StoryEditorOCM
ObalaINCIDENT U OMIŠU

Građani zgroženi postupanjem policajca; kruži video u kojem obara na pod maloljetnika... Policija ima svoju verziju...

Piše Petar Čikeš
2. listopada 2024. - 19:21

"Naši dragi policajci u Omišu maltretiraju dijete od 15-16 godina radi toga što nema kartu u autobusu! Molim vas neka svi vide kriminalce na strani zakona."

Tim dramatičnim riječima nam se obratio zabrinuti građanin uz molbu da ostane anoniman. Uz svoje svjedočenje priložio je i kratku video snimku. Snimka, koja je nastala jutros, koju zbog zaštite prava maloljetnika nećemo objaviti, je zabilježena iz autobusa u vožnji. Na njemu se vide dvojica policajaca i dvoje mladića maloljetnika ispred marketa Studenac na križanju Vukovarske i ulice Put ribnjaka u Omišu.

image
Vladimir Dugandžić/Ilustracija/Cropix

Policajci drže za ruke jednog od mladića dok je drugi mladić odmaknut od njih. U jednom trenutku jedan policajac je podmetnuo svoju nogu ispred noge prvog mladića te mu rukom počeo spuštati glavu s namjerom da ga obori na pod. Trenutak mladićevog pada se na snimci ne vidi jer se upravo u tom trenutku ispred kamere građanina koji je događaj zabilježio pojavio automobil.

Prosudba o navedenom događaju koja bi se temeljila samo na priloženom snimku bez sumnje bi glasila: Policajac je prema maloljetniku nastupio uz nepotrebnu i nedozvoljenu upotrebu sile. Vožnja autobusom bez kupnje karte ne može biti dovoljan razlog za takvo postupanje, pogotovo prema maloljetniku!

image

Grad Omiš

Tom Dubravec/Cropix

Međutim, temeljiti mišljenje na jednom kratkom snimku koji ne daje čitavu sliku događaja nikada nije pametno. Zato smo se obratili PU splitsko-dalmatinskoj od koje smo vrlo brzo dobili odgovor.

- Jutros oko 07:30 sati samo zaprimili dojavu i traženje službenika javnog gradskog prijevoza za intervencijom policije s obzirom na ponašanje mlađe muške osobe koja se nalazila u autobusu koji je vozio prema Omišu iz Podstrane. Policijski službenici su sačekali autobus i utvrdili da se mladić nalazi u društvu još jedne osobe.

Policijski službenici su zatražili od mladića da napuste autobus kako bi utvrdili njihov identitet, obavili razgovore i proveli postupak utvrđivanja činjenica. Jedan mladić je postupio po traženju policijskog službenika, a drugi mladić je izlazeći iz autobusa šakom u prsa udario i napao policijskog službenika te se nastavio nekontrolirano ponašati.

image
Pu DnŽ

U cilju sprječavanja daljnjeg napada nad njim su uporabljena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. S obzirom na činjenicu da se mladić nije smirivao, odveden je na liječnički pregled. Utvrđeno je da nije zadobio ozlijede koje bi bile posljedica uporabe sredstava prisile i doveden je službene prostorije.

Jedan maloljetnik se nalazi u službenim prostorijama, o događaju je odmah obaviješten Hrvatski zavoda za socijali rad i uključeni su njihovi djelatnici, ali su obaviješteni i roditelji. U ovom trenutku provodi se kriminalističko istraživanje vezano uz događaj u autobusu i napada na policijskog službenika. Prema do sada utvrđenim činjenicama policijski službenici su postupili u skladu s propisima - naveli su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 19:25