StoryEditorOCM
Slanonostalgično

Ova je savijača mnogima pojam božićnog kolača, već prvi zalogaj vraća ih u djetinjstvo. Znate li u čemu je njena tajna?

Piše Spiza SD
21. prosinca 2023. - 08:10

Kad pomislimo na božićne kolače, svatko ima svoju asocijaciju - nekima odmah zamirišu tek ispržene firtule, drugima se "ukažu" prhki kiflići uvaljani u vanilin šećer, no mnogima su pojam blagdanskih kolača orahnjača i makovnjača. Makovnjača je nešto popularnija u sjevernijim krajevima, ali orahnjaču volimo i u Dalmaciji, a popularna je i u susjednim regijama, pa i državama.

U Sloveniji, primjerice, rade vrlo sličan kolač i nazivaju ga poviticom, a laik će teško pronaći u čemu se točno razlikuje od orahnjače, dok se orahnjača pod nešto drugačijim nazivima i s minimalnim odstupanjima od one na koju smo ovdje navikli radi diljem Srednje Europe.

U čemu je tajna najbolje orahnjače? U dobro zamiješanom tijestu i domaćim, svježim - neki bi rekli "mladim" orasima. Finim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2024 11:02