StoryEditorOCM
Savjetispas u zadnji čas

Pod hitno vam treba jaje, a nema ga ni na vidiku? Evo kako doskočiti problemu, nitko neće znati da nije riječ o pravom

Piše Spiza SD
4. svibnja 2023. - 10:33

Je li vam se ikad dogodilo da ste već do laktova - doslovno ili figurativno - u pripremi nekog jela, kad vam svane "O, ne... nemam jaje"? Super je ako nekoga možete poslati da vam ga "brzinski" donese iz trgovine ili posudi od susjeda, u protivnome ćete morati odustati od pripreme, a u najgorem slučaju baciti u smeće sve ono što ste već "smućkali". Osim ako pribjegnete nekom od ovih trikova.

Pomozite si "chia-jajaem". Jeste li čuli za ovo čudo? Nije o jaju neke nove vrste peradi nego o mješavini sasvim običnih chia sjemenki i još običnije vode. Optimalni omjer je 1 žlica chia sjemenki na 3 žlice vode. Potrebno je i ponešto strpljenja, dok sjemenke upiju vodu i kroz par minuta se pretvore u gel. Tu gelastu tvorevinu potom koristite kao da je riječ o običnom jajetu u svim pekarskim proizvodima poput tijesta za kolače i kruh od žitarica bez glutena, kao i za izradu keksa, vafla i muffina, a jako dobro funkcioniraju i u palačinkama (isprobali smo).

Niste li baš na "ti" s chia sjemenkama, poslužite se lanom. Bitno je samo najprije ga dobro usitniti, a potom postupite na isti način kao da radite "chia-jaje".

Jednostavna zamjena za jaje u mnogim slatkim receptima su banane. Kako su se mnogi (pa i mi) već uvjerili, polovica zgnječene srednje velike banane dovoljna je za zamijeniti jedno jaje u slasticama poput palačinki i kolača nalik na mramorni. Za razliku od chia i lanenih sjemenki, jelu će dati i dašak arome, pa na to obratite pažnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:33