StoryEditorOCM
Receptibolje ne može

Obožavani slanutak u ovom receptu postaje prava delicija! Probajte jelo koje nam je preporučila omiljena splitska chefica

Piše SD Spiza
26. siječnja 2023. - 14:36

Malo što nam tijekom zime tako lijepo prija kao pun pjat tople, domaće spize na žlicu: već nakon prvih par zalogaja cijelim vam se tijelom razlije neka neodoljiva milina. U sezoni fažola, gulaša, gustih juha i svakovrsnih variva, recepti poput ovog koji vam donosimo u nastavku itekako su na cijeni. U glavnoj ulozi je slanutak, jeftina i zdrava namirnica iz porodice mahunarki o čijem smo vam blagotvornom djelovanju jučer pisali (tu se možete podsjetiti i pronaći još jedan dobar recept), no ovoga mu puta poseban gušt daju kozice. Onako na prvu kombinacija zvuči malo neobično, ali kako ju nam je preporučila Jolanda Vitaljić, nadarena splitska chefica (o kojoj smo vam također pisali, podsjetite se ovdje), sumnji apsolutno nema mjesta.

- Na mom je otoku uobičajeno kombinirati slanutak, grah i slične mahunarke s plodovima mora. Ukoliko ste skeptični ovo je pravi recept za početak. Pola kila suhog slanutka natopite noć ranije u velikoj količini vode, ako ste zaboravili možete to napraviti i rano ujutro, ali tada dodajte žličicu sode bikarbone kako bi slanutak brže omekšao - poručila je Jolanda koju pratimo na @chubbychicbyjolanda.


@bezminica

Kozice sa slanutkom

Sastojci: 

500 g slanutka

500 g repova kozica

100 ml šalše ili 200 g passate 

100 ml prošeka

100 ml bijelog vina

3 luka srednje veličine

1 glavica češnjaka

1/2 vezice peršina

maslinovo ulje

riblji temeljac (ako ga imate)

sol, papar

Priprema:

Skuhajte prethodno namočeni slanutak na laganoj vatri, u lagano zasoljenoj vodi, poklopljeno. Ako žurite svakako dodajte pola žličice sode bikarbone, trebao bih biti gotov za pola sata. 

U međuvremenu na maslinovom ulju dinstajte nasjeckani luk dok ne postane mekan i sladak. Dobro je imati strpljenja i to raditi na laganoj temperaturi, računajte kako će vam trebati dvadesetak minuta. 

Dodajte šalšu ili passate, prošek i vino  te kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Slanutak bi u međuvremenu trebao biti gotov. Dodajte ga u lonac sa šalšom, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte – trebat će vam ako nemate riblji temeljac. Ja volim da je ovo jelo jušno te dodam obilato temeljca, ali vi svakako prilagodite svom ukusu. 

Kozice kratko (najviše 1 minutu) popržite na tavici s maslinovim uljem, lukom i petrusimulom - obavezno ih posolite i popaprite. 

Dodajte repove kozica u slanutak, kuhajte još par minuta, dok se sve ne poveže. Maknite s vatre i pustite da odstoji barem pet minuta prije nego ga napadnete.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. veljača 2023 12:09