StoryEditorOCM
ObalaSkromno i ilegalno

Bizaran slučaj kod Omiša: pretvorio je kafić u stan i čudi se susjedima što su ga prijavili: ‘Pa bolje im je ovako...‘

Piše Mario Matana
2. kolovoza 2024. - 13:11

Spektakl, teški spektakl! Kao što i praktički sve drugo kod nas ne može biti "normalno", tako ni navodno bespravni radovi u neboderu ne mogu biti u širinu ili u visinu: ne, ovaj put je pokraj svih ostalih ilegalnih investitora koji "zapasaju" stotine kvadrata tuđega ili betoniraju pomorsko dobro, naš investitor krenuo ilegalno kopati u – dubinu!

Ukratko, svoj prizemni objekt "uronio" je nekih pola metra ili možda i nešto više u dubinu, a bez odgovarajućih dozvola, smatraju njegovi susjedi.

U redu, ostali smo pomalo iznenađeni ovom podvarijantom, ali stanarima sigurno nije smiješno. Zato su prije nekih godinu dana sve prijavili Građevinskoj inspekciji, u sastavu Državnog inspektorata. Na žalost, još nitko nije izišao na očevid, možda je situaciji pridonijela činjenica da neboder nije u Splitu već u – Dugom Ratu!

I nisu samo stanari podnosili prijave, ne. Sredinom lipnja prošle godine cijelu stvar – nedopuštene radove kako se navodi u zaglavlju dopisa koji imamo u posjedu – pravni odjel stanoupraviteljske tvrtke "Tehnoplast" prijavio je Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

image

Prijava upravitelja za ilegalne radove u Dugom Ratu

Privatna Arhiva/

A o čemu je točno riječ? Evo, citirat ćemo prijavu tvrtke koja upravlja zgradom u Dugom Ratu, na adresi Jadranska 24.

- Po prijavi suvlasnika došli smo do saznanja da je vlasnik poslovnog prostora u prizemlju zgrade obavio radove ukopavanja u temelje zgrade bez valjane projektne dokumentacije i potrebnih dozvola - navodi se, među ostalim, u toj prijavi.

U naravi, kako se to već kaže, situacija možda nije toliko ekstremna, ali sigurno bi bilo bolje da taj zaključak napiše građevinski ekspert. Vlasnik poslovnog prostora, nekadašnjeg kafića, odlučio je prenamijeniti nekretninu "naniže", iz kafića u stan, što je samo po sebi kod nas raritet.

Uglavnom, jelte, poduzetnici svake fele samostalno ili uz minimalnu dokumentaciju (a znamo da je, ako će sve biti po zakonu, potrebno mali milijun potvrda, nalaza i mišljenja) prenamjenjuju stambene kvadrate u poslovne.

image

Radovi na ‘iskopima‘ temelja nebodera u Dugom Ratu

Privatna Arhiva/

U ovom slučaju, dakle, proces je obrnut – zatvorio je lokal, koji se nalazio u prizemlju i kao takav je imao nešto viši strop, pa je vlasnik odlučio napraviti dvoetažni stan. Kako mu je ipak nedostajao koji centimetar za koliko-toliko normalne visine na etažama, odlučio se (malo) ukopati. Prema snimkama koje imamo u posjedu, najmanje pola metra!

image

Radovi na ‘iskopima‘ temelja nebodera u Dugom Ratu

Privatna Arhiva/

U samom prostoru razgovarali smo s dvije suprotstavljene strane, predstavnikom stanara nebodera i vlasnikom prostora. Cijeli razgovor se odvijao bez ikakvih incidenata, svatko je iznio svoje argumente, no konačni sud bi (ipak) trebao donijeti netko stručan.

Recimo, građevinska inspekcija.

- Ukopavanje koje si obavio nije legalno, niti si kontaktirao građevinare niti si zatražio dozvolu od stanara za takav zahvat, što si morao! Prostor je tvoj, ali ispod prostora je zajednička imovina za koju trebaš dozvolu - krenuo je s argumentacijom predstavnik suvlasnika objekta u Dugom Ratu.

image

Kafić je postao dvoetažni stan, ali ukopavanje se nije svidjelo stanarima

Privatna Arhiva/

- Imao sam nadzor, inženjera, a zar vama svima nije bolje da ovdje bude stan, ne kafić u kojem se banči do tko zna koje ure?! - pokušavao je investitor doći do riječi.

Na one ključne tvrdnje, odnosno pitanja koje ostali susjedi u strahu gotovo svakodnevno postavljaju svojem predstavniku, o potencijalno narušenoj statici cijelog nebodera, vlasnik prizemnih kvadrata s gnušanjem odbija.

image

Radovi na ‘iskopima‘ temelja nebodera u Dugom Ratu

Privatna Arhiva/

- Ma kakvi, ovo što sam iskopao, to je bila nekakva šljaka, sipkasti materijal koji je nasut tu od kada se zgrada gradila i nema nikakve uloge u statici. A niti jedan nosivi zid nije pomaknut ni milimetra, još manje da je uklonjen - kategoričan je vlasnik ugostiteljskog objekta.

Predstavnik stanara se nije dao, nastavio je s pitanjima zašto nije sve radio s potrebnim dozvolama, zašto nije kontaktirao susjede...

image

Radovi na ‘iskopima‘ temelja nebodera u Dugom Ratu

Privatna Arhiva/

Rasprava se zatim proširila na pitanje žohara (!!) koji su se navodno pojavili u cijelom neboderu nakon što su počeli radovi u prizemlju pa je iskopima ogoljena kanalizacijska cijev, dok je vlasnik prizemne nekretnine reterirao s odvodnim crijevom za tekućinu vanjskih jedinica klimatizacijskih uređaja na južnom pročelju nebodera koje završavaju na tri metra od tla.

Pa je morao postaviti veliku bačvu kako se ispred njegova stana ne bi stvarala lokvica. Pitanje parkiranja ispred budućeg stana u prizemlju se također poteglo jer je taj prostor javna površina - svojedobno je došao komunalni redar zbog parkirane registrirane prikolice, no nije našao elemenata za kaznu - kao i još nekoliko dvojbi.

Ona ključna, je li investitor u prizemlju morao imati dokumente te je li narušio statiku nebodera, odgovor tek treba dati građevinska inspekcija. A od njih ni traga ni glasa evo već godinu dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 19:53