StoryEditorOCM
Savjetispas iz prirode

Dodajte list lovora u brašno, rižu i druge žitarice, više nećete imati problema s vrlo neugodnom, ali uobičajenom pojavom

Piše T.S.M.
23. siječnja 2024. - 07:05

Ako ste se ikad zgrozili otvorivši kutiju u kojoj čuvate brašno, rižu, ječam ili druge slične namirnice, vjerojatno slutite o čemu će biti riječi u ovom tekstu. O groznim malim "podstanarima" koji se, ako malo ne pripazimo, lako mogu razmnožiti čak i u najčisćoj smočnici.

Ovog puta ne mislimo na mrave i moljce, nego na one sitne smećkastocrne bubice koje ponekad znamo pronaći čak i u neotvorenim pakiranjima hrane. Najezda žižaka je bezopasna, ali neugodna pojava koja vam može upropastiti zalihe hrane, a dogoditi vam se može čak i ako redovito provjeravate spremnike te bacate sve ostatke.

image
Shutterstock

Srećom, vrlo ju je lako izbjeći i dok neki spominju metode poput držanja brašna i riže u hladnjaku i njihovog povremenog zamrzavanja, mi vam to ne bismo preporučili jer postoji jednostavniji način. Sve što trebate napraviti je staviti u spremnike s brašnom, rižom i sličnim namirnicama koje žišci vole po jedan lovorov list.

Miris ovog začina držat će štetočine podalje od namirnica, a neće im utjecati na okus. Ova je metoda vjerojatno jedan od najboljih za najezdu ovih bubuca jer lovor po prirodi djeluje kao repelent. Budući da lovorov list ima jak i oštar miris, otjerat će žiške, ali i druge sitne štetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:43