StoryEditorOCM
Obalaspašen paraglajder

Dramatična akcija spašavanja kod Skywalka na Biokovu: sudjelovalo čak 16 HGSS-ovaca, uspjeli su unatoč surovom terenu

Piše ŽUPANIJA SD
4. rujna 2024. - 21:53

Spašen je paraglajder koji je u popodnevnim satima pao točno ispod Skywalka.

Teška drama odvijala se tijekom poslijepodneva kada je HGSS Makarska oko 15 sati dobila dojavu o padu paraglajdera na Biokovu.

Drama na Biokovu; makarski HGSS-ovci spašavaju paraglajdera koji je pao točno ispod Skywalka. Dignut i helikopter!

Unesrećeni je hrvatski državljanin koji je, zbog nesreće u nepristupačnom terenu, bio u ozbiljnoj opasnosti. Brzom reakcijom i koordinacijom HGSS-a, pokrenuta je zahtjevna akcija spašavanja.

Po dojavi na teren izlaze članovi HGSS Stanice Makarska, no s obzirom na težak teren i složenost situacije, u pomoć su pozvane i druge stanice. U akciji su sudjelovali spašavatelji iz stanice Dubrovnik, Gospić, Zagreb i Koprivnica, čime je broj spašavatelja na terenu dosegao 16 iskusnih profesionalaca. Ova složena operacija zahtijevala je maksimalnu koncentraciju, stručnost i zajednički rad svih uključenih, kažu iz HGSS-a.

Teren na Biokovu, posebno oko Skywalk-a, poznat je po svojoj surovosti i nepristupačnosti, što je dodatno otežalo samu operaciju spašavanja. No, zahvaljujući vrhunskoj obučenosti i opremljenosti naših spašavatelja, unesrećeni paraglajder je uspješno lociran i pripremljen za evakuaciju.

Ključnu ulogu u završnoj fazi akcije odigrao je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je zahvaljujući brzoj intervenciji omogućio sigurno izvlačenje unesrećenog iz teško dostupnog terena. Unesrećeni je odmah prevezen na daljnju medicinsku obradu, gdje mu je pružena potrebna medicinska pomoć.

I na kraju HGSS ponovno poziva na oprez.

- Pozivamo sve ljubitelje adrenalinskih sportova da se uvijek pridržavaju sigurnosnih uputa i da budu svjesni rizika koje nosi kretanje po planinskim područjima. Uvijek imajte na umu da priroda može biti nepredvidiva, a sigurnost mora biti na prvom mjestu, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 03:05