StoryEditorOCM
ObalaPROSJAČKI ŠTAP

Drastično poskupljenje trese Dalmaciju, a ravnateljica otkriva svu tugu: ‘O 106 nemoćnih ljudi brinu se samo tri sestre‘

Piše Dijana Turić
9. rujna 2024. - 07:32

Nove uplatnice sa većim cijenama za smještaj u domu za starije i nemoćne osobe dobit će uskoro i korisnici u Makarskoj i Runovićima, jer je na sjednici Upravnog vijeća te županijske ustanove još 15. srpnja usvojen novi cjenik koji se primjenjuje od 1. rujna.

Prema riječima Marije Lelas, ravnateljice Doma koji ima središnjicu pod Biokovom i podružnicu u Imotskoj krajini, cijene smještaja u Makarskoj su povećane za 15 posto, a u Runovićima za 40 posto.

Sada je cijena jednokrevetne sobe s kupatilom u Makarskoj 700 eura, a prije je iznosila 610 eura.

Dvokrevetnu sobu sa sanitarnim prostorom korisnici sada plaćaju 670 eura, dok je prijašnja cijena iznosila 583 eura, cijena korištenja trokrevetne sobe iznosi 560 eura, a bila je 490 eura, a stupanj njege koštat će kao i prije jer se cijene nisu povećavale pa iznose od 40 do 193 eura.

U instituciji u Runovićima dvokrevetna soba s kupatilom koštala je 462 eura, a sada 650, dok je za trokrevetnu s kupatilom do poskupljenja trebalo izdvojiti 430 eura, a sada čak 620.

image

Sada je cijena jednokrevetne sobe s kupatilom u Domu u Makarskoj 700, a prije je iznosila 610 eura, dok dvokrevetnu sobu s kupatilom korisnici sada plaćaju 670, a prije 583 eura

Ivo Ravlić/Cropix
- Naši korisnici ne plaćaju posebno korištenje klimatizacijskih uređaja ili hladnjaka jer su nam sve zajedničke prostorije klimatizirane.

U Makarskoj imamo 31 sobu i 68 korisnika, u Runovićima 13 soba i 38 korisnika, a povećanje cijena smještaja bilo je nužno jer su nam troškovi enormno povećani.

Tako smo za srpanj dobili uplatnicu za odvoženje otpada u iznosu od 1350 eura, a mjesecima prije ta nas je komunalna usluga koštala 116 eura, što je zbilja previsok rast.

Osim toga, inflacija i povećanje svih cijena i troškova života učinili su svoje, a imamo i izražen manjak djelatnika, jer o 106 korisnika skrbi 65 zaposlenika pa tako u Makarskoj samo dva kuhara kuhaju za 100 ljudi, pri čemu se kod nas hrane i socijalno ugrožene osobe, odnosno vanjski korisnici.

Porazna je činjenica da imamo samo tri medicinske sestre na 106 korisnika i to na dvije lokacije – kazala je Lelas dodavši da u Makarskoj i Runovićima najmanje imaju pokretnih korisnika i to samo pet, dok ih je najviše nepokretnih, dementnih i teže pokretnih, odnosno 90 posto stanara su građani koji trebaju tuđu pomoć i njegu u punom opsegu, a evidentan je manjak radne snage.

image

Marija Lelas: ‘Naši korisnici ne plaćaju posebno korištenje klima uređaja ili hladnjaka, a povećanje cijena smještaja bilo je nužno jer su nam troškovi enormno povećani‘

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 07:33