StoryEditorOCM
Receptiodličan spoj

Ovakve lazanje još niste jeli: specijalitet siromaške kužine nudi izvrsno rješenje za sastojak koji inače bacate u smeće

Piše T. S. M.
7. ožujka 2024. - 14:25

Jedno od zaboravljenih umijeća koja bi nam svima dobro došla sad kad su cijene hrane opet bezobrazno visoke je vještina iskorištavanja namirnica do zadnje mrvice. Nekoć je to bilo svima urođeno, danas se s tim zadatkom mučimo pa najčešće odustajemo, na vlastitu štetu, a i na štetu planeta jer bespotrebnim bacanjem hrane samo gomilamo količinu otpada.

image
Shutterstock

No nećemo o škovacama, vratimo se spizi. Konkretno, lazanjama od staroga kruha. Još jedno izvrsno jelo talijanske cucine povere, odnosno siromaške kužine. Ove se lazanje, osim od starog kruha, rade od rajčica i sira, no recept je vrlo prilagodljiv pa im možete dodati preostali umak bolonjeze koji vam se više ne da jesti s manistrom, ostatke od pečenja, gljive, tikvice, šunku, špinat...

Što se tiče kruha, najbolji će biti onaj za sendviče, iz kalupa, jer će se fetice najbolje složiti jedna uz drugu, no proći će i obični kruh, samo mu odstranite koru ako je već pretvrda.

Lazanje od kruha

Sastojci:

300 g rajčica
220 g mozzarelle 
100 g naribanog parmezana
1 luk
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje
​bosiljak
malo parmezana
sol, papar

Za bešamel:

750 ml mlijeka
50 g brašna
50 g maslaca
muškatni oraščić
sol, papar

Priprema:

Najprije napravite umak od rajčica: nasjeckajte luk i češnjak, bacite ih na zagrijano ulje pa kuhajte uz miješanje dok malo ne omekšaju. Dodajte rajčice, sol i papar pa prokuhajte. Pred kraj dodajte bosiljak. Ako želite, umak možete ispasirati ili izblendati.

Skuhajte bešamel: na maslacu prepržite brašno pa ga podlijete vrućim mlijekom, dobro izmiješajte da ne nastanu grudice pa dotjerajte okus uz pomoć soli, papra i muškatnog oraščića.

Potom na dno prikladne posude stavite par žlica umaka od rajčice, zatim na to poslažite kruh, na kojeg ćete staviti sloj umaka od rajčice, mozzarellu narezanu na ploškice, sloj bešamela pa naribani parmezan. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, a završite sa slojem sira.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, dvadesetak minuta. Primijetite li da vrh brzo tamni, prekrijte ga papirom za pečenje kojeg ćete ukloniti par minuta prije kraja pripreme. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:46