StoryEditorOCM
Obalavjerovali ili ne

Domaći brodari došli do sulude ideje o otmici novinara: ‘Dajmo još svi po 100 eura da ga netko provoza u portapaku‘

Piše L. G./JL
2. rujna 2024. - 14:41
Krilo Jesenice, 261023. Vlasnici 50-tak jedrenjaka isplovili su brodovima iz luke kako bi ih vezali ponovno po redoslijedu.Ante Čizmić/Cropix

Portal Morski.hr objavio je snimku sa sastanka Hrvatske udruge privatnih brodara i poruke u kojima se predlaže otmica novinara Morskog, točnije da ga se “malo provoza u gepeku” zbog tekstova koje objavljuju. Osim toga, odlučili su angažirati i PR agenciju po cijeni od 100 tisuća eura, prenosi Jutarnji list.

Morski.hr navodi da su poruke i snimka objavljeni u WhatsApp grupi kako bi oni koji nisu sudjelovali na sastanku bili informirani o donesenim odlukama. Prema dokumentima koje je dobio portal, udruga pod vodstvom Arsena Ercegovića, angažirala je PR agenciju IMC iz Zagreba, koju zastupa stručnjakinja Ankica Mamić.

S njom su održali sastanak, a u dokumentu kojim su obavijestili članove udruge o odlučenom, pisalo je da je udruga pronašla odvjetnika Tihomira Duplića. koji je stručnjak za pomorsko pravo i jednu od najboljih PR agencija.

Brodarska medijska ofenziva

Priložili su snimku razgovora, uz napomenu da je udruga kontaktirala i PR stručnjaka Jerka Trogrlića, koji je, kako navode, također bio spreman na suradnju i planirali su tražiti njegovu ponudu.

- Ugovor s PR agencijom se potpisuje na godinu dana, a ukupni iznos doseže 100.000 € pa Udruga sama iz svojih sredstava dobivenih od uplata članarine to ne može pokriti. I na navedenom sastanku je već najavljeno da će se sredstva za ovu svrhu prikupljati zasebno - pisalo je u dokumentu, kako prenosi Morski.hr.

Upravni odbor Udruge, navodi portal, uputio je poziv svim brodarima da uplate tisuću eura po brodu u sljedećih tjedan dana. Planirali su potpisati ugovor s PR agencijom ako se prikupi dovoljan iznos, inače bi u suprotnom vratili novac onima koji su ga uplatili.

- Dakle, drage naše kolege, sve je na vama. Svi ste svjedoci stalnog negativnog pisanja o nama turističkim brodarima po raznim medijima, poglavito onom Morski.hr. A sukladno toj negativnoj slici, prema nama se tako odnose i ostali dionici s kojima se susrećemo u našem poslovanju kao što su predstavnici raznih institucija te cjelokupna javnost. Konačno je došlo vrijeme da kažemo dosta i krenemo u svojevrsnu medijsku ofenzivu da pokažemo svima koliko smo važni za naše društvo i državu te da potvrdimo ugled i položaj koji zaslužujemo svojim predanim radom - navodi se u dokumentu, prema pisanju Morskog.hr.

 Poznanstva s ministrima i prijetnje novinaru

Portal dodaje da se Ankica Mamić na sastanku hvalila poznanstvima s potpredsjednikom Vlade Brankom Bačićem i novim ministrom turizma Tončijem Glavinom. Neki su na sastanku predložili da se otme novinara Morskog.

- Evo Cesarica (op.a. ime broda) platila i moli za prijedlog da još svi damo po 100 eura, da netko provoza u portapaku (op.a. = prtljažniku) idiota iz Morskog.hr. Red je više da ga neko istrese, pa mu neće više padat na pamet. Hvala - objavio je jedan od njih u WhatsApp grupi Brodari na Jadranu, a navodno se desetak sudionika složilo.

Bilo je i prijedloga da ga treba provozati trajektom do Brača i golog ostaviti na Vidovoj gori.

- Zbog ozbiljnog straha u počinjenje kaznenog djela organiziranog kriminala i za po život i zdravlje naših novinara, sve sudionike ove komunikacije, kao i organizatore koji su ih potakli na to, prijavili smo kriminalističkoj policiji i Državnom odvjetništvu koje u ovim trenucima obavlja aktivnu istragu - poručilo je uredništvo Morskog.hr uz napomenu da nije prvi put da primaju prijetnje brodara, prenosi Jutarnji list.

image

Prema dokumentima koje je dobio portal, udruga brodara angažirala je PR agenciju IMC iz Zagreba, koju zastupa Ankica Mamić

Davor Pongračić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 13:16