StoryEditorOCM
Savjetiokus ljeta

Za najbolju salatu od rajčica držite se ovog savjeta: jednu stvar baš nipošto ne smijete napraviti, iako je mnogi rade

Piše Spiza SD
7. kolovoza 2023. - 13:48

Manistra od jučer i salata k tome, od kapule i pome - tako pjeva TBF u svojoj kultnoj ljetnoj stvari Alles Gut i jednostavnim stihovima daje sukus ljetnog dalmatinskog ručka: ništa bez salate od pome. I kapule, fala Bogu.

A kako salatu od pome napraviti još boljom? Jednostavno, samo se držite ovih pravila.

Prvo je toliko očigledno da ga možda ne treba ni pisati, ali eto. Neka pome budu domaće i zrele. Što se tiče sorti, e tu je delikatno išta savjetovati jer sve je stvar ukusa, no nećete pogriješiti uzmete li sočno volovsko srce, zrele šljivarice ili u zadnje vrijeme nezaobilazne cherryce.

Ako ćete koristiti kapulu, najprije je trebate malo obraditi: narežetite je na listiće i potopite ih u hladnu vodu - to će joj smanjiti ljutinu, pa neće lako nadvladati okus pome, što se inače često događa.

Ako vam nije drago da u salati bude puno tekućine, koja zna malo razvodniti okus, prepolovljene pome prije rezanja na feticedobro posolite pa ih ostavite u cjedilu 20-ak minuta da puste višak tekućine.

Što se tiče dodataka poput začina, tu vam se nećemo miješati, svatko zna što mu je drago dodati, ali nećete pogriješiti ubacite li malo svježeg bosiljka, timijana ili peršina pa čak i sitno sjeckanog ružmarina.

I konačno zadnji savjet, a odnosi se na detalj koji mnogima spada u uobičajeni postupak pripreme salate od poma. Nipošto je nemojte pospremiti u hladnjak. Umjesto toga radite s povrćem koje je prethodno bilo u hladnjaku, a salatu, nakon što ste je napravili, pustite da odstoji 20-ak minuta do pola sata na sobnoj temperaturi. Bit će puno ukusnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:08