StoryEditorOCM
ŽupanijaTORINE

Vlada RH Pirovcu darovala zemljište veličine dvadeset nogometnih igrališta. Projekt gradnje poduzetničke zone sve je bliže

Piše Toni Veljača
2. ožujka 2024. - 17:51

Interesa ima već sada, a u novu poduzetničku zonu preselit ćemo i našu komunalnu tvrtku koja se trenutno nalazi na neprimjerenoj lokaciji pored groblja – kazuje nam načelnik Pirovca, Ivan Gulam, pod čijim se vodstvom mala općina na rubu Šibensko-kninske županije brzo i uspješno razvija.

Novi projekt, koji će dodatno potaknuti razvoj Pirovca je izgradnja poduzetničke zone Torine. Projekt je to na kojem općina radi dugo, a onaj ključan korak napravljen je prije nekoliko dana.

Vlada Republike Hrvatske na posljednjoj sjednici dodijelila je Pirovcu čak 13,3 hektara zemljišta vrijednog 15 milijuna eura. Na terenu veličine dvadeset nogometnih igrališta općina planira smjestiti većinu poduzetnika, koji bi tako svoje poslovanje preselili iz centra mjesta na novu i primjereniju lokaciju.

image

Plan zone Torine

Ivan Gulam/facebook/

Javni poziv

- To je projekt na kojem stvarno dugo radimo i već je puno posla iza nas. Konačno je donesena i Odluka o darovanju zemljišta što znači da možemo pokrenuti zonu u koju bismo smjestili obrte, građevinske tvrtke i druge poduzetnike koji trenutno djeluju u stambenoj zoni.

To automatski znači i jedan lagodniji život u tim ulicama, kako stanarima, tako i posjetiteljima Pirovca. Mislim da će sveukupno slika Pirovca biti ljepša – kazao nam je Gulam.

image

Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Još u bivšem sazivu usvojen je i Urbanistički plan uređenja Torina koji će sada biti usklađen kroz planove nove generacije. Kako nam je kazao načelnik, Urbanistički plan napravljen je prije sedam-osam godina, a sada ga je potrebno ažurirati i uskladiti s novim potrebama.

- To bi značilo u konačnici i da ćemo ponoviti javni poziv za poduzetnike jer želimo čuti njihove želje i potrebe – ponajprije što se tiče kvadrature prostora koja im je potrebna za rad. Potom odmah idemo na projektiranje, ugovaranje – vidjet ćemo koje su nam sve opcije što se toga tiče – ističe Gulam.

Dodajmo kako bi se nova poduzetnička zona u Pirovcu trebala, prema Odluci o darovanju, realizirati unutar pet godina. Međutim, prvi čovjek Pirovca, uvjeren je kako će općini za realizaciju ovog projekta trebati znatno manje vremena.

Dobra suradnja

- Nije nam nikako plan odugovlačiti s ovim projektom. Rok od pet godina propisala je Vlada i prema Odluci o darovanju to je razdoblje u kojem zemljište trebamo dovesti u namjenu za koju je i dodijeljeno. Nećemo čekati, nastojat ćemo što prije poduzetničku zonu staviti u funkciju – najavio je Gulam.

Zanimljivo je i da se poduzetnička zona Torine jednim dijelom naslanja na prometnicu koja bi u budućnosti trebala biti nova pirovačka obilaznica. Brza cesta koja vodi direktno u poduzetničku zonu, infrastrukturno opremljenu, trebao bi biti mamac za sve poduzetnike.

- Pirovačka obilaznica je projekt na kojem ćemo inzistirati. Imamo dobru i dugogodišnju suradnju s Hrvatskim cestama i vjerujem da se i ta priča može ostvariti – zaključuje Gulam.

30. travanj 2024 20:20