StoryEditorOCM
Receptispoj iz snova

Rafaello čupavci su pjenušavo mekani i sočni, ispecite ih po ovom receptu i oduševit će vas. A tek ako napravite i ovo...

Piše T.S.M.
3. veljače 2024. - 08:15

Ako ste ljubitelj slatke male napasti zvane Rafaello kuglice, a pritom ste slabi na čupavce, svidjet će vam se recept za kolač koji spaja obje slatkarije. Rafaello čupavci odlikuju se lijepo naglašenim okusom kokosa, zahvaljujući tome što se, za razliku od klasičnih, rade s bijelom čokoladom umjesto s onom za kuhanje.

Imamo odličan recept za ovu vrstu čupavaca, prema kojem su osobito mekani i nježni. Za to je zaslužna kombinacija praška za pecivo i sode bikarbone s kojima moćno reagira kiselina iz limunovog soka, čineći tijesto pjenušavim. Stoga čak i ako mislite da vam okus tog voća neće pasati uz kokos ipak nemojte izostaviti ovaj sastojak.

Ako želite, možete ih napraviti po uzoru na australske lamingtone pa ih prije umakanja u čokoladu i valjanja u kokos prerezati i nadjenuti kakvim bijelim slatkim namazom (na pamet nam pada Lino Lada od kokosa). Kakva će tek to bombica biti...

Rafaello čupavci

Sastojci:

175 g brašna
165 g šećera
150 g maslaca
50 g gustina
5 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica soka od limuna

Umak:

200 g bijele čokolade
200 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja

Za posipanje:

200 g naribanog kokosa

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte istopljeni maslac pa prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Istucite bjelanjke s limunovim sokom pa ih oprezno umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. tijesto izlijte u posudu obloženu papirom za pečenje. Pecite dvadesetak minuta na 170 stupnjeva. gotovo je kad tijesto ubodete čačkalicom, a na njoj ne ostanu mrvice.

Za umak od bijele čokolade razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

Izrežite biskvit na kocke pa jednu po jednu nabodite na vilicu i močite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:49