StoryEditorOCM
ObalaKLJUČNA SJEDNICA

Dvije važne zdravstvene ustanove čekaju potvrdu milijunskih ulaganja. Jedan projekt vodi bivši HDZ-ov gradonačelnik

Piše Sandra Barčot
11. rujna 2024. - 13:36

Premda je 30. sjednica Županijske skupštine splitsko-dalmatinske zakazana za petak 13., nadamo se kako će taj dan ipak biti sretan za upravitelje dviju regionalnih zdravstvenih ustanova, te kako će vijećnici dizanjem ruku omogućiti provedbu projekata koji znače njihov bolji rad u budućnosti.

Radi se o davanju suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" iz Makarske, radi realizacije aktivnosti u okviru projekta "Biokovka 5.0 - zelena i digitalna tranzicija Specijalne bolnice u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma visoke dodane vrijednosti".

Temeljem prethodne suglasnosti Županijske skupštine ta se institucija prijavila na EU-ov natječaj i uspješno prošavši svu potrebnu proceduru zaključila ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom turizma i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u svrhu provedbe projekta gdje bi rehabilitacijsko središte dobilo i onaj prefiks lječilišnog, ali i wellness turizma.

image

Ravnatelj Biokovke Marko Ožić Bebek

Ivo Ravlić/Cropix

"Pretvorba" bolnice "Biokovka" u novi sadržaj i objekt i za primanje gostiju-turista, procijenjena je na iznosu od 9,39 milijuna eura, od čega je 86,48 posto bespovratnog novca, preciznije 7,91 milijun eura, dok bi cijelim zahtjevnim projektom upravljao aktualni ravnatelj "Biokovke" Marko Ožić Bebek, nekadašnji HDZ-ov gradonačelnik Makarske.

Druga županijska ustanova, Dom zdravlja, traži proširenje svojih djelatnosti na još dodatnih osam usluga. Na temelju prijedloga Upravnog vijeća i ravnatelja Marka Rađe iz odluke "upravitelja" od 30. srpnja, nudili bi i novu paletu registriranih djelatnosti: dentalni laboratorij, fizikalna terapija, fizikalna terapija u kući, sestrinska savjetovališta za kronične bolesti, savjetovališta za dugotrajnu skrb i skrb za kompleksne pacijente, pa i logopediju, psihološke djelatnosti i radne terapije.

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ

Tom Dubravec/Cropix

Ako se vijećnici slože s ovim, a vladajući HDZ uz partnere HGS, HSP i DP ima većinu u regionalnom parlamentu, Županija kao osnivač Doma zdravlja donosi odluku o proširenju zdravstvene zaštite, ali tada za realizaciju treba pričekati i suglasnost resornog Ministarstva zdravstva kojem je na čelu dr. Vili Beroš (HDZ).

I kako se navodi, svi ovi potezi bi bili važan korak u rasterećenju bolničkog i drugih zdravstvenih sustava, ujedno i približavanje usluge pacijentima.

Samo da bude dovoljno i stručnjaka, od liječnika, fizioterapeuta, radiologa, medicinskih sestara i svog onog zdravstvenog osoblja kojeg kronično nedostaje na tržištu rada, kako bi se i u praksi provele ove lijepe riječi napisane u dokumentima o novim registriranim djelatnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 13:36