Kad pomislimo na božićne kolače, svatko ima svoju asocijaciju - nekima odmah zamirišu tek ispržene firtule, drugima se "ukažu" prhki kiflići uvaljani u vanilin šećer, no mnogima su pojam blagdanskih kolača orahnjača i makovnjača. Makovnjača je nešto popularnija u sjevernijim krajevima, ali orahnjaču volimo i u Dalmaciji, a popularna je i u susjednim regijama, pa i državama.
U Sloveniji, primjerice, rade vrlo sličan kolač i nazivaju ga poviticom, a laik će teško pronaći u čemu se točno razlikuje od orahnjače, dok se orahnjača pod nešto drugačijim nazivima i s minimalnim odstupanjima od one na koju smo ovdje navikli radi diljem Srednje Europe.
U čemu je tajna najbolje orahnjače? U dobro zamiješanom tijestu i domaćim, svježim - neki bi rekli "mladim" orasima. Finim...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....