StoryEditorOCM
ObalaJUŽNIJE I NAPREDNIJE

Gradac ima novu šetnicu od milijun eura, šetači guštaju uz jazz i Oliverove pjesme; iza svega stoji jedan čovjek

Piše Dijana Turić
9. rujna 2024. - 18:19

Južnije nije tužnije barem u slučaju Općine Gradac na čijem je čelu zasluženo drugi mandat SDP-ov samozatajni i radišni načelnik Matko Burić s kojim su sva mjesta doživjela istinski preporod.

Poseban napredak vidljiv je u zadnjih osam mjeseci u Gradcu, Bristu i Drveniku i to uz potporu Županije splitsko-dalmatinske, a što Burićeve kolege, primjerice iz Makarske, nisu napravile ni u cijelom mandatu.

Tako je nedavno dovršen najveći projekt od postanka Općine Gradac kao institucije, a riječ je o potpunoj rekonstrukciji i uređenju rive u Gradcu.

Projektom vrijednim milijun eura, a u kojem je sa 50 tisuća eura sudjelovala Županija, Gradac je dobio posve novu šetnicu čijih je 220 metara sada zatvoreno za promet.

image

Općina Gradac je sa SDP-ovim samozatajnim i radišnim načelnikom Matkom Burićem doživjela istinski preporod

Ivo Ravlić/Cropix

Kako nam je kazao Burić, šetnica je inače djelomično rekonstruirana prije 24 godine, a stara ulica koja je doživjela "uskrsnuće", nije rekonstruirana najmanje 50 godina.

U milijun eura vrijednu obnovljenu šetnicu spadaju postavljene bijele kamene kocke, radovi na izmjeni cijevi za vodu i kablova za struju, dakle kompletna infrastruktura, potpune izmjene javne rasvjete, navodnjavanja te hortikulturno uređenje i ozvučenje kandelabera kao što je već napravljeno u Drveniku.

Naime, iz zvučnika se srijedom i subotom ‘‘pušta‘‘ jazz glazba, a nedavno su mještani i turisti za vrijeme obilježavanja godišnjice smrti Olivera Dragojevića, u šetnji slušali njegove pjesme.

Osim toga, svi kafići na rivi sada imaju unificirane tende, a radovi su trajali od sredine prosinca prošle do početka srpnja ove godine.

- U prosincu 2023. godine započela je provedba projekta ‘‘Riva Gradac - uređenje postojeće rive‘‘ s ciljem unapređenja komunalne i turističke infrastrukture te ponude u Gradcu čiji najveći i najatraktivniji dio, pripada upravo obalnoj infrastrukturi.

Projektom su provedene rekonstrukcija i uređenje rive u centru Gradca, a koja je bila nedovoljno razvijena uz dotrajalu infrastrukturu pa je zbilja bila riječ o potrebi kojom se stvorio moderniji i atraktivniji prostor s nizom novouređenih terasa postojećih ugostiteljskih objekata.

Uređena šetnica sada promiče cijelu Općinu kao ekološki prihvatljivu i održivu turističku destinaciju, povećava se i gospodarska konkurentnost i pridonosi se prepoznatljivosti i posjećenosti - kazao je Burić.

Novo ruho plaže i Trga u Gradcu

Gradac je još u siječnju ove godine dobio i uređenu plažu i Trg hrvatskog narodnog preporoda, a radovi u sklopu projekta ‘‘Uređenje šetnice od G do Saudade“ također su sufinancirani sredstvima Županije u vrijednosti od 20 tisuća eura.

Uređena šetnica koja se nadovezuje na plažu, jedini je pješački pristup kupalištu te predstavlja glavno šetalište i promenadu u Gradcu zbog čega je njezina obnova bila nužna i hitna zbog derutnog stanja u kojem se nalazila.

Prije toga je Općina na čelu s načelnikom Burićem dobila uređeni mjesni trg, a cilj projekta bio je uređenjem postojeće javne površine koja je bila u lošem i neuglednom stanju, utjecati na poticanje razvoja komunalne infrastrukture u Općini Gradac.

Uređenje je sufinancirano od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u iznosu od 14.100 eura što je 21 posto od ukupnog iznosa.

Glavne aktivnosti projekta uključivale su ravnanje i popločavanje cijele površine trga, ozelenjivanje trga i modernizaciju rasvjete.

Uređenjem je Trg hrvatskog narodnog preporoda vraćen u funkciju te je ponovno postao mjesto okupljanja i centar društvenoga života, a ujedno je i poboljšana vizualna struktura mjesta i unaprijeđen komunalni standard.

Uređene šetnice dobili i Brist i Drvenik

Iako je uređena riva u Gradcu kapitalni projekt, to nije sve jer je nedavno i u Bristu uređena šetnice pa se provedbom projekta ‘‘Uređenje šetnice Mala riva Blatnice u Bristu‘‘ poboljšala infrastruktura lokalnom stanovništvu Brista, turistima i posjetiteljima te cjelokupnoj Općini Gradac jer ova šetnica spaja Gradac i Brist te je svakodnevno koriste aktivni pješaci.

Šetnica se koristila i kao kolni pristup privatnim stambenim građevinama zbog čega je postala neugledna i dotrajala.

Projektom njezinog uređenja stvorila se moderna i atraktivna šetnica kojom se dodatno potaknuo razvoj društvenih i turističkih događanja u Bristu.

Projektne aktivnosti uključile su popločavanje šetnice betonskim opločnicima, a duž sjeverne i južne granice opločenja, postavljen je kameni rubnjak, odnosno kameni blokovi.

Nabavljene su i kamene klupice za zidić, a ugrađen je kamen za postolje sidra uz šetnicu.

I ovaj je projekt sa 20 tisuća eura pomogla Županija koja je dodatnih 10 tisuća eura dala i za uređenje šetnice u Drveniku.

Naime, prije sedam mjeseci uređena je obalna pješačka staza u Drveniku, a koja je duga 670 metara.

Šetnica spaja dva mjesta u Drveniku - Donju i Gornju Valu koja se proteže uz obalu iznimno popularnu u turističkoj sezoni jer uz mediteransko bilje i šum morskih valova pruža relaksirajući ugođaj.

Betoniranjem i stavljanjem ograda na pojedinim mjestima poboljšao se vizualni doživljaj mjesta.

image
Općina Gradac
image
Općina Gradac
image
Općina Gradac
image
Općina Gradac
image
Općina Gradac
image
Općina Gradac

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 18:19