StoryEditorOCM
Savjetikako odabrati

Je li macchiato isto što i mala s toplim, je li latte isto što i bijela kava i što je cortado? Rješavamo sve nedoumice

Piše Spiza SD
12. travnja 2023. - 11:17

Sjedite za stolim u kafiću i gledate cjenik. Ono što vas zbunjuje nisu (samo) cijene, nego obilje mogućnosti izbora po pitanju kave. Espresso, macchiato, cortado, latte, flat white, café au lait... A vi biste samo popili kavu. Što naručiti, a dobiti napitak po svom guštu?Odgovor, nažalost, varira ovisno o tome gdje se nalazi kafić u koji ste sjeli - odgovori mogu varirati ovisno o tome jeste li u Hrvatskoj, Italiji, Francuskoj, Australiji ili Sjedinjenim državama, pa čak i o tome u kojem ste dijelu određene države - primjerice, bijela kava u Splitu razlikuje se (po količini mlijeka i šalici u kojoj se poslužuje) od one u tek 60-ak kilometara udaljenoj Makarskoj, no i ovom slučaju postoje razlike od objekta do objekta... Da, komplicirano je, ali pokušat ćemo se držati nekih općeprihvaćenih standarda.

S kategorijama kao što su "mala" i "velika" s mlijekom manje više nema nedoumice kad je riječ o Hrvatskoj (ili barem Dalmaciji) i većinom ćete dobiti baš ono što ste naručili, no što kad vam se pije "mala" odnosno "velika" s toplim ili hladnim mlijekom, a niste na teritoriju Lijepe naše ni susjednih zemalja s kojima dijelimo u osnovi isti jezik i kulturno naslijeđe ili ste pak sjeli u domaći objakt sa stranom radnom snagom ili ponudom usmjerenom prvenstveno na strane turiste... E pa sretno. A poznavanje ovih kategorija moglo bi vam pomoći.

image
Shutterstock

Kod espressa, s kojim sve počinje, nema nedoumica - barem ih ne bi smjelo biti. Ako ćemo ovu ljestvicu poredati po količini mlijeka, a hoćemo, idući napitak je macchiato - espresso sa sasvim malo pjenice od zagrijanog mlijeka. Na talijanskom macchiato znači "maćano" jer mala količina dodanog mlijeka podsjeća na mrlju na površini espressa. Tako je barem u Italiji, no vban njenih granica pripremite se na iznenađenja. Mnogi domaći kafići pod macchiato podrazumijevaju ono što bi vama možda bila "mala s toplim", a što ste dalje od Italije odstupanje od pravila zna biti i veće pa ćete ponegdje dobiti nešto nalik pjenušavoj bijeloj kavi što bi se najprije moglo kategorizirati kao latte.

Latte je espresso kojem su dodani vruće mlijeko i pjenica od mlijeka, odnosno, bar bi trebalo biti, a ako ste u Italiji, sasvim sigurno i je. Kod ovog napitka, da bi odgovarao izvorniku, bitan je omjer: dva dijela mlijeka na jedan dio kave. Ponegdje se u jesto u šalici poslužuje u visokoj čaši. Pripazite kad ste u Italiji da ne naručite "latte" jer biste mogli dobiti čašu mlijeka, jer ispravan naziv je "caffe latte", osim u Sjedinjenim državama i u objektima koji ciljaju na američke turiste, a u takvima će vam u "latte"  vjerijatno "uvaliti" i jako zaslađen, aromatiziran sirup.

image
Shutterstock

Ali samo malo, preskočili smo jedan napitak, ako ćemo se već držati količine mlijeka. Idući na ljestvici iza macchiata je cortado, a riječ je o napitku od jedne do dvije doze espressa i otprilike jednake količine vrelog mlijeka. Naziv mu dolazi od španjolske riječi "Cortar" koja znači "rezati" u smislu da se kava "reže" s vrućim mlijekom, a ako se pitate nije li to zapravo cappuccino - nije. Cortado sadrži manje mlijeka od cappuccina i dalekom manje pjenice, tek koju žličicu. Ovo bi bilo nešto kao "mala s toplim", ali u nekom širem smislu.

Latte smo već razjasnili, no što je café au lait? Ista stvar samo na francuski? Ovisi koga pitate i gdje se nalazite, no najčešće je riječ o kavi s vrućim mlijekom. Regionalne inačice su cafe con leche u Španjolskoj, milchkaffee u Njemačkoj, kawa bialu u Poljskoj... a svaka se od prethodne najčešće i ponešto razlikuje, prvenstveno po količini mlijeka i njegovoj temperaturi. Ako ste se baš namjerili na neku od navedenih vrsta kave s mlijekom savjetujemo vam da iskoristite joker "pitaj konobara".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. rujan 2023 14:21