Uopće nije fer, ali je istina: i ljudi koji ne smiju jesti brašno vole uštipke, pogačice, pecipale, palačinke i slične poslastice iz tave za čiju se pripremu koristi ta njima zabranjena namirnica. Ako se i vi ubrajate u takve koji žude za zabranjenim pecivom nudimo vam zgodan recept za slane lepinjice punjene feta sirom za koje vam neće trebati brašno.
Lepinjice su gotove za manje od 10 minuta, ne treba ih mijesiti niti čekati da se tijesto digne, a zahvaljujući feta siru lijepo su kremaste i pikantne. Savršene su uz humus, guacamole, sir i pršut ili za umakanje u dobru shakshuku ili toč. Želite li, možete im dodati začine kao što su češnjak u prahu, za‘atar, sjemenke kima...
U ovom je receptu brašno zamijenjeno kukuruznim škrobom, premda se može koristiti i krumpirov. Nemamo podatke o tome kako bi se ponašao tapiokin i što bi se dogodilo kad bi se umjesto škrobnog brašna koristilo obično - budete li eksperimentirali, javite nam rezultate, adresu znate: spiza@slobodnadalmacija.hr.
Lepinjice s feta sirom
Sastojci
275 g kukuruznog škroba
250 g feta sira
100-110 g mlijeka
1 jaje
1 žličica sode bikarbone
ulje
sol
Priprema:
U zdjelu stavite kukuruzni škrob, jaje i izmrvljeni feta sir pa ih izmiješajte žlicom.
Polako dodajte mlijeko miješajući rukama dok se smjesa ne sjedini. Kukuruzni škrob vrlo brzo upija vodu pa pazite da ne dodate previše mlijeka. U ovom trenutku možete dodati malo soli ili začina po želji.
Ako vam tijesto postane previše ljepljivo i teško ga je oblikovati u somun, to znači da ste dodali previše mlijeka. Probajte ga staviti u zamrzivač na 20 minuta kako bi se tijesto ohladilo i lakše ga rukovati.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite ga desetak minuta u hladnjaku pa ga podijelite na četiri dijela i oblikujte loptice.
Zagrijte2 žlice maslinovog ulja u tavi. Uzmite kuglu tijesta i grubo oblikujte okruglu lepinju pa je pržite oko 4 minute sa svake strane dok ne porumeni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....