StoryEditorOCM
Slanoza najbolji okus

Punjene lignje najbolje su po ovom receptu: potječe iz mletačkog vremena, a tajna je u piću koje obožavamo u Dalmaciji

Piše Spiza SD
28. prosinca 2023. - 10:10

Volite li punjene lignje, sigurno vam je poznat jedan od najstarijih, a ujedno i najboljjih recepata za njihovu primjenu. Vrlo je jednostvan i bez velikog kompliciranja, podrazumijeva punjenje očišćenih liganja nasjeckanim krakovima uz dodatak sasvim uobičajenih začina, a otkrio nam ga je u svojoj rubrici 134 male priče o hrani veliki zaljubljenik u gastronomiju Veljko Barbieri, navodeći kako je riječ o receptu koji potječe iz Mletačke republike.

Da ne duljimo, podsjećamo vas na ovaj izvrstan recept čija je mala tajna u tome da se lignje na kraju propirjaju u finom umaku u koji treba staviti malo prošeka. Pa evo kako glasi...

Očistite veće lignje. Utrobu, od koje ste odbacili smeđe dijelove, sitno nasjeckajte s već odvojenim krakovima i glavom kojoj ste izvadili unutrašnji zub, nekoliko režnjeva češnjaka i petrusimula. Tome dodajte žlicu krušnih mrvica i malo papra, te promiješajte dok ne dobijete vezanu smjesu. Tim nadjevom punite tijela liganja, koje, potom, pri vrhu zatvorite čačkalicom.

Posebno u zdjeli, na maslinovu ulju, propirjajte sjeckanu kapulu, češnjak i petrusimul te dodajte čašu usitnjenih rajčica.

Punjene lignje položite u već zgusnuti umak i polako pirjajte s dolijevanjem malo bijelog vina i čašice prošeka, dok umak ne postane tamnosmeđ, a lignje mekane i ciglaste.

Služite s palentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:30