
Što ćete danas kuhati? Razmišljate li o nečem vrućem, gustom, ukusnom i zasitnom, jedna od ideja koje su vam pale napamet sigurno je gulaš. Dobri stari gulaš, klasik na kojem su odrasle generacije uvijek je dobar izbor, osobito kad je hladno i kad nam treba malo okrjepe i utjehe. No da sve ne bi bilo isto i uobičajeno, naš prijedlog je jedna malo drugačija inačica gulaša. Ova se priprema s puno, puno začina i poslužuje s kiselim vrhnjem. Lijepo će vas zasititi i ugrijati. Uživajte!
Začinjeni goveđi gulaš
Sastojci:
1 kg govedine
400 g konzerve nasjeckane rajčice
600 ml goveđeg temeljca
3 žlice ulja
2 crvene paprike
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žlica glatkog brašna
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 žličica dimljene slatke paprike
1/2 žličice kumina u prahu
1/2 žličice klinčića u prahu
1/4 žličice kajenskog papra
kiselo vrhnje i korijander (ili peršin) za posluživanje
sol
Priprema:
Začinite meso pa jednu trećinu kratko prepecite na žlici ulja. Izvadite ga na tanjur i ponovite s ostatkom mesa.
Smanjite vatru, po potrebi dodajte još malo ulja pa dinstajte usitnjeni luk i češnjak dok ne omekšaju. Vratite meso, dodajte brašno i kuhajte uz miješanje jednu minutu. Ubacite rajčice, smeđi šećer i temeljac. Pustite da zavrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 1 sat 45 minuta. Povremeno promiješajte i provjerite je li meso prekriveno tekućinom.
Pred kraj dodajte narezanu svježu papriku, provjerite okus i kratko prokuhajte. Poslužite uz žlicu-dvije kiselog vrhnja i pospite sjeckanim korijanderom ili peršinom.
Pratite Stil na Instagramu i Facebooku!