StoryEditorOCM
ObalaBESPOVRATNA SREDSTVA

Grad Makarska dobio 40.000 eura za uspješne dječje programe, evo na koji način će se iskoristiti

Piše Dijana Turić
27. rujna 2024. - 20:18
Ministarstvo demografije dalo je 40 tisuća eura Univerzalnoj sportskoj školi, Školi šaha i radionicama robotikeIvo Ravlić/Cropix

Za provođenje edukativnih i sportskih programa usmjerenih na djecu, Grad Makarska je je osigurao 40.000 eura bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektima koji se već provode u Makarskoj, a koje je Ministarstvo demografije i useljeništva prepoznalo kao kvalitetne - Univerzalnoj sportskoj školi, Školi šaha i radionicama robotike.

Dodatnom financijskom potporom ministarstva ovi će se programi poboljšati i obuhvatiti još veći broj djece.

Nositelj projekta je Grad Makarska, a prijavu je pripremila Makarska razvojna agencija MARA.

Potpora magistara kineziologije

Uz financijsku podršku Grada Makarske, do sada je kroz nastavu u obje osnovne škole u Univerzalnoj sportskoj školi sudjelovalo 120 djece prvih i drugih razreda, a prema najavama Dragana Vukovića, predsjednika Društva za poboljšanje kvalitete življenja ‘‘Mucrum‘‘ koje je zaduženo za provedbu, ove godine će biti obuhvaćeni svi učenici od 1. do 4. razreda, a u nastavu će se, uz učiteljice, povremeno uključivati i magistri kineziologije.

Prije dvije godine Grad je pokrenuo besplatnu Školu šaha za sve predškolce iz Dječjeg vrtića ‘‘Biokovsko zvonce‘‘ kao i učenike osnovnih škola, pod vodstvom Tonija Vujčića, međunarodnog šahovskog majstora i dvostrukog osvajača zlata na Svjetskom prvenstvu u šahu za gluhe.

Uključivanjem još većeg broja djece, posjetima šahovskom klubu i sudjelovanjem na turnirima, ova poticajnu aktivnost podiže se na još višu razinu.

STEM centar za robotiku

Zahvaljujući projektu ‘‘RoboFutura‘‘, u kojem je Grad bio jedan od partnera zadužen za adaptaciju i opremanje učionica u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića u ‘‘STEM centar za robotiku‘‘, kroz radionice je uspješno prošlo više od 200 učenika, a među kojima i djeca s poteškoćama u razvoju.

Popularizacija ‘‘STEM-a‘‘ u Makarskoj će se nastaviti kroz tjedne radionice koje će provoditi profesor informatike iz Udruge Futura, a na kojima će učenici od 1. do 4. razreda učiti sami sastaviti robote i programirati ih, razvijati digitalne kompetencije i pripremati se za nove izazove modernog doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 20:23