StoryEditorOCM
ŽupanijaČekalo se 28 godina

Završio ‘rat‘ nakon rata: Šibensko- kninska županija konačno razminirana, očišćena od podmuklog oružja

Piše Ana Petrić
4. prosinca 2023. - 13:58

Šibensko-kninska županija konačno je slobodna od mina – glavna je poruka današnje svečanosti obilježavanja završetka razminiranja naše županije, održanoj u šibenskom Adriatic Business Centru u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Šibensko-kninske županije.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, Damir Trut, kazao je kako ova potvrda znači da je Šibensko-kninska županija s današnjim danom razminirana, dodavši kako se sada njeno područje, bez straha od bilo kakvih minskih opasnosti, predaje stanovništvu na potpunu i sigurnu upotrebu.

- U ovih nekoliko godina, razminirano je 60,8 kvadratnih kilometara te je pronađeno 8700 mina. Kada se u Hrvatskoj krenulo s razminiravanjem, bilo je 14 minski sumnjivih županija, a budući da ćemo idući ponedjeljak i Osječko-baranjskoj županiji uručiti ovu potvrdu, ostaju još samo četiri. Idemo prema planu koji smo zacrtali kako bismo do kraja 2025. godine imali Hrvatsku bez mina. Ovim putem, naravno, zahvaljujem pirotehničarima na njihovom opasnom radu koji su nesebično odradili posao, a za dobrobit svih stanovnika Republike Hrvatske – istaknuo je Trut.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Svečanosti su, uz predstavnike lokalne samouprave, županije i ravnateljstva civilne zaštite, operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi, pirotehničare i voditelje poslova razminiranja, prisustvovali i župan Šibensko-kninske županije, Marko Jelić kojem je uručena potvrda o isključenju Šibensko-kninske županije iz minsko sumnjivih područja Republike Hrvatske te šibenski gradonačelnik Željko Burić, u čije je ruke predana simbolična, ‘zadnja mina‘.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Prije svega želim izraziti duboku zahvalnost svim dionicima u procesu razminiranja Republike Hrvatske, a posebno, naravno, Šibensko-kninske županije. Također, izražavam i duboku sućut svima koji su u ovom, uvjetno rečeno, postratnom razdoblju čišćenja od zagađenja, dali svoj doprinos i stradali upravo od mina. Gotovo tri desetljeća nakon završetka Domovinskog rata, izjednačili smo se sa normalnim, razvijenim, kulturnim svijetom kojim se može slobodno kretati, a da ne govorim slobodno gospodariti. Tridesetak godina nakon nemilih zbivanja, tek sad dolazimo u priliku da možemo sami sebi i svojim bližnjima reći ‘možete se slobodno i sigurno kretati i možete slobodno planirati svoj gospodarski rast‘ - naglasio je šibenski gradonačelnik, dodavši na kraju kako ‘opreza ipak nikad dosta‘.

Župan šibensko-kninski kazao je kako je rat u našoj županiji - tek danas završio.

- Sad možemo ići dalje. Osim što smo poljoprivredna županija s brojnim pašnjacima i poljoprivrednim površinama, mi smo i turistička županija te želimo svoju budućnost graditi na sinergiji tih dviju komponenti. Čitavo vrijeme je bilo jasno da bez razminiranja ne možemo mnogo, jer jedna negativna sudbina ljudi koja bi odjeknula, imala bi katastrofalne posljedice za naše gospodarstvo te pogotovo za tu osobu i njezinu obitelj. Od 2007. godine nismo imali stradali od minsko-eksplozivnih sredstava, a od 1996. do 2007. ukupno je stradalo 25 osoba, od toga četiri smrtno. Još jednom izražavam žaljenje i sućut obiteljima i zahvaljujem svim dionicima ovog dugotrajnog procesa razminiranja naše županije - istaknuo je Jelić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon pozdravnih govora, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH Neven Karas održao je prezentaciju o rješavanju minskog problema Šibensko-kninske županije, a kako je bilo na samoj svečanosti, pogledajte u fotogaleriji Nikše Stipaničeva.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image


 

Niksa Stipanicev/Cropix
image


 

Niksa Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 12:44