StoryEditorOCM
Obalapoštujte propise

Divljaštvo vozača se sa cesta prebacilo na more. Doznali smo koliko je prekršitelja sankcionirano u samo tjedan dana

Piše SPLIT SD
22. srpnja 2024. - 19:19

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split svakodnevno intenzivno provode nadzor i kontrolu sudionike na moru kako bi sigurnost pomorskog prometa bila na dobroj razini, a posebno u cilju izbjegavanja pomorskih nesreća.

U proteklih sedam dana, od 15. do 21. srpnja tijekom obavljanja poslova sankcionirali su ukupno 76 različitih prekršaja.

Najveći broj sankcioniranih prekršaja odnosio se na tako zvano „glisiranje“. Policijski službenici sankcionirali su 33 osobe zbog vožnje plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale kojom se ugrožava sigurnost osoba. Počinitelji ovog pomorskog prekršaja sankcionirani su novčanim kaznama u visini od 400 eura.

image

Ilustracija

Srđan Vrančić/Cropix

Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice  i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

"Glisiranja" su utvrđena i sankcionirana u akvatoriju otoka Brača, Visa, Čiova, Hvara, Drvenika, ispred Makarske, Baške Vode i u splitskom akvatoriju.

- Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno je poštivanje propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća - poručili su iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 03:11