StoryEditorOCM
Obalainovativna sanacija

Dalmatinska tvrtka u projektu iz SF filma! Dronovima će sijati autohtonu biljku na padinama oko Splita: ‘Čeka se kiša‘

Piše Jadranka Matić
25. kolovoza 2024. - 12:35

"Cemex Hrvatska" pokrenuo je inovativan projekt u kojem će se autohtonom biljnom vrstom, brnistrom, zasijati teže dostupna područja eksploatacijskog polja Sv. Juraj – Sv. Kajo u Kaštel Sućurcu. Namjera je unaprijediti stanje bioraznolikosti i povećati površine prirodnih staništa u njemu. 

Riječ je o zajedničkom pilot projektu u suradnji s tvrtkom Projekt O2, koji donosi inovativna biotehnološka rješenja za distribuciju i zadržavanje sjemena na golim površinama velikog nagiba.

Projekt O2 se već niz godina bavi pošumljavanjem većih i nedostupnih područja iz zraka dronovima, pri čemu dronovi automatizirano izbacuju samoklijajuće paketiće supstrata i sjemena autohtonih vrsta. 

"Cemex" za tu svrhu daje na raspolaganje testne površine raznih nagiba, ekspozicija i karakteristika tla. 

image
Cemex Hrvatska

Ovaj je projekt, inače, dio "Cemexovog" Akcijskog plana biološke raznolikosti do 2030. godine, izrađenog u suradnji s Udrugom BIOM. Njime je ocijenjeno trenutačno stanje staništa i vrsta prisutnih na "Cemexovim" lokalitetima te su utvrđeni ciljevi i niz mjera koje je potrebno poduzeti kako bi se očuvala, poboljšala ili obnovila bioraznolikost rudnika. 

Kako bi se osigurala što bolja uspješnost rekultivacije, koristit će se autohtone vrste, genetski prilagođene mikrouvjetima kakvi vladaju u rudniku. Jedna od takvih vrsta je upravo brnistra (spartium junceum).

S obzirom na velike površine koje treba osjemeniti, bilo je potrebno prikupiti što više sjemenki brnistre. Stoga su sućurački cementaši organizirali internu volontersku akciju prikupljanja u eksploatacijskom polju tijekom koje su prikupili 1,3 kilograma čistog sjemena. Projekt O2 je sjeme očistio i konzervirao do jeseni i prvih kiša kad će se dronovima distribuirati na testne površine. 

image
Cemex Hrvatska

- U "Cemexu" rado surađujemo s udrugama i institucijama u području zaštite prirode i one su dio naših planova unaprjeđenja bioraznolikosti. Uz udrugu BIOM, suradnja s Projektom O2 donijet će nam mogućnost korištenja moderne tehnologije za rekultivaciju najviših dijelova eksploatacijskog polja.

Korištenje dronova u osjemenjivanju je pilot projekt primjene takve tehnologije u "Cemexu" pa nas raduje da upravo iz Hrvatske dolazi takav primjer dobre prakse u našu globalnu grupaciju, pridonoseći ciljevima naše globalne klimatske strategije ‘Budućnost na djelu‘ - kazala je Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja u "Cemexu Hrvatska". 

image
Cemex Hrvatska

Valja naglasiti i da Projekt O2 donosi na tržište i inovativna biotehnološka rješenja, razvija, naime, čahure - bombice sjemena brnistre koje se neće otkotrljati niz nagib, odnosno ostat će na točno predviđenoj lokaciji.

To će značiti svojevrsnu revoluciju u biološkoj sanaciji otvorenih kopova jer će omogućiti sanaciju raznim autohtonim vrstama na mjestima na kojima su se u tu svrhu do sada mogle koristiti isključivo puzavice ili padačice.

Ništa manje važan je i podatak da je, osim krajobrazne sanacije, cilj projekta i oporavak populacije oprašivača, odnosno povećanje brojnosti jedinki, ali i raznolikosti vrsta pčela, leptira i drugih kukaca. 

Dodajmo da će kroz interaktivnu web aplikaciju pojedinci i tvrtke koji se uključe u projekt moći pratiti što su i gdje posadili, kako napreduje nasad, na kojim područjima se može saditi, te ujedno dobiti izračun o pozitivnom ekološkom otisku koji ostavljaju u nasljeđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 09:09