StoryEditorOCM
Obalasukob interesa?

HDZ-ova dogradonačelnica suprugovoj tvrtki stavila omču oko vrata zbog svoje funkcije: ‘Godinama radi s Gradom, ali...‘

Piše Sandra Barčot
22. kolovoza 2024. - 17:06

Kada ti je supruga dužnosnica u državnom sustavu, onda baš i nije lako poslovati, jer sukob interesa vreba iza svakog kantuna, pa vlasnik tvrtke “Corona-copy” prije prijave na natječaj mora imati i još jednu dodatnu proceduru – mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

- Kod nas je to uobičajeno, iako se radi o jednostavnim javnim nabavama, gdje su i sami iznosi natječaja minimalni, no kako sam dogradonačelnica grada Kaštela, prije provedbe bilo koje procedure u kojoj može sudjelovati i moj suprug, ja zatražim mišljenje Povjerenstva - brzo nam je Jadranka Matok Bosančić (HDZ) otkrila sve detalje oko traženja mišljenja Povjerenstva, kojeg hrvatski političari baš i ne vole.

Bolje rečeno, užasavaju ga se, izbjegavaju dolazak i očitovaje pred članovima Povjerenstva u svim situacijama, a poglavito kod ispunjavanja vlastitih poreznih iskaznica, gdje najčešće uvijek nešto – zaborave.

No druga žena u Kaštelima, dogradonačelnica sedam gradova nadomak Splita, svoju obvezu nije zaboravila, pa nam iznosi dalje:

- Suvlasnici tvrtke “Corona-Copy” su moj suprug i sin Igor i Tonći Bosančić, a kako smo u Gradu planirali postupak nabave “Najam printera” vrijednosti 9 tisuća eura, automatizmom sam zatražila i mišljenje Povjerenstva.

image
Shutterstock

Naime, kazuje nam zamjenica gradonačelnika, koja ovu funkciju obavlja u svom drugom mandata (prvi od 26. svibnja 2017. do 20. svibnja 2021., godine te aktualni, tekući mandat od 21. svibnja 2021. godine do novih izbora u svibnju 2025. godine) kako njezin suprug posluje s Gradom godinama, još od vremena gradonačelnika Joška Berketa (nezavisni) koji je na tu funkciju stupio u svibnju 2009. godine.

Navodi se kako firma “Corona-copy” već odavno lokalnoj vlasti u Kaštelima, kao, naravno, i drugim tvrtkama, pruža uslugu najma i održavanja fotokopirnih strojeva, no kako je sada trebalo obnoviti novi ugovor o najmu printera, vrijednosti 9000 eura (jednostavnom nabavom se smatra iznos do 26.540 eura), trebalo je obaviti i ovu formalnost, na zahtjev obveznice Jadranke Matok Bosančić.

image

Jadranka Matok Bosančić (prva lijevo) zatražila je mišljenje Povjerenstva o odlučivanju sukoba interesa 

Ante Čizmić/Cropix

Izuzeće

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je svoje mišljenje.

- Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa utvrđuje kako Grad Kaštela može stupiti u poslovni odnos s trgovačkim društvom “Corona-Copy”, u vlasništvu bračnog druga i sina obveznice, ako obveznica i Grad Kaštela postupe u skladu s uputama Povjerenstva iz ovog mišlenja – stoji u odluci.

U njoj se, između ostalog, zahtjeva da se obveznica Jadranka Matok-Bosančić izuzme iz svih poslova koji bi joj bili eventualno povjereni u provedbi navedenog postupka.

Ako na poziv za dostavu ponuda svoju ponudu podnese i “Corona-copy”, te ako navedena ponuda bude izabrana kao najpovoljnija, obveznica Jadranka Matok Bosančić dužna je navedenu okolnost deklarirati na Gradskom vijeću Kaštela i na službenim internetskim stranicama Grada uz opasku kako Grad Kaštela s trgovačkim društvom u vlasništvu dogradonačelničinog supruga i sina, ne može izravno stupiti u poslovni odnos!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 13:14