StoryEditorOCM
SavjetiBEZ GREŠKE

Tijesto će se dizati kao ludo dodate li mu i ovaj sastojak: djeluje na smjese s kvascem i praškom za pecivo, čuda čini!

Piše T. S. M.
18. travnja 2024. - 11:02

Ako se ubrajate u one koji nikad nisu zadovoljni kako im se tijesto diglo, evo malog savjeta koji će vas spasiti. No najprije jedno upozorenje: nemojte doći u iskušenje pretjerati s količinom praška za pecivo ili kvasca, jer postoji mogućnost da će tijesto narasti i više nego treba pa će u pećnici neslavno splasnuti.

Kad smo već kod pećnice, evo i savjet vezan uz njeno korištenje: neka vam uvijek bude zagrijana na teperaturu navedenu u receptu, nemojte se žuriti pa tijesto ubaciti u nju prije nego vam signalizira da je postigla potrebnu temperatrurnu vrijednost, jer tijesto je bitno šokirati vrelinom, kako bi se svi kemijski procesi odvili baš kako treba.

image
Shutterstock

Tijestu ne prija mlaka pećnica osim ako je koristite kao sredstvo ubrzavanja u procesu dizanja, no tada se radi o daleko nižim temperaturama.

Znalci savjetuju da se pričeka još neko vrijeme nakon što se ugasilo svjetlo koje signalizira da se pećnica još grije jer tvrde da će se optimalni temperaturni uvjeti postići tek nakon što je pećnica radila prazna nekih desetak minuta.

image
Shutterstock

I evo nas na "tajnom" sastojku: u svako tijesto stavite žlicu jabučnog octa. Dodavanje octa povećava kiselost tijesta, a kvasac voli kiselu sredinu pa je aktivniji. Kiselost prija i prašku za pecivo jer pojačava kemijsku reakciju do koje dolazi kad bazni i kiseli sastojci iz praška za pecivo reagiraju pod jutjecajem tekućine i visoke temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:02