StoryEditorOCM
ObalaAPOKALIPSA DANAS

Gosti zbog požara bježe iz hotela u Tučepima, eksplozija odbacila dvojicu vatrogasaca: ‘Meni vatra u kuću neće uć!‘

Piše Dijana Turić
31. srpnja 2024. - 15:25
SD na licu mjesta
Apokaliptične scene smo zatekli u Sridi Sela gdje su izgorjeli automobili, stare kamene kuće i veći dio makije i obrađenog zemljištaIvo Ravlić/Cropix

Apokalipsa i ništa drugo.

Takve smo scene danas zatekli u Gornjim Tučepima u predjelu Vitlići gdje je skoro sve opustošeno, a bazeni u vilama su bez vode kojom se cijelu noć gasila vatra oko kuća.

Na putu smo u čudu gledali turista koji je do Vitlića stigao pješice, odjeven samo u kupaće gaće.

image

Radoznali turist pješice je iz Tučepa stigao do Vitlića i to odjeven samo u kupaće hlače

Ivo Ravlić/Cropix

Pri povratku iz Vitlića u kojima smo u gašenju ponovno aktiviranih "šušnjeva", zatekli samo Marina Šestića Šestu i njegovu suprugu Nives Galić te Šestićevu majku Olgu, došli smo do podbiokovskog zaselka Šimići gdje se vatra također ponovno aktivirala na mjestima koja su sinoć ugašena pa vatrogasci i dalje gase sve ono što su bili već ugasili.

image

U gašenju ponovno aktiviranih ‘šušnjeva‘ u Vitlićima zatekli smo samo Nives Galić

Ivo Ravlić/Cropix

Sada su se sve raspoložive snage prebacile unutar zone Parka prirode Biokovo gdje je najgore.

Kako je to sinoć izgledalo u Vitlićima gdje su izgorjeli dijelovi starih kamenih kuća, kombi, stara vozila i vrtovi, a svi gosti kuća i vila za odmor pobjegli su glavom bez obzira, ostavivši na sušilima i odjeću, ispričala nam je Olga Šestić koja je iz zaselka Šestići, ali je u Vitlićima svakog dana u staroj kući.

image

Olga Šestić: ‘Ko je tija uteć, uteka je, a ja sam rekla da meni vatra u kuću neće uć i metnit ću gumu na kanalu i gasit. I tako je i bilo‘

Ivo Ravlić/Cropix

- Da jesan li se pripala?! Evo san došla u Vitliće jer doli neman šta radit i ne mogu gledat zgarišta.

Mi smo sinoć obranili našu kuću, gasili smo vodon iz kanele isprid, sve dok vode nije nestalo kao i struje.

Svako je gasio isprid svoje kuće da nan vatra ne zahvati okoliš. Sin Marin je polivao aute, travu i stablo vodon, jer kada padne onaj mali komadić žerave, gotovo je, vatra sve zahvati.

Tako smo gledali gdje pada žerava i sve gasili, a ovo što je oko kuće izgorilo, nema veze. Nisu izgorile ni kuće osim ovih starih, ni kokoši.

Susidi do nas su došli iz Zagreba, ali su odma otišli kad su vatrogasci rekli da izlazimo iz kuća, a ja iz svoje nisan tila otić jer san je branila.

Ko je tija uteć, uteka je, a ja san rekla da meni vatra u kuću neće uć i metnit ću gumu na kanelu i gasit i tako je i bilo - priča nam Olga Šestić koja je svjedočila eksploziji kombija.

Kako ističe, kada je ispred kuće gasila travu, začula se snažna detonacija i počela su gorjeti i drva za ogrjev ispred kuća.

image

Opožarena je i Srida Sela u Gornjim Tučepima

Ivo Ravlić/Cropix
image

U požaru je izgorio i kombi, čija je ekspolozija odbacila dvojicu vatrogasaca. Lakše su ozlijeđeni

Ivo Ravlić/Cropix

- Sin je otiša do kamiona, a onda je puklo ko bomba i počelo gorit.

Vatrogasci su vikali: "Nema Šeste, nema Šeste", a meni su se noge oduzele još kad san čula kako ga nevista zove, a njega nigdi. Nisan se bojala požara jer znala da će ga ugasit, al kad san čula da mi nema diteta, oduzelo me je.

Na kraju je on bio kraj one dvojice vatrogasaca koje je odbacila eksplozija iz kombija i koji su prošli dobro, samo s manjim opekotinama.

Sin je vatrogascima vika da biže, ali su oni pali, a on je bio iza tog auta i onda su zvali Hitnu – kazala je gospođa Olga dodavši da su joj spašeni i pas i mačka.

image

Pas Olge Šestić spašen je u požaru pa sada mirno uživa na suncu

Ivo Ravlić/Cropix

Svi gosti iz vila su iseljeni upravo kad je počelo gorjeti, a vidjela je i kada je tučepskom načelniku Anti Čobrniću izgorio automobil.

Požar je noću bilo grozno gasiti posebno vatrogascima koji ne poznaju tučepska sela u kojim se lako izgubiti kada je nestalo struje.

image

Marin Šestić Šesto je prilikom eksplozije u izgorjelom kombiju bio iza vozila, što nisu vidjeli njegova majka i supruga pa je nastala panika

Ivo Ravlić/Cropix

Kako nam je ispričao čuveni Šesto – Marin Šestić, situacija je sada riskantna jer za kasnije poslijepodne najavljuju podizanje juga pa bi se vatra mogla razbuktati tako da trebaju biti na oprezu.

image

Izgorjeli automobili, makija i zemljišta

Ivo Ravlić/Cropix

- Ma zaboravio sam na požar jer me jutros iznervirala policajka koja me nije htjela pustiti do hotela u kojem smo sinoć ostavili dijete. Još joj kazujem da se ne idem vozati, nego idem po dijete, ali uzalud.

Umalo me nije i kaznila, ali sam baš bio ljut pa sam okrenuo auto i nastavio drugim pravcem po kći. Razumijem da joj je to posao, ali ženo, pusti me po moje dijete – kaže nam vidno uzrujani Šesto koji je sinoć pomagao starijim mještanima i evakuirao ih do svoje kuće.

Buktinja je sinoć potjerala goste tučepskog hotela "Alga" koji su se uplašili za život pa su tražili premještaje u hotele istog lanca u Brelima.

Među hrabrijima smo ispred hotela zatekli Marka Klarića iz Đakova koji je inače i vatrogasac i vojnik, a u Tučepi je stigao na dan požara s obitelji.

image

Ispred hotela ‘Alga‘ zatekli smo gosta Marka Klarića iz Đakova, koji je inače i vatrogasac i vojnik, a u Tučepe je stigao na dan požara s obitelji

Ivo Ravlić/Cropix

- Sinoć sam s obitelji stigao na ljetovanje u "Algu" i to baš kada se vatra razbuktala.

Djeca su se uplašila jer su prvi put tako blizu vidjeli požar pa su tražila da se vratimo kući kao i supruga, ali sam i kao vatrogasac i vojnik procijenio da se vatra ne može baš tako lako proširiti do hotela pa nisam dvojio oko ostanka i slušao sam sebe.

Vidio sam da je dosta turista stranaca sinoć u panici napustilo smještaj, domaći su ostajali, a mi nismo spavali cijelu noć jer je bilo nestalo i struje pa je bilo bojazni da se u hotelu neće uključiti alarm, a i promatrali smo tijek požara i moram odati svu moguću hvalu vatrogascima koji su zbilja pokazali koliko su hrabri – naglašava Klarić.

Ispred tučepskog turističkog objekta smo zatekli i Alisu i Mirsada Mujan iz Sarajeva koji su tek stigli na ljetovanje u "Algu".

image

Alisa i Mirsad Mujan iz Sarajeva tek su stigli na ljetovanje u ‘Algu‘: ‘Sinoć su nas svi odgovarali od polaska na put u Tučepe, ali nismo puno razmišljali, tako da smo vozili od rane zore. Ne plašimo se mi ničega‘

Ivo Ravlić/Cropix

Kako navode, sinoć su ih svi odgovarali od polaska na put u Tučepi, ali oni nisu puno razmišljali tako da su vozili od rane zore.

- Svjesno smo krenuli u Tučepi jer smo rezervirali sobu u "Algi", a putem smo pratili vijesti.

Ma nama koji smo prošli rat u Sarajevu, apsolutno ne smeta ništa, ni ovaj pepeo koji pada poput kiše, ni vatra ni bilo kakva opasnost, jer najbolje znamo kako je biti bez vode, struje i hrane u ratnim uvjetima.

Lijepo ćemo uživati na ljetovanju i bodriti hrabre vatrogasce, a vidim da vatra ide prema gore, u brdo. Inače, u Tučepima u "Algi" i "Afroditi" ljetujemo 30 godina - kaže Alisa Mujan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 02:27