StoryEditorOCM
Obalai to se događa

Dalmatinka u šoku kad je vidjela račun za čistoću; kaznili je jer nije bacila smeće mjesec dana! Otkriva pozadinu priče

Piše Tanja Gattin
14. kolovoza 2024. - 07:50

U moru troškova koje ima prosječan građanin, otkrili smo neobičan "namet". Jeste li, naime, čuli za ugovornu kaznu koje vam vaše komunalno poduzeće obračuna jer je utvrdilo da niti jednom tijekom mjeseca niste bacili smeće?!

Otkrila nam je to jedna mještanka Grada Kaštela kada nam je pokazala račun tvrtke "Zeleno i modro". Umjesto na 8,53 eura, koliko košta minimalna javna usluga prikupljanja i odvoza smeća, na uplatnici joj je bio skoro duplo veći iznos - 15,17 eura.

Na pozadini tog računa iz ove godine piše da su izrekli kaznu od 6,64 eura jer u mjesecu u kojem tvrde da niti jednom nije "izvršila predaju otpada", njihovi djelatnici su "na temelju očitanja mjernih uređaja za potrošnju električne energije, plina, pitke vode ili na drugi način" utvrdili da se nekretnina koristi.

Pri tome se "Zeleno i modro" poziva na članak Odluke o pružanju javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Kaštela.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Kako je nekome uopće palo na pamet uvesti takvu kaznu kada je pisao taj pravilni?! Kada sam joj to pročitala, vlasnica stana u kojem stanujem je logično bila zabrinuta tko to i na koji način provjerava ima li u njenom stanu potrošnje vode i struje, te živi li tko u njemu.

Naša sugovornica objašnjava kako je došla u situaciju da joj na kućnu adresu stigne takva kazna: 

- U više od 50 posto slučajeva, kada bih išla baciti smeće, polupodzemni kontejneri se nisu mogli otvoriti karticom koja za to služi. Zbog toga su mnogi građani oko kontejnera ostavljali vreće s otpadom. Da to moram raditi, nikad mi nije bila ugodna situacija.

Naša sugovornica pretpostavlja da je zbog stalnih kvarova "Zeleno i modro" promijenilo elektroničku bravu za otvaranje polupodzemnog spremnika, no s time je došla i nova elektronička kartica za otvaranje.

- Ranije ove godine na ulaznim vratila dočekala me obavijest da su mi pokušali uručiti novu karticu za bacanje otpada, a kako sam u tom vrijeme bila na poslu, ostavili su mi poruku da je predignem.

Međutim, na toj obavijesti je pisalo da tu novu karticu može preuzeti samo osoba na koju glasi račun za smeće ili treba donijeti osobnu iskaznicu te osobe. Kako nisam mogla ispuniti niti jedan od ta dva uvjeta - a dok sam čekala da se vlasnica stana vrati u Hrvatsku - smeće kojeg nemam puno ponijela bih sa sobom i bacila u kontejner pokraj mog radnog mjesta.

Za to sam, priznajem, kriva, ali što sam drugo mogla napraviti?! Nije to bio puno veći ""tramak od onoga kada vreće za smeće moram nositi nekoliko stotina metara od stana do polupodzemnih spremnika – kaže naša sugovornica i dodaje kako je došla do toga da zavidi svima onima koji imaju kontejner ispred zgrade pa im se bacanje smeće svodi na rutinsku radnju, a ne postaje dodatna obveza.

"Zeleno i modro" smo upitali koliko su do sada izrekli ugovornih kazni zbog nebacanja smeća, a odgovorom smo se iznenadili jer smo vjerovali da takvo izricanje kazni može biti rijedak slučaj. No, čini se da to, po našoj procjeni dobivenih podataka, baš i nije tako:

- U razdoblju od pet mjeseci obračunate su ugovorne kazne za 878 korisnika od ukupno 15.530 korisnika - odgovorio nam je na pitanje Alen Lučić, direktor te komunalne tvrtke i objasnio da se ugovorna kazna određuje nevezano koju vrstu spremnika za otpad netko koristi (polupodzemni spremik ili kanta - op.a.).

image

Alen Lučić

Ante Čizmić/Cropix

A ukoliko u određenom razdoblju niste koristili nekretninu, dokaz o tome korisnici komunalne usluge mogu u "Zeleno i modro" dostaviti na e-mail, poštom  ili osobno - napominje direktor. 

Sugovornica nam je za kraj kazala o svom iskustvu života u Kaštelima:

- Nisam protiv uvođenja reda, ali nikad prije nisam dobila toliko kazni kao otkad živim u Kaštelima. Najviše od komunalnog redara, jer nemamo gdje parkirati zbog nedostatka parking mjesta, pa moramo auto ostaviti na ulici. Sreća u nesreći je da su, kako su mi kazali sugrađani s kojima na tu temu proćakulam, ukinuli pauk službu i umjesto toga dijele kazne od 30 eura. Ako ih platimo u roku tri dana, onda nas to košta "samo" 15 eura.

- Nadalje, neki vlasnici pasa, od straha od kazni za koje su čuli da ih dijele komunalni redari, ne žele pustiti psa s uzice. Pas jedne gospođe  je počeo bježati jer je stalno vezan. S druge strane, poneki vlasnici pasa iz dišpeta za njima ne žele skupljati kakice jer ih onda nemaju gdje baciti! Po gradu nedostaje kanti za otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:48