukšić (prva s desna) u razgovoriu s novinarima

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:51