StoryEditorOCM
Savjetispriječite fijasko

Želite bolje kolače? Pročitajte savjete slavne slastičarke, mnogi nisu svjesni što uzokuje male pekarske katastrofe...

Piše T.S.M.
3. prosinca 2023. - 08:15

Za napraviti dobar kolač trebaju vam dobri sastojci, dobar recept i...? Neki će reći malo sreće, no mi ćemo reći dobro poznavanje slastičarskih tehnika. Ili barem razloga zbog kojih se događaju uobičajene pogreške. Muče li vas glazure koje cure s torte, pukotine u biskvitu, utonule torte i slični problemi, dobro će vam doći savjeti slavne slastičarke Mary Berry.

Zvijezda popularnog showa The Great British Bakeoff i autorica niza kuharica na svojoj stranici ima nekoliko jako dobrih savjeta za sve one koje pri pripremi kolača muče gore navedeni i slični problemi. Ako ih malo proučite, naučit ćete puno toga o pravilnoj pripremi kolača pa možete spriječiti daljnje male pekarske katastrofe.

image
Shutterstock

Na primjer, ako ste nestrpljivi pa prerano otvorite vrata pećnice, može vam se dogoditi da vam površina kolača utone u ostatak tijesta. Isto vam se može dogoditi i ako kolač nedovoljno ispečete.

Kolači su vam uvijek nekako presuhi? Stavljate previše praška za pecivo ili ih predugo pečete.

Kore od bjelanjaka vam se za vrijeme pečenja ospu sitnim kapljicama? Ne znate na pravilan način umiješati šećer u smjesu od bjelanjaka. Trebalo bi pripaziti da se šećer ne doda prerano i nipošto ga se ne smije dodati odjednom.

image
Shutterstock

Još jedan problem s korama od bjelanjaka je što se znaju nezgodno zalijepiti za podlogu. Meštrovica Mary poručuje da se to događa kad je papir za pečenje previše mastan, kad bjelanjci nisu dovoljno istučeni i kad je pećnica prtjerano zagrijana.

Glazura vam uvijek curi s torte? Sadrži previše tekućine. Bolje je dodati samo dio navedene količine pa po potrebi staviti još, ako je glazuru previše teško nanijeti jer je previše gusta. U slučaju prerijetke glazure pomoći nema.

image
Shutterstock

Za ispucali vrh kolača može biti zaslužno to što je pećnica previše zagrijana ili to što je kolač smješten na previsoku policu u pećnici. U oba slučaja korica se formira prebrzo, dok se tijesto još diže.

Svo vam voće potone na dno kolača? Trebali biste ga narezati na manje komade i posušiti prije dodavanja u kolač. Još jedan trik koji može pomoći u ovom slučaju je dodatak mljevenih badema u tijesto.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:42